GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Samsung Galaxy S10 5G și Watch Active2 LTE: impresii despre un combo interesant

Autor: Echipa Giz.ro

Se vorbește deja de ceva vreme despre tehnologia 5G, de aceea ne-am bucurat când ni s-a oferit șansa de a ne juca timp de câteva săptămâni cu un combo foarte interesant: Samsung Galaxy S10 5G și ceasul inteligent Galaxy Watch Active2 LTE.

Ambele produse ne-au fost oferite de Orange prin programul Orange Smartphone Tester împreună cu un abonament 5G, pentru a putea testa vitezele de care este capabilă rețeaua la final de 2019 în București, unul din orașelele acoperite de Orange TG, împreună cu Iași și Cluj-Napoca.

La inceputul anului am avut ocazia să testăm modelul Samsung Galaxy S10, foarte similar cu S10 5G, însă diferențe există și sunt destul de importante, deci ne vom concentra pe ele în acest articol.

Smartwatch-uri am mai testat, dar niciunul până acum cu gradul de independentă oferit de conexiunea de date LTE. Nu doar atât, dar Samsung Galaxy Watch Active2 LTE înglobează și tehnologia eSIM, adică un fel de SIM virtual, ce nu necesită o cartelă fizică.

Prin Number Share, un serviciu oferit în exclusivitate de Orange, se poate folosi un singur abonament de date pentru ambele dispozitive. Activarea conexiunii ceasului se face direct din telefonul mobil, fără a necesita un drum la reprezentanță sau un apel către Orange.

Să începem cu Samsung Galaxy S10 5G, cel mai mare telefon al familiei S10, cu un ecran ce masoară nu mai puțin de 6.7 inch și o baterie pe măsură, de 4500 mAh, necesară pentru consumul suplimentar generat de chip-ul 5G. Acestea sunt singurele diferențe importante, altfel pe partea de performanță nu sunt diferențe între cele patru modele ale seriei: S10e, S10, S10+ și S10 5G.

Samsung Galaxy S10 5G smartwatch Galaxy Watch Active2 LTE

Specificații Samsung Galaxy S10 5G

  • Ecran: Dynamic AMOLED, 6.7″, 3040 x 1440 px, 502 ppi, curbat, HDR10+
  • Procesor: Exynos 9820 octa-core, 2×2.73 GHz Mongoose M4 & 2×2.31 GHz Cortex-A75 & 4×1.95 GHz Cortex-A55
  • Memorie:  8 GB RAM, 256 GB stocare
  • Camere foto:
    • 12 MP, f/1.5-2.4, 26mm (wide), senzor 1/2.55″, pixeli de 1.4µm, Dual Pixel PDAF, OIS
    • 12 MP, f/2.4, 52mm (telephoto), senzor 1/3.6″, pixeli de 1.0µm, AF, OIS, zoom optic 2X
    • 16 MP, f/2.2, 12mm (ultrawide), senzor 1/3.1″, pixeli de 1.0µm, Super Steady video
  • Cameră selfie: 10 MP, f/1.9, 26 mm (wide), pixeli de 1.22µm, Dual Pixel PDAF
  • Conectori: jack audio 3.5mm, USB 3.1 Type-C
  • Conexiuni: WiFi 802.11ax, dual-band, Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, NFC
  • Carcasă: spate/fata de sticla, schelet de aluminiu, rezistenta IP68 la apa si praf
  • Baterie: 4500 mAh, 25W Super Fast charging, 15W Wireless charging, reverse wireless charging 9W
  • Dimensiuni: 162.6 x 77.1 x 7.9 mm
  • Greutate: 198 grame

Orange 5G – viteze atinse în practică

Cred că se cuvin și câteva cuvinte despre rețeaua Orange 5G, care în clipa de față acoperă doar orașele București, Cluj-Napoca și Iași (poti verifica arie de acoperire actualizată pe această pagină). Lucrurile se vor misca cu repeziciune odată ce vor fi licitate frecvențele importante 5G de catre ANCOM, cele care permit atingerea unor viteze de ordinul gigabiților pe secundă.

În clipa de față rețeaua Orange 5G permite atingerea vitezei maxime de 1200 Mbps, cu valoarea medie estimată situată în jurul valorii de 600 Mbps, pe care am și reușit să o atingem în teste, apropiindu-ne de 700 Mbps în București, în zona Victoriei. Gigabyții de date se descarcă foarte repede așa că mergi pe un abonament 5G cu suficient trafic lunar inclus.

viteza maxima orange 5g

În clipa de față ai de ales la Orange între abonamentul Orange Me Start 25 fără telefon cu Internet nelimitat și Orange Me 30 cu telefon și 30 + 100 GB trafic lunar de Internet.

