Samsung Galaxy Note – un telefon monstruos (poze)
Eu unul nu sunt fanul smartphone-urilor astea moderne, cu ecrane din ce în ce mai mari, procesoare tot mai puternice şi autonomie tot mai scăzută. Însă sunt probabil unul dintre puţinii mohicani rămaşi iar tendinţa producătorilor este de a lansa telefoane din ce în ce mai mari.
Astfel, cei de la Samsung au anunţat Galaxy Note-ul, noul lor vârf de gamă în segmentul telefoanelor inteligente business, ce oferă un ecran cu diagonală de 5.3 inch. Nu vom discuta acum despre utilitatea unui telefon cu un display atât de mare şi despre cât de uşoară sau anevoioasă va fi utilizarea sa zilnică. Cert este că Note-ul se plasează la graniţa dintre smartphone-urile actuale si tabletele portabile, precum noua tabletă Galaxy Tab 7.7 .
Note-ul vine însă cu o serie de inovaţii şi caracteristici speciale:
- ecranul de 5.3 inch este unul Super AMOLED Plus, cu o rezoluţie de 1280 x 800 px , acest Samsung primul telefon cu ecran HD lansat pe piaţă
- telefonul vine cu un stylus integrat, denumit S Pen, şi digitizer, astfel încât ecranul poate fi folosit pentru notiţe, desene, schiţe, etc
- sistemul de operare folosit este Android Gingerbread 2.3, cu o nouă versiune de TouchWiz, menită să profite de noua rezoluţie şi de ecranul mai mare
- hardware-ul este mai puternic decât cel folosit pe Galaxy S2, folosindu-se un procesor dual-core de 1.4 GHz, indetic cu cel întâlnit cu noua tabletă de 7.7 inch
- Note-ul oferă o baterie de 2500 mAh, aşadar ne putem aştepta şi la o autonomie bunicică
În plus, cu toate că Galaxy Note-ul este destul de voluminos, el este subţire (10 mm) şi relativ uşor, cântărind doar circa 180 de grame.
Exceptând ecranul şi platforma puternică, principalul atuu al Note-ului este stylus-ul, iar cei de la Samsung şi-au concentrat eforturile de promovare în jurul său.
Astfel, ei vor oferi o serie de aplicaţii menite să foloseasca S Pen-ul, precum S Memo pentru notiţe complexe, atât schiţate, cât şi video, foto şi audio, sau S Planner , un sistem complex de organizare a task-urilor. Despre acestea şi multe altele în clipul de mai jos.
În plus, vom putea captura uşor orice informaţie de pe ecran, adăuga adnotări şi apoi trimite materialul rezultat prietenilor. Iar cum Note-ul se doreşte un telefon adresat segmentului Enterprise/Business , cei de la Samsung ne-au arătat şi aplicaţia Whiteboard viewer, care permite crearea de conferinţe între diverşi utilizatori de Note în care fiecare poate participa, folosindu-şi propiul S Pen.
Desigur, acestea sunt doar câteva dintre aplicaţiile disponibile momentan pentru Galaxy Note. Inginerii Samsung au creat un SDK special pentru dispozitivele cu S Pen şi speră să atragă cât mai mulţi terţi în dezvoltarea de aplicaţii special gândite pentru tabletele cu un astfel de accesoriu.
Rămâne de văzut cât de popular va deveni Note-ul în timp. Personal nu apreciez ecranul său prea mare pentru utilizarea zilnică ca şi telefon, dar prea mic pentru funcţiile extra aduse de S Pen. Însă cum acesta oferă rezoluţia standard de 1280 x 800 px întâlnită în prezent pe majoritatea tabletelor de 7 -10 inch, ne putem aştepta la funcţii asemănătoare integrate pe viitoarele generaţii de tablete Samsung, dacă Note-ul va fi primit cu entuziasm.
Pentru moment nu ştim nici când noul telefon al celor de la Samsung va fi disponibil în magazine şi nici ce preţuri va avea, însă ar trebui să ne aşteptăm la 2500+ lei atunci când el va ajunge în România.
Sorin
2 septembrie 2011 la 10:17
La diagonala de 5.3″ e mai degraba o mica tableta !!