Samsung Galaxy S3 Mini review – fratele mai mic al telefonului de vârf
Ce este Samsung Galaxy S3 Mini?
Galaxy S3 Mini este un telefon cu Android Jelly Bean, ecran de 4 inch, procesor Dual-Core și cameră de 5MP, o versiune mai mică și mai ieftină a lui S3.
Ce face Samsung Galaxy S3 Mini?
Face tot ceea ce îi permite Android Jelly Bean: telefonie, mesagerie, creare și redare de conținut multimedia, GPS, acces la Internet, dar nu la același nivel ca și Galaxy S3, o parte a componentelor incluse fiind mai slabe.
Ce mi-a plăcut?
Din punct de vedere al designului, Mini este similar lui Galaxy S3, având o carcasă cu marginile rotunjite, aceeași poziționare a butonului home, specific Samsung, a camerei principale și a conectorului USB. Diferențe minore apar în privința poziționării camerei frontale, a senzorului de lumină și a ledului de notificări, așezate în partea stângă la Mini.
Desigur, diferența semnificativă din punct de vedere al aspectului vine din modificarea dimensiunii ecranului, Mini având 121,6 mm înălțime, 63 mm lățime și 9,9 mm grosime, față de 136,6 mm, 70.6mm și 8,6 mm la Galaxy S3, respectiv 111,5 grame față de 133.
Fiind mai mic, dar având aceeași formă curbată a carcasei spate ca și S3, mi se pare că Mini este mai ușor de ținut și folosit cu o singură mână, un aspect important pentru cei care folosesc telefonul atunci când sunt la volan, de exemplu.
Pentru moment, Mini este prezentat doar cu carcasă albă și margine gri, dar, probabil, va fi disponibil în mai multe culori, cel puțin în albastru, cum este cazul si cu Galaxy-ul S3.
Prezența Android 4.1 este desigur un atu important al modelului Galaxy S3 Mini, aducând preinstalate aplicațiile actualizate ale Google și lasând loc pentru un viitor update la Android 4.2.
Dintre acestea se remarcă Google Chrome, disponibilă doar pentru versiunile de Android mai mari de 4, care oferă sincronizare a taburilor și marcajelor cu versiunea de desktop, contribuind la personalizarea modului de navigare pe Internet. Pentru cei care doresc să instaleze Adobe Flash, acesta nu va funcționa în Chrome, ci doar în browser-ul implicit.
Desigur, Samsung a inclus interfața TouchWiz cu un aspect considerat plăcut, viteză de răspuns bună și mai multe opțiuni pentru gestionarea modului de afișare a ecranelor și aplicațiilor.
Dintre aplicațiile TouchWiz lasă o impresie bună cea destinată muzicii, care are presetări pentru egalizator, tehnologie de îmbunătățirea a sunetului SoundAlive pe care Samsung o utilizează și în MP3 playere, posibilitatea sortării pe categorii și liste automate bazate pe preferințele muzicale. De asemenea, player-ul suportă DLNA și permite redarea conținutului muzical aflat pe dispozitivele din aceeași rețea Wi-Fi.
Deși este mai mic, având doar 4 inch față de 4.8, ecranul lui Galaxy S3 Mini este tot de tip Super AMOLED și, chiar dacă are o rezoluție de 480 pe 800 pixeli (720 x 1280 la S3) are o densitate a pixelilor destul de bună, 233ppi, care oferă un aspect plăcut textelor și graficii afișate.
Ca și Galaxy S3, Mini include 1 GB de RAM, aspect important pentru rularea în bune condiții a aplicațiilor, accelerometru, giroscop, senzor de proximitate, busolă și microfon dedicat pentru eliminarea zgomotului de fond, fapt ce ar trebui să ofere o calitate bună a convorbirilor telefonice.
Deși vine cu maxim 16GB memorie internă, prin slotul microSD se pot conecta carduri de până la 32GB ce ar trebui să fie suficiente pentru stocarea diverselor programe și a conținutului multimedia.
Ce scârțâie?
Dacă pe afară și din punct de vedere al aspectului, Galaxy S3 și Mini sunt asemănătoare, diferențele majore vin în privința componentelor interne.
În primul rând, Mini-ul oferă un procesor Dual-Core tactat la 1 GHz, în vreme ce Galaxy S3 este motorizat de o platformă Quad-Core Cortex A9 la 1,4 GHz, diferență ce se resimte mai ales în multitasking sau după rularea mai multor aplicații. Samsung a păstrat și la acest model managerul de memorie din TouchWiz, apăsând butonul Clear memory o serie de aplicații care au rămas deschise fiind eliberate din RAM și oferind, cel puțin teoretic, performanțe mai bune și optimizarea timpului de răspuns.
Samsung nu a modificat modul de prezentare a aplicațiilor recente (task managerul ce se lanseaza prin apasarea indelungata a butonului Home), specific Jelly Bean, deci eliminarea acestora din listă nu le va închide, ele continuând să ruleze în fundal.
Un alt punct în minus îl reprezintă camera de numai 5MP, față de cei 8MP la Galaxy S3, fără filmare Full HD, doar 720p (30fps), și, cel mai important, fără stabilizarea imaginii. În teste, imaginile făcute cu Mini sunt mai luminoase decât cele realizate cu Galaxy S3, dar lipsa stabilizatorului de imagine se observă cel mai bine la filmări. Samsung a inclus, totuși, aceeași aplicație cu multiple opțiuni și presetări pentru cei mai pricepuți care vor să obțină imagini de o calitate mai bună. Touch focus-ul este chiar util, dar nu știu cât de bine funcționează detectarea fețelor sau dacă această opțiune este chiar solicitată de cumpărători.
Galaxy S3 Mini nu este un telefon cu tehnologii de ultimă oră, lipsindu-i conexiunea LTE 4G, dar, momentan, în România nu ar trebui să fie o problemă, mai ales că telefonul înglobează module HSPA+, Wi-Fi 802.11 n și posiblitatea de a crea un hotspot Wi-Fi, care ar trebui să fie suficiente pentru utilizatorul obișnuit.
Un aspect care îi interesează cu siguranță pe toți este bateria, redusă de la 2100 mAh în Galaxy S3 la numai 1500 mAh, dar care ar putea oferi o durată de funcționare de aproximativ o zi, în funcție de modul de utilizare, prin prisma faptului că ecranul telefonului este mai mic, iar procesorul are doar două nuclee.
Cu ce e diferit Samsung Galaxy S3 Mini de Galaxy S3?
Pe scurt, principalele diferențe sunt legate de ecranul mai mic (4 vs. 4,8 inch), procesorul mai slab (Dual-Core 1Gzh față de Quad-Core 1,4 Ghz), camera de 5MP față de 8MP și bateria de capacitate mai mică (1500 mAh față de 2100 mAh). Desigur, pentru că nu avem încă toate specificațiile confirmate oficial pentru Galaxy S3 Mini, ar putea apărea și alte diferențe, cea mai importantă fiind în privința procesorului grafic.
Iată și o comparație mai detaliată între cele două modele
Să-l cumpăr?
Mini nu este cu siguranță S3, dar este un Galaxy și oferă performanțe destul de bune pentru utilizarea curentă în toate funcțiile disponibile. Utilizarea Android 4.1 este un plus evident și lasă loc pentru posibile update-uri și upgrade-uri la versiunile ulterioare lansate de Google. Dacă prețul în România se va situa undeva între 1500 și 1700 lei, va fi cu siguranță o opțiune de luat în considerare pentru cei încântați de designul Galaxy S3, dar care preferă un ecran mai mic sau vor să facă o investiție mai redusă.
Samsung obișnuiește să inunde piața cu diverse modele cu specificații similare și, din acest punct de vedere, Mini s-a putea afla în competiție chiar cu modele consacrate ale producătorului, cum ar fi Galaxy S2, sau modele mai noi ca Galaxy S Advance și Galaxy Premier.
Ultimele informații oficiale arată că Samsung Galaxy S3 Mini va fi disponibil din 8 noiembrie în Marea Britanie, incluzând jocurile The Sims 3, Bejewelled 2, acces la Samsung Video and Games Hub și 50GB spațiu de stocare Dropbox pentru 2 ani.
Update: Orange tocmai a anunțat că Samsung Galaxy S3 Mini va fi disponibil, începând cu data de 8 noiembrie, la prețul de 99 euro (TVA inclus) împreună cu abonamentul Panteră 29 (1,5 GB trafic de date inclus), încheiat pe o perioadă de 2 ani. Momentan, telefonul nu apare în magazinul on-line pentru a putea compara ofertele la alte abonamente, vom reveni cu detalii legate de prețul la liber.
Liviu
7 noiembrie 2012 la 12:09
Procesorul grafic din NOva thor 8420 este o mizerie de MALI 400 SINGLE GPU (avand in vedere ca S2 are MP4 si Xperia P are MP2 va fi o basina)