Impresii Samsung Galaxy S10 5G

Știm cu toții că dimensiunile telefoanelor mobile sunt în creștere de ani buni de zile și ceea ce în trecut numeam ”phablet” astăzi numim ”telefon normal”. Cu toate acestea parcă 6.7 inch este cam mult, chiar și cu marginile infime și rotunjite ale lui Galaxy S10 5G.

Eu nu am reusit să folosesc telefonul cu o singură mână pentru că nu pot atinge nimic din treimea superioară fără să țin carcasa într-o poziție de echilibru foarte precar. Vorbim deci de un telefon pentru care ai nevoie de două mâini libere.

Calitatea construcției este ireproșabilă și nu prea ai ce să nu îți placă la capitolul design. Păcat însă pentru că aproape sigur ai nevoie de o carcasă de protecție. Am observat când i-am făcut poze cum telefonul alunecă încet, dar sigur pe orice suprafață oricât de puțin este înclinată.

În continuare nu înțeleg de ce Samsung folosește un ecran curbat pe margini, dar nu este atât de deranjant cum era pe Galaxy S6 Edge. Rejectarea palmei funcționează foarte bine în mod portret, dar în landscape s-a întâmplat să ating butoanele virtuale din greșeală de câteva ori cu podul palmei.

Interfața Samsung One UI este una destul de bine gândită, chiar dacă deviază destul de mult de la interfața curată Android. Elementele sunt parcă prea viu colorate, dar asta este o chestie care ține de preferințele personale, trebuie să recunosc.

Telefonul se mișcă foarte bine, în ciuda aplicațiilor și serviciilor preinstalate din fabrică, care te vor asalta cu popup-uri și notificări în primele ore de utilizare a telefonului, până când reușești să le muțești pe toate. De ”vină” este procesorul Exynos 9820, foarte rapid, de face software-ul să se miște excelent. Rămâne să vedem cât de bine se va comporta telefonul după câteva update-uri importante ale sistemului de operare.

Bateria de 4500 mAh se face simțită pentru că am reușit să obțin constant o autonomie de o zi jumătate sau chiar două zile cu aproximativ 4 ore de screen time și 5G activ tot timpul. Cu un mix de WiFi și 5G cred că poți atinge două zile între două încărcări și cu o utilizare moderată.

Performanțe sintetice

Pentru iubitorii cifrelor am adăugat și câteva rezultate în teste sintetice:

  • GeekBench 5:
    • single-core score – 826 puncte
    • multi-core score – 2342 puncte
    • OpenCL score – 4234 puncte
    • Vulkan score – 2374 puncte
  • AnTuTu 8: 407724 puncte
  • 3DMark:
    • Sling Shot Extreme OpenGL ES 3.1 – 4507 puncte
    • Sling Shot Extreme Vulkan – 4432 puncte
  • PCMark: Work 2.0 performance sscore – 7592 puncte

Camerele foto

Dacă numeri camerele foto vei găsi nu mai puțin de șase, însă dintre acestea doar patru sunt folosite pentru fotografii, celelalte două fiind de tipul ToF (Time of Flight), adică sunt utilizate doar pentru detectarea distanțelor în modul portret.

Pe timp de zi diferențele între pozele făcute cu Samsung Galaxy S10 5G și un aparat foto bun sunt greu de observat fără sa le descarci pe un calculator și să dai zoom ca să le studiezi pe îndelete. Pe timp de noapte telefonul se descurcă bine, dar rezultatele nu sunt la fel de constante.

Un album complet cu poze si clipuri needitate poate fi răsfoit pe Google Photos (fotografiile sunt redimensionate la 16 MP).

Și pe parte de video S10 5G se descurcă foarte bine, putând înregistra până la 4K 60fps, dar fără stabilizare optică la aceaste setări. Va trebui să cobori până la 30 fps pentru o imagine mai stabilă. Am pus mai jos un playlist cu mai multe clipuri realizate pe timp de zi si de noapte, ca să vezi diferențele între diversele moduri de filmare.

Impresii Samsung Galaxy Watch Active2 LTE

Cum am spus, Watch Active2LTE este un smartwatch destul de capabil și fără un telefon mobil la care să stea conectat. Asta este o veste foarte bună pentru cei care vor de exemplu să plece la o alergare de dimineață și nu vor să care după ei și smartphone-ul.

Specificații Samsung Galaxy Watch Active2 LTE

  • Diametru carcasă: 44mm/1.35 inch
  • Dimensiuni: 44 x 44 x 10.9 mm
  • Greutate: 44 grame
  • Ecran: Super AMOLED, Gorilla Glass DX+, Always-on, 360 x 360 px, densitate 364 ppi
  • Durabilitate: 5ATM, IP68, MIL-STD-810G
  • Conectivitate: LTE (eSIM), WiFi 802.11n 2.4 GHz, GPS, Bluetooth 5.0, NFC
  • Senzori: Accelerometru, giroscop, puls cardiac, barometru, ECG
  • Procesor: Exynos 9110 @1.15 GHz, dual core
  • Memorie: 1.5 GB RAM + 4 GB stocare internă
  • Sistem de operare: Samsung Tizen wearable OS 4.0
  • Baterie: 340 mAh

Odată conectat la rețeaua Orange poți primi și iniția apeluri, citi și răspunde la mesaje, folosind acelasi număr de telefon din abonament, partajat prin Number Share. Difuzorul ceasului este suficient de puternic pentru această sarcină, însă cel mai bine ar fi să folosești o pereche de căști Bluetooth, mai ales că poți asculta și muzica salvată pe ceas.

Galaxy Watch Active2 folosește sistemul de operare Samsung Tizen ajuns la versiunea 4.0, care este destul de bine optimizat, oferind ceasului o autonomie medie de aproximativ două zile, cu conexiunea LTE activă și ceasul conectat acasă pe Bluetooth sau WiFi.

Încărcarea se face prin wireless charging, iar în pachet Samsung include un pad magnetic care poziționează automat ceasul în locul corect. Noi ne-am jucat puțin și am reușit să încărcăm ceasul prin funcția de reverse wireless charging a lui Samsung Galaxy S10 5G, dar este dificil să faci asta zi de zi pentru că trebuie să scoți carcasa de protecție a telefonului.

În general interfața ceasului se mișcă foarte bine, dar ocazional am observat momente de lag care durează câteva secunde. Probabil viitoarele update-uri vor adresa această problemă.

Ecranul poate fi controlat prin interacțiuni tip touch (swipe, tap), iar navigarea în ecranele cu liste se poate face mișcând degetul pe marginea cadranului, în sens orar și anti-orar. Există și două butoane pe partea dreaptă, pentru navigarea pe ecranul principal Home și pentru Back, adică întoarcerea cu un pas înapoi.

Majoritatea setărilor se pot face din interfața ceasului, însă pentru anumite lucruri vei avea nevoie de aplicatia Samsung Wearable instalată pe telefon. Excelent dacă compar cu Garmin Fenix 3, un ceas axat pe sport care nu prea poate face nimic fără un telefon mobil în afară de a înregistra activitățile fizice.

Lista de aplicații ce pot fi instalate din magazinul Tizen este limitată, însă nu am putut să nu observ prezența unui browser web. Nu cred că cineva va naviga pe Internet pe un ecran de doar 44 mm care mai este și rotund, dar nu se știe niciodată în ce situație ajungi.

Piesa de rezistență a ceasului cred că este ecranul Super AMOLED care pe timp de zi poate fi foarte luminos, facilitând citirea chiar și în soare puternic. Modul Always-on il poate ține permament pornit, dar asta se va simți la baterie, deci eu îți recomand să lași giroscopul și accelerometrul să ți-l aprindă automat când ridici mâna. Dacă dă greș, apeși de două ori rapid pe ecran și se deschide cu siguranță.

Numele Active din denumirea produsului vine de la faptul că ceasul este foarte capabil pe partea de activități fizice. Senzorul de puls permite monitorizarea continuă a ritmului cardiac și există setări predefinite pentru o mulțime de sporturi, cu detaliile despre fiecare activitate înregistrată disponibile pe ceas și în aplicația Samsung S-Health de pe telefon. Funcția ECG (electrocardiogramă) nu este încă activă, deci nu am putut să o testăm.

Per total ne-a plăcut Samsung Galaxy Watch Active2 LTE, însă prețul de peste 2000 de lei este destul de mare pentru un smartwath. Poți renunța la varianta LTE și merge pe carcasa de aluminiu în loc de oțel inoxidabil pentru a mai salva câteva sute de lei. Altfel nu prea putem să îi reproșăm multe lucruri.

Concluzionând, cred că cele două produse testate confirmă capacitatea Samsung de a construi produse de top, însă cum este de așteptat, va trebui să plătești pentru acestea sume considerabile. Dacă bugetul alocat este permisiv, nu vei regreta alegerea făcută.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri