Samsung Galaxy S4 Mini review: un smartphone compact şi interesant
Salutare si bine v-am gasit, in acest articol vom analiza in detaliu noul Samsung Galaxy S4 Mini. Spre deosebire de majoritatea telefoanelor de top cu Android disponibile in prezent, acest model este mai compact, astfel ca va fi mai usor de folosit de catre majoritatea utilizatorilor. Si punem accentul pe „mai compact”, pentru ca acum un an sau doi, Mini-ul ar fi fost considerat chiar mare. Dar lucrurile sa schimba si evolueaza.
Formatul compact nu atrage insa dupa sine sacrificarea autonomiei sau a performantelor in utilizarea de zi cu zi. Si tocmai de aceea acest Galaxy mi-a placut foarte mult. Pentru amanunte, va invit sa cititi reviewul pana la sfarsit.
Mini-ul are un ecran cu diagonala de 4.3 inch, iar daca ne luam dupa standardele actuale, poate fi clasificat ca un telefon de dimensiuni medii. Pentru mine, el este suficient de mare pentru a asigura o experienta placuta de utilizare, dar suficient de compact pentru a il putea apuca ferm si a il putea folosi cu o singura mana. De altfel, Mini-ul se apropie mult ca ergonomie de telefonul pe care il folosesc in mod curent, iPhone-ul 5; ba mai mult, sta ceva mai bine in mana, datorita marginilor usor rotunjite si carcasei ceva mai late.
Review video
Sa incepem insa cu un review video al lui Samsung Galaxy S4 Mini, pentru cei care nu au rabdare sa citeasca pana la capat reviewul nostru scris:
Design si constructie
Galaxy-ul S4 Mini este de fapt o replica in miniatura a modelului de top al celor de la Samsung, Galaxy-ul S4. Arata identic cu acesta, ofera acelasi aranjament al porturilor si butoanelor si in mare parte, aceleasi dotari. Mai mult, pe S4 Mini intalnim aceeasi carcasa din plastic lucios, detasabila, ce ascunde bateria si locasurile pentru SIM si cardul microSD, ce sunt plasate sub baterie, asadar va trebui de fiecare data sa opresti telefonul daca vrei sa le accesezi.
Carcasa din plastic ajuta la reducerea greutatii telefonului, insa lasa o impresie de fragilitate pe care nu o intalnim pe majoritea telefoanelor de top ale concurentilor. In plus, ea se va zgaria extrem de usor si va crapa in cazul socurilor, tocmai de aceea va recomand sa va achizitionati neaparat si o husa de protectie, daca veti cumpara un S4 Mini.
Butoane
Bun, hai sa luam telefonul si la bani marunti. Pe lateralele sale gasim butonul de Pornire, comenzile pentru ajustarea volumului, jack-ul pentru casti si un port microUSB pe buza de jos. In partea de sus exista si un emitor ifrarosu, ce iti va permite sa folosesti telefonul pe post de telecomanda pentru diversele dispozitive electronice de prin casa.
Partea frontala este in mare parte acoperita de ecran. Marginile laterale sunt extrem de subtiri, iar sticla este protejata de jur imprejur de o buza metalica, pentru a nu veni in contact direct cu supraftele atunci cand puneti telefonul cu fata in jos. Dar nu va bazati totusi prea mult pe aceasta protectie; chit ca ecranul este acoperit de un strat de Gorilla Glass, o carcasa este recomandata, cum ziceam si mai sus.
Imediat sub ecran veti intalni butonul Home si cele doua butoane capacitive pentru Meniu si Inapoi, deja clasice pe Galaxy-urile de top ale ultimilor ani. Deasupra ecranului avem grila difuzorului, camera frontala si senzorii de luminozitate si proximitate. Pe Galaxy-ul S4 aici aveam si un LED pentru notificari; acesta din pacate lipseste pe Mini, la fel cum lipseste si senzorul frontal Infra-rosu folosit pentru anumite gesturi.
Ecranul
Sa ne concentram putin atentia pe ecran. Cei de la Samsung au montat un panel AMOLED pe acest telefon, si nu unul cu matrice Pentile, cum intalnim deobicei. Drept urmare, ecranul ofera contrast si unghiurile de vizualizare excelente, dar si culori foarte puternice, insa suprasaturate, usor nerealiste.
In acelasi timp, ecranul de pe Mini beneficiaza doar de rezolutie qHD, fapt ce atrage o densitate relativ scazuta a pixelilor, tradusa la randul sau in imagini nu extraordinar de clare. Acest lucru va fi observat de cei ce sunt deja obisnuiti cu ecrane cu rezolutii mai mari, dar nu ar trebui sa reprezinte un incovenient major pentru majoritatea utilizatorilor. De altfel, dupa cum vedea din poza de mai jos ce comprara ecranul de pe Mini cu cel de pe S4, pixelii sunt aproape imposibil de distins si de la distante foarte mici.
Asadar, una peste alta, ecranul de pe S4 Mini ar trebui sa va multumeasca. El aduce dupa sine toate plusurile unui panel AMOLED si iti va atrage rapid atentia prin culorile sale vii. Pe de alta parte, si minusurile tehnologiei sunt prezente, deranjata fiind luminozitatea relativ scazuta, ce va face utilizarea unui S4 Mini in lumina foarte puternica aproape imposibila.
Software si aplicatii
Cam atat ar fi de spus despre elementele exterioare ale acestui telefon. Hai sa il pronim si sa vedem cum functioneaza. Ca orice Galaxy, si acesta ruleaza Android, versiunea JellyBean 4.2.2 ca sa fiu precis, cu TouchWiz-ul celor de la Samsung adaugat peste. Pe S4 Mini intalnim majoritatea aplicatiilor si functiilor oferite de mai cunoscutul S4, cu mici exceptii, dar vom discuta despre acestea putin mai tarziu.
Pentru moment, priviti cat de rapid este Mini-ul in utilizarea de zi cu zi, cat de usor face fata tranzitiilor intre aplicatii si ferestre si cat de fluent raspunde comenzilor. In multe cazuri, este chiar mai rapid decat mai puternicul S4, in ciuda faptului ca pe hartie, aruncand un ochi peste specificatii, ii este net inferior. Nici rezultatele testelor sintetice nu sunt convingatoare, Mini-ul obtinand scoruri mult sub ruda sa mai puternica in toate cazurile.
In utilizarea zilnica insa, imaginile din clip vorbesc de la sine si sunt inca o data dovada ca un telefon nu trebuie judecat pe baza datelor de pe hartie.
Iar Galaxy-ul S4 Mini poate face fata nu doar lucrurilