Samsung Galaxy S4 Active – specificații și imagini oficiale
Smartphone-urile rezistente par să aibă succes anul acesta, iar Samsung Galaxy S4 Active este primul model de top al companiei coreene. Samsung are deja în portofoliu Galaxy Xcover și Xcover 2, dar acestea sunt modele cu dotări de bază. S4 Active este versiunea aproape identică a vârfului de gamă Galaxy S4, oferind în plus o carcasă mult mai durabilă, rezistentă la apă și praf.
Samsung susține că a creat S4 Active pentru utilizatorii care preferă activitățile în aer liber și doresc să exploreze cele mai dificile trasee montane și cele mai tumultoase râuri.
S4 active vine cu o serie de îmbunătățiri față de versiunea de bază, dar și unele modificări care s-ar putea să nu fie pe placul utilizatorilor. Prin lansarea acestui model, Samsung completează gama Galaxy S4, din care mai face parte și S4 Mini, și concurează cu modele de top Sony Xperia, de asemenea rezistente la apă și praf.
Conform Samsung, S4 se vinde foarte bine, iar versiunea Active ar trebui să se bucure de un succes similar, chiar dacă este adresată unei categorii mai restrânse de utilizatori.
Samsung Galaxy S4 Active specificații
Noua versiune S4 este dotată cu:
- procesor Quad-Core tactat la 1,9 GHz;
- ecran de 5 inch Full HD;
- 2 GB memorie RAM și 16 GB stocare internă;
- cameră principală de 8 MP și frontală de 2MP;
- acumulator de 2600 mAh;
- carcasă certificată IP67;
- Android Jelly Bean 4.2.2.
Funcții importante
La o primă vedere, Samsung pare că a păstrat caracteristicile distinctive ale etalonului Galaxy S4, dar există și câteva diferențe.
Cea mai importantă modificare este carcasa rezistentă la apă și praf. Certificarea IP67 garantează că smartphone-ul este complet izolat și poate fi scufundat în apă de până la 1m, pentru 30 minute. Samsung a echipat S4 Active și cu un jack audio rezistent la apă, în ideea de a preveni eventualele accidente atunci când este folosit în medii cu umiditate ridicată.
Creșterea rezistenței a adus și o modificare a dimensiunilor, Active având 139,7 x 71,3 x 9,1 mm și o greutate de 151 g, față de 136,6 x 69,8 x 7,9 mm și 130g pentru S4.
Față de Galaxy S4, care are un singur buton fizic și două capacitive în partea frontală, Active are trei butoane fizice pentru a facilita utilizarea sub apă.
În privința platformei hardware, Samsung a ales doar SOC-ul Qualcomm Snapdragon 600, renunțând la modelul propriu Exynos 5 Octa. Platforma Qualcomm include un procesor Quad-Core Krait 300 tactat la 1,9 GHz și un GPU Adreno 320, alături de suportul pentru conexiunile 4G LTE și Wi-Fi 802.11ac. S4 Active este dotat cu 2 GB memorie RAM și ar trebui să fie unul dintre cele mai performante telefoane de pe piață, capabil să înregistreze și ruleze clipuri video 1080p.
S4 Active va fi comercializat doar în versiunea cu stocare internă de 16 GB, din care aproximativ 11,25 GB disponibili utilizatorului, dar are slot pentru card MicroSD de până la 64GB.
Ecranul este tot de 5 inch Full HD, ca la versiunea de bază, dar Samsung a schimbat tehnologia folosind un ecran de tip TFT LCD (densitate de 443 ppi), în locul unui display Super AMOLED. Calitatea imaginii nu va fi la fel de bună, dar S4 Active se poate folosi cu mănuși, lucru posibil şi în cazul lui S4 în varianta normală.
O altă modificare importantă a fost făcută în privința camerei principale. Samsung nu a mai folosit senzorul de 13MP de la S4, ci un senzor de 8MP. Camera este dotată cu flash LED și, doar pentru Galaxy S4 Active, Samsung a introdus un nou mod de fotografiere denumit „Aqua Mode”. Prin activarea acestei funcții, Samsung promite să îmbunătățească calitatea și claritatea fotografiilor și clipurilor video realizate sub apă. De asemenea, pentru a ușura utilizarea în condiții extreme, butonul de volum amplasat lateral poate fi folosit pentru realizarea de fotografii și clipuri. Flash-ul LED poate fi activat prin apăsarea pentru mai mult timp a butonului de volum.
Celelalte funcții specifice Galaxy S4 au fost păstrate (Drama Shot, Sound & Shot, Beauty face, Best photo), dar Active nu are HDR. Pentru camera frontală, Samsung a rămas la modelul de 2MP, păstrând și funcțiile Smart Scroll/Pause și Air View/Gesture.
Deși acumulatorul de 2600 mAh este identic cu cel folosit la S4, Active ar putea să aibă o autonomie mai scăzută din cauza folosirii unui ecran TFT. Desigur, rezultatele reale ar putea să difere în funcție de modul în care telefonul este folosit, mai ales în privința setărilor de luminozitate.
Galaxy S4 Active este dotat cu senzori de accelerație, proximitate și lumină ambientală, giroscop, busolă și barometru, dotări și funcții introduse la modelul de bază.
Telefonul este compatibil cu rețelele 4G LTE și HSPA+, inclusiv cele din România, are conectivitate Wi-Fi 802.11ac, IrDA, NFC, Bluetooth 4.0 și USB 2.0.
Active vine echipat cu ultima versiune Android Jelly Bean 4.2.2 și interfața TouchWiz, alături de aplicațiile și funcțiile specifice Samsung.
Galaxy S4 Active va fi comercializat în această vară, inițial în SUA și Suedia, și va fi disponibil în trei versiuni de culoare: „Urban Grey”, „Dive Blue” și „Orange Flare”.
Îl cumpărăm sau nu?
Samsung urmărește prin lansarea S4 Mini și S4 Active să acopere preferințele cât mai multor utilizatori. Dacă S4 este un model pentru cei care vor un smartphone de top, iar S4 Mini este versiunea mai accesibilă, S4 Active se adresează cu precădere celor cu spirit de aventură. Platforma hardware îl pune alături de vârful de gamă, dar ecranul și camera principală nu se ridică la același nivel.
La prima vedere, S4 Active este un telefon performant, solid și recomandat celor care nu vor să își facă griji cu privire la utilizarea în medii mai dificile. Mai multe detalii privind performanțele în condiții reale vor fi prezentate când S4 Active va ajunge la GiZ.ro pentru review.
Samsung Galaxy S4 Active și concurența (Sony Xperia Z, Sony Xperia ZR)
Având în vedere că S4 Active are aceleași performanțe cu vârful de gamă, îl putem compara cu Sony Xperia Z. În aproape toate dotările, S4 Active este egal sau superior lui Xperia Z, singurul minus fiind camera de 8 MP față de modelul de 13 MP folosit de Sony. În privința carcasei, Xperia Z are certificare IP57, standard ce implică un grad mai mic de protecție la praf față de Active.
Sony a lansat și Xperia ZR, un model adresat aceleiași categorii de utilizatori ca și S4 Active. Față de această versiune, S4 Active stă mai bine la capitolul procesor, ecran și carcasă, dar camera principală este, cel puțin teoretic, mai slabă. Samsung și Sony susțin că au optimizat cele două modele pentru realizarea de fotografii și filme sub apă și rămâne să vedem care se va comporta mai bine în condiții reale de utilizare.
Preț Samsung Galaxy S4 Active
Prețul oficial nu a fost dezvăluit de Samsung, dar Active ar trebui să aibă un preț similar cu S4. Adăugarea unor caracteristici, precum carcasa rezistentă, este compensată, din punct de vedere al costului de fabricație, de alte componente mai puțin performante, cum ar fi ecranul sau camera.
La lansare, S4 Active ar putea să depășească valoarea de 3000 lei, dar ulterior ar trebui să scadă la un nivel egal cu S4, comercializat în prezent la aproximativ 2850 lei.
Concluzii
Samsung Galaxy S4 Active urmărește să acopere o nișă a smartphone-urilor rezistente și se adresează, cu precădere, celor cu spirit de aventură. Totodată, ar putea să îi atragă și pe cei care preferă un aspect mai masculin, ori nu vor să își facă probleme atunci când vor merge la plajă. Fiind un smartphone performant, prețul la care va fi comercializat ar putea avea un impact semnificativ asupra succesului la o categorie mai mare de utilizatori.
În secțiunea de comentarii, așteptăm și opiniile voastre cu privire la Samsung Galaxy S4 Active.