GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Samsung Galaxy Note 3 sau Samsung Galaxy Note 2

Autor: Echipa Giz.ro

Samsung Galaxy Note 3 reprezintă a treia generaţie a telefonului cu ecran de mari dimensiuni şi platformă hardware puternică a producătorului sud-coreean, care vine cu câteva îmbunătăţiri comparativ cu predecesorul Samsung Galaxy Note 2.

Privite iniţial cu scepticism din cauza dimensiunilor considerate prea mari pentru un display de telefon, smartphone-urile de acest tip sunt din ce în ce mai populare, iar producătorii au început să lanseze şi modele cu performanţe hardware de nivel mediu.

Seria Galaxy Note rămâne însă probabil cea mai populară printre utilizatori, întrucât oferă telefoane cu ecran de calitate şi rezoluţie mare, la care se adăugă şi o platformă hardware puternică, în timp ce preţul este doar cu puţin mai mare decât flagship-ul din seria S.

Lansat la un an distanţă de precedesorul Note 2, noul Samsung Galaxy Note 3 vine cu câteva update-uri interesante, cele mai importante fiind rezoluţia Full HD a ecranului şi trecerea parţială pe platforma hardware Qualcomm, după un experiment mai mult sau mai puţin reuşit cu propriul chipset Exynos.

Specificaţii tehnice Samsung Galaxy Note 3 şi Samsung Galaxy Note 2

Galaxy Note 3Galaxy Note 2
EcranSuperAMOLED, 5.7”, 1080×1920 pxSuperAMOLED, 5.5”, 720×1280 px
ChipsetQualcomm Snapdragon 800Exynos 4412 Quad
Procesorquad-core, Krait 400, 2.3 GHzquad-core, Cortex A9, 1.6 GHz
GraficaAdreno 330Mali-400MP
Memorie RAM3 GB2 GB
Memorie interna32/64 GB16/32/64 GB
Conectivitate4G, Wi-Fi, NFC, bluetooth4G, Wi-Fi, NFC, bluetooth
Camera foto13 MP, 4K8 MP, video Full HD
Acumulator3200 mAhLi-Ion 3100 mAh
OSAndroid 4.3 Jelly BeanAndroid 4.1.1 Jelly Bean
Dimensiuni151.2×79.2×8.3 mm151.1×80.5×9.4 mm
Greutate168 grame183 grame

Samsung Galaxy Note 3 hands-on

Design şi construcţie

Prin prisma dimensiunilor generoase ale ecranului, cele două smartphone-uri sunt mari şi, pentru unii utilizatori, dificil de utilizat. Chiar dacă beneficiază de un ecran uşor mai mare, Galaxy Note 3 este un pic mai compact: grosimea a scăzut cu un milimetru, iar greutatea cu 15 grame, de la 183 la 168 de grame.

Producătorul sud-coreean a făcut mici retuşuri şi la design. Marginile lui Note 3 sunt mai colţuroase decât cele de pe Note 2, iar plasticul de pe părţile laterale a căpătat acum un aspect metalic.

Samsung Galaxy Note 3 design


Principala noutate la acest capitol o reprezintă însă capacul spate. În cazul lui Note 3, acesta este confecţionat din plastic, dar este acoperit cu un fel de husa din piele sintetică de diverse culori. Alegerea nu este deloc întâmplătoare după numeroasele critici adresate producătorului pentru plasticul lucios şi alunecos de pe Note 2 şi restul dispozitivelor din gama Galaxy lansate pe parcursul anului trecut.

Note 3 a primit un design imbunatatit comparativ cu Note 2

Note 3 a primit un design imbunatatit comparativ cu Note 2

Ecran

Aşa cum spuneam, ecranul este una dintre componentele care a primit cele mai mari update-uri pe noua generaţie. Galaxy Note 2 era dotat cu display SuperAMOLED cu diagonală de 5.5” şi rezoluţie 720×1080 pixeli, iar Galaxy Note 3 face pasul logic spre rezoluţia Full HD 1080×1920 pixeli.

Diagonala ecranului a crescut un pic la 5.7”, însă acest lucru va trece probabil neobservat la o utilizare obişnuită şi nu împiedică creşterea densităţii la 386 de pixeli pe inch de la 267 ppi.
De asemenea, Samsung a rămas consecventă tehnologiei SuperAMOLED, apreciată de unii utilizatori pentru contrastul puternic, dar mai puţin plăcută pentru alţi utilizatori din cauza suprasaturării culorilor. Este, evident, o chestiune de gust care va genera în continuare controverse.

Platforma hardware

Samsung a mizat pe propriul chipset Exynos 4412 Quad în cazul lui Note 2, dotat cu procesor quad-core Cortex A9 de 1.6 GHz, 2 GB RAM şi 16 GB, 32 GB sau chiar 64 GB pentru stocarea datelor.

Situaţia s-a schimbat însă radical în cazul lui Note 3. Pe cele mai multe pieţe europene, inclusiv în România, Samsung Galaxy Note 3 este dotat cu un chipset Qualcomm Snapdragon 800, practic cel mai puternic chipset al momentului. Acesta este dotat cu un procesor quad-core Krait 400 tactat la 2.3 GHz acompat cu o unitate grafică Adreno 330 şi 3 GB RAM. Prin urmare, este de la sine înţeles că performanţele noului smartphone ar trebui să fie mai bune decât cele ale predecesorului său şi să ruleze fără probleme orice tip de conţinut.

Pentru anumite pieţe, Samsung va furniza Note 3 motorizat de un chipset Exynos 5420 cu procesor “octa-core” (între ghilimele pentru că doar patru funcţionează simultan), grafică ARM Mali-T628 MP6 şi 3 GB RAM.

Platforma hardware a lui Note 3 a fost imbunatatita

Platforma hardware a lui Note 3 a fost imbunatatita

Camera foto

La momentul lansării, camera foto disponibilă pe Note 2 era cea standard ca specificaţii pentru telefoanele high-end: 8 MP şi înregistrare video în format Full HD. Deloc surprinzător, Galaxy Note 3 face pasul spre camera foto de 13 MP cu rezoluţie 4K 2160p pentru clipurile video.

Cel mai probabil, vorbim despre o cameră foto asemănătoare cu cea care echipează şi Samsung Galaxy S4 (cu exceptia inregistrarii 4K), motiv pentru care ne putem aştepta la performanţe similare: fotografii şi clipuri de calitate în lumină naturală şi zgomot destul de pronunţat atunci când luminozitatea este precară.

Spatele lui Note 3 este imbracat in piele pentru un design mai atragator

Spatele lui Note 3 este imbracat in piele pentru un design mai atragator

Sistem de operare

Samsung Galaxy Note 3 utilizează sistemul de operare Android 4.3 JellyBean, versiune la care probabil va fi actualizat şi Note 2. Totuşi, Note 3 introduce câteva noutăţi de natură software şi un S-Pen simetric îmbunătăţit, iar principalul punct de atracţie este meniul Air Command. Acesta apare automat la extragerea S-Pen-ului şi îţi permite să accesezi rapid diverse funcţii realizate pentru stylus, cum ar fi Action Memos, Pen Window, S Finder sau Scrapbook.

Nu lipseşte nici My Magazine, o aplicaţie asemănătoare cu Flipboard şi cu BlinkFeed-ul disponibil pe cele mai noi smartphone-uri HTC, în timp ce vechea aplicaţie Mulţi Windows a primit o nouă listă de aplicaţii pe care le poţi utiliza simultan. De exemplu, poţi avea deschise simultan Google Maps şi un browser.

Nu este exclus ca cele mai multe funcţii software apărute acum pe Note 3 să fie ulterior disponibile şi pe Note 2 printr-un update, însă rămâne de văzut ce strategie va aplica Samsung în acest caz.

Samsung Galaxy Note 3 S-Pen

Autonomie

Note 2 a impresionat la capitolul autonomie datorită acumulatorului generos Li-Ion cu capacitatea de 3100 mAh care permitea utilizarea încărcătorului cam o dată la două zile. Cel mai probabil, autonomia lui Note 3 va fi aproximativ la fel de bună, întrucât dotările hardware mai generoase sunt compensate de acumulatorul mai mare de 3200 mAh. Până la testarea reală a telefonului, acestea sunt însă mai mult supoziţii.

Preţuri Samsung Galaxy Note 3 şi Samsung Galaxy Note 2

La doar un an de la apariţie, Galaxy Note 2 nu mai este disponibil în România decât la câteva magazine online, iar preţurile oscilează puternic între 2000-2500 lei.

Samsung nu a anunţat încă preţurile pentru Galaxy Note 3, însă după reţeta de anul trecut ne putem aştepta să fie cu 200-300 lei mai scump decât flagship-ul Galaxy S4, care în prezent costă 2.400 lei. Vom afla concret după lansarea programată în 25 septembrie.

Samsung Galaxy Note 3 sau Samsung Galaxy S4 – hands-on

Samsung Galaxy Note 3 sau iPhone 5 – hands-on

Concluzii

Samsung Galaxy Note 3 nu este în niciun caz un produs revoluţionar, însă introduce câteva îmbunătăţiri comparativ cu Galaxy Note 2 la aproape toate capitolele. Designul este mai elegant, platforma hardware este practic cea mai bună disponibilă în prezent pe piaţă, iar Android-ul este îmbogăţit cu aplicaţii specifice S-Pen-ului, mai mult sau mai puţin folositoare.

Totuşi, în cazul în care ai deja Note 2, un update la noul Note 3 este destul de greu de justificat, mai ales că îmbunătăţirile de natură software ar putea fi disponibile şi pe vechea generaţie la un moment dat. Dacă însă ai un alt smartphone cu ecran mai mic şi eşti interesat de un produs care poate fi încadrat şi la categoria phablet, atunci Note 3 ar putea reprezenta o soluţie interesantă.

2 comentarii

  1. teo

    9 septembrie 2013 la 12:22

    Eu am luat din germania din media markt un note 2 acum un an….sunt inca indragostit de el. Plus huse de protectie simpla, completa stil coperta,totul la 550 euro. Mai fratilor,nu l-as schimba ptr nimic in lume! A fost dragoste la prima vedere. Iar telu merge perfect. E uimitor ce rezolutie are acest ecran,ce culori,ce frumos se vede un film pe el….pozele si filmarile sunt minunate,nu am cuvinte…
    Acumulatorul la uzura normala tine cam 2 zile dar sa nu uitam ca are un display enorm. La foc automat urmaresti 2 ore de film si mai stai pe facebook 1 ora,si mai vb cu nevasta 1 ora…. )). Deci,de la mine nota 10+ . Sincer nevasta imi zice ca daca as iubi-o cam jumate cat iubesc telu ar fi multumita. Cine vrea poate sal ia cu incredere,note 2 e ILEGAL DE FRUMOS SI BUN!

  2. Stef G.

    16 septembrie 2013 la 21:22

    Bateria la Note 3 nu are 3450mAh ci 3200, deci nu foarte mare fata de Note 2, dar avand in vedere ecranul mai mare, rezolutie si procesor, Note 3 cred ca va sta mai prost decat Note 2 la acest capitol. Asta daca nu cumva consumul a foat minimizat la noul procesor, ecran…
    Sunt posesor de Note 2 din Octombrie anul trecut, l-am luat la 550E, dar am zis ca nu o sa ma mai arunc sa iau un device imediat dupa aparitie, cand pretul e inca sus, si sa observ in scurt timp cum pretul scade semnificativ. Oricum, Note 3 mi se pare exagerat de scump, cel putin deocamdata, vom vedea cum vor evolua preturile. Tocmai bine, intre timp pot vedea si feedback-ul userilor in eventualitatea unor probleme. Dar, totusi nu-mi vine sa dau Note 2 pe te miri ce acum, si poate nici nu e cazul, daca stau sa ma gandesc de doua ori, la rece…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri