GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Samsung Galaxy S3 Review – pareri, comentarii

Testat pe data de 19 iulie 2012
Pe scurt: Samsung Galaxy S3 este la momentul de fata unul dintre cele mai bune telefoane cu Android. Ecranul de 4.8 inch, procesorul cu patru nuclee si autonomia bateriei il recomanda pe SGS3 i9300 in fata concurentei.
Produs testat: Samsung Galaxy S3   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 2200-2800 Lei

In ultimele zile am avut ocazia sa ma joc putin cu Samsung Galaxy S3, suficient timp pentru a-mi face o impresie destul de completa despre capabilitatile terminalului. Sunt momentan utilizator de Galaxy S (prima generatie), motiv pentru care ma asteptam la suficiente schimbari in ultimii doi ani in tabara Samsung. Sa vedem in urmatorul review cat de importante sau bune sunt aceste schimbari.

In primul rand, trebuie sa va reamintesc faptul ca Galaxy S3 i9300 este cel mai potent telefon Samsung al momentului, competitorii sai directi fiind HTC One X, the Sony Xperia S sau iPhone 4S.

Vezi observa din prima clipa ca Samsung Galaxy S3 este un telefon mare. Din fericire are un profil foarte subtire, de doar 8.6 mm si cantareste aproximativ 130 de grame. Ecranul de 4.8 inch este cel care duce la forma ‘consistenta’ a telefonului, lucru ce va ingreuna utilizarea acestuia cu o singura mana, sau o va face chiar imposibila in anumite situatii.

Si mai trebuie mentionat un aspect important legat de design: plasticul lucios de pe spate face telefonul este foarte alunecos. Mare atentie daca il veti utiliza fara o carcasa speciala, pentru ca va poate aluneca din mana foarte usor.

Samsung Galaxy S3 i9300 – probabil cel mai anticipat terminal Android al momentului

Samsung Galaxy S3 i9300 – probabil cel mai anticipat terminal Android al momentului

Review Video

Design si constructie

Galaxy S3 vine in doua culori: albastru si alb (denumiri simplificate, cele oficiale fiind Pebble Blue si Marble White). Am primit la test versiunea alba, care arata foarte bine, mai ales cu cele doua insertii metalice pe lateral. Toata carcasa este realizata din plastic lucios, care nu prea adauga puncte la impresia de produs premium.

Ecranul masiv de 4.8 inch acopera aproape complat partea frontala a telefonului

Ecranul masiv de 4.8 inch acopera aproape complat partea frontala a telefonului

Aruncand o privire asupra exteriorului, veti observa pe partea frontala ecranul gigant cu margine foarte subtire (S3 ar fi fost si mai lat fara aceasta) protejat de Gorilla Glass. Deasupra lui avem grila difuzorului, camera frontala 720p, senzorul de luminozitate si proximitate, precum si un LED pentru notificari.

Parte de sus

Partea de sus

Mai jos veti descoperi butonul Home, pe care l-am gasit mai putin comfortabil in utilizare decat unicul buton prezent pe iPhone si iPad. De fapt cred ca un buton capacitiv haptic (cu feedback prin vibratie), ar fi fost mai potrivit in cazul lui Galaxy SIII. In stanga si dreapta butonului gasim doua butoane capacitive pentru Meniul Contextual si Back (un pas inapoi in meniuri si aplicatii).

Partea de jos

Partea de jos

Pe spate gasim camera de 8 megapixeli ajutata de un blitz LED si o a doua grila a difuzorului principal.

Cat despre laterale, in partea de sus gasim orificiul microfonului si jack-ul audio de 3.5mm; pe partea dreapta butonul de blocare/deblocare, usor accesibil cu degetul mare al mainii drepte; in partea de jos un port micro-USB, utilizat pentru incarcarea si conectarea la PC a terminalului, plus al doilea orificiu de microfon; pe partea stanga doar selectorul de volum.

Capacul din spate al carcasei de plastic este detasabil, oferind acces la baterie, slotul microSIM si microSD. Desi este cam flexibil, nu cred ca se va rupe decat in cazuri extreme, motiv pentru care nu prea vad motive de alarmare.

Per total, Samsung Galaxy S3 I9300 se simte bine in mana, chiar daca este putin cam masiv pentru gusturile mele. Adaugand plasticul foarte alunecos de pe spate, rezulta un telefon cu foarte putina aderenta, ceea ce necesita grija suplimentara, cel putin la inceput pana va obisnuiti cu el. Sau puteti achizitiona oricand o carcasa din silicon.

Ecranul

Acum sa revenim la ecran. Are dimensiunea de 4.8 inch, cum am spus deja, cu o rezolutie de 1280 x 720 pixeli si panoul Super AMOLED. Totul arata excellent pe ecran, de la imagini si filme pana la site-uri si simple texte.

Ecranul este extraordinar

Ecranul este extraordinar

Da, ecranul de pe SGS 3 este Pentile, dar tinand cont de rezolutie, nu veti observa vreo diferenta in claritate fata de ecranele lui HTC One X sau iPhone 4S, care utilizeaza o matrice normala RGB. De fapt, Samsung a folosit ecrane Pentile si pe Galaxy Nexus si Note, de care nu s-a plans nimeni pana acum.

Experienta utilizarii zilnice

Probabil ceea ce mi-a placut cel mai mult la Galaxy S3 este cat de fluid se misca in utilizarea zilnica. Absolut tot ce am rulat pe telefon s-a miscat impecabil; trecerea intre ecranele virtuale, navigarea in aplicatii a mers fara probleme, interfata neinghetand niciodata pe perioada in care am folosit terminalul.

Hardware-ul din interiorul Samsung Galaxy S3 este cel ‘vinovat’ pentru acest lucru, in speta procesorul Exynos cu patru nuclee ajutat de 1GB RAM. Unele versiuni de S3 vor fi oferite cu procesoare cu doua nuclee Snapdragon S3 cu 2GB RAM, deci atentie ce model cumparati.

Software-ul insa are si el meritele sale. Versiunea de Android instalata pe telefon este 4.0.4, cu interfata TouchWiz, specifica terminalelor Samsung. Desi nu sunt fan al interfetelor proprietar, care au tendinta de a incarca si mai mult hardwareul si asa solicitat de sistemul de operare, trebuie sa recunosc ca Samsung a facut o treaba buna in cazul lui TouchWiz UI.

Bineinteles ca TouchWiz  aduce o serie de modificari fata de interfata normala Android si chiar inlocuieste unele aplicatii standard Android cu versiuni realizate de Samsung. Avem de asemenea parte si de cateva widget-uri interesante, un dialer diferit, un panou de notificare cu cateva comutatoare pentru functiile importante precum GPS, WiFi, sunet si un indicator nou pentru nivelul de descarcare al bateriei.

Ecranul de blocare al telefonului a fost si el modificat putin, acum putand debloca terminalul cu un simplu gest de derulare (swipe). Tot din ecranul de blocare avem acces la cateva aplicatii mai importante, tot printr-un gest de derulare al ecranului catre iconul aplicatiei pe care dorim sa o lansam.

Samsung a impins in fata si gesturile de miscare a telefonului care initiaza comenzi speciale, astfel cu S3 puteti apela un contact prin simpla apropiere de ureche a terminalului, puteti taia volumul soneriei in timpul unui apel prin intoarcerea ecranului cu fata in jos sau puteti tine ecranul deschis daca va uitati direct la el (detectia se face prin intermediului webcam-ului). Si chiar daca aceste functii nu sunt complet noi, este placut sa le intalnim pe SGS3.

Samsung a folosit de asemenea S Voice, o alternativa la Siri, care functioneaza chiar OK in limba engleza si in cazul unui accent mai pronuntat, ca al meu. Este insa cam lent. S Planner este alternativa Samsung la Calendar, aratand complet diferit de aplicatia implicita Android, dar nu atat de mult incat sa nu va puteti obisnui repede cu ea. S Memo este aplicatia cu care puteti lua notite, desena schite etc. Aveti de asemenea acces la un App Store cu aplicatii Samsung, diferit de Google Play.

Vorbind de aplicatii, cu toate ca Google Play are inca propriile sale probleme, cea mai pronuntata fiind lipsa unei organizari care sa tina cont de dispozitivul curent, majoritatea aplicatiilor importante sunt acolo. Trebuie doar sa cautati bine. De asemenea, spre deosebire de Apple App Store, majoritatea titlurilor sunt mai ieftine sau chiar gratuite. Dar tineti cont totusi ca in general aplicatiile pentru iOS sunt mai bine realizate.

Samsung Galaxy S3 tine piept cu succes continutului multimedia si jocurilor. O pereche buna de casti este livrata standard, iar aplicatia de redare a muzicii este competitiva. Puteti de asemenea adauga melodiile proprii foarte usor, un avantaj al tuturor dispozitivelor Android. Filmele vor rula bine cu aplicatia standard Multimedia Player, care suporta si codecuri 1080p. La fel de bine puteti rula clipuri HD de pe Youtube. O particularitate a lui SGS3 este faptul ca puteti rula un clip intr-o parte mica a ecranului, in timp ce utilizati alte aplicatii. Acest lucru este insa posibil doar cu playerul multimedia Samsung.

Cat despre jocuri, veti gasi suficiente titluri in Google Play, dar oferta pentru terminalele cu rezoltutie mare, precum S3, este inca destul de limitata.

Cu functia de telefon nu am intalnit probleme cand am efectuat apeluri. Nu am pierdut semnal in zonele aglomerate, iar trimiterea de SMS-uri este foarte usoara, in principal datorita ecranului de 4.8 inch, care permite tastarea rapida chiar si persoanelor cu degete groase.

Cele doua camere

Si acum trebuie sa vorbim despre camera digitala, care este destul de buna. Nu pot sa imi dau seama daca este mai buna sau mai rea decat cea de pe iPhone 4s sau HTC One X, dar pentru mine toate trei par destul de apropiate ca si calitate a imaginii. Pozele la 8 megapixeli arata bine, dar daca vreti sa trageti in aspect wide, trebuie sa va rezumati la 6 megapixeli.

Interfata este destul de standard, dar sunt suficient de multe setari si filtre cu care va puteti juca. Puteti de asemenea fotografia in rafala sau realiza panorame. Video-urile capturate la rezolutie 1080p si 30 de cadre pe secunda arata bine.

Sunt destul de sigur ca Samsung Galaxy S3 poate inlocui cu success camerele compacte pe care de obicei le luati cu voi in vacanta. Singura conditie este sa aveti suficient de multa lumina.

Autonomia bateriei

Durata de autonomie a bateriei lui SGS3 este destul de impresionanta, reusind in teste sa alimenteze telefonul o zi intreaga, chiar cu o mica rezerva ramasa seara, lucru care nu se prea intampla cu HTC One X si iPhone 4S. Cu o utilizare sporadica sunt sigur ca S3 va putea sta departe de priza doua zile intregi, ceea ce nu este chiar rau pentru un smartphone de top.

Pret si disponibilitate

Cum era si de asteptat, la un smartphone premium precum Samsung Galaxy S3 i9300 trebuie sa ne asteptam la un pret pe masura. La noi asta se traduce prin 2400 RON, fara contract (versiunea alba sau albastra de 16 GB). Pentru inca aproximativ 100 RON puteti cumpara modelul cu 32 GB de stocare interna. Cel mai mic pret l-am gasit aici.

Daca vorbim insa de preturile la abonament, imaginea se schimba in bine, insa tineti cont ca veti plati un abonament lunar destul de consistent. Astfel, la Vodafone veti plati 90EUR daca selectati abonamentul MEGA 90 (90 EUR pe luna) Internet pe Mobil nelimitat timp de 2 ani (perioada minima contractuala). Selectarea abonamentului Mega 6 va ridica costul terminalului la 539 EUR. Si mai exista o gramada de optiuni intre cele doua maxime amintite de mine, care cresc pretul initial al terminalului, dar scad costul lunar platit pe abonament.

La Orange lucrurile nu sunt chiar atat de extreme, astfel pentru a cobora pretul lui SGS3 la 299 EUR trebuie sa optati pentru Pantera 21 cu extraoptiunea My Smartphone, cele doua totalizand 36 EUR/luna. Personal m-as gandi de doua ori inainte de a semna un contract pe doi ani. Cel mai bine este sa va faceti calculele bine inainte de a decide.

Cateva cuvinte de final

In final, trebuie sa recunosc ca Galaxy S3 este cu adevarat nava amiral a flotei Samsung. Ecranul masiv si carcasa pe masura cu siguranta nu vor fi pe placul tuturor, dar daca puteti trece peste aceste inconveniente si va place Androidul, atunci totul este in regula. Da, as fi dorit ca anumite lucruri sa fie facute altfel, dar cu siguranta Samsung nu poate satisface toate gusturile, oricat de mult ar incerca.

Samsung Galaxy SGS3 are o gramada de calitati, dar este cam masiv si alunecos

Samsung Galaxy SGS3 are o gramada de calitati, dar este cam masiv si alunecos

Ce mi-au placut cel mai mult au fost corpul subtire, performanta excelenta si autonomia bateriei. Nu sunt inca complet convins de Android, in special dupa ce am experimentat iOS destul de mult timp, da asta e cu totul alta poveste. Mi-ar fi placut un material mai cauciucat pe spatele lui SGS3, pentru mai multa aderenta, dar cred ca insist deja prea mult pe acest lucru, care poate fi foarte simplu rezolvat cu o carcasa.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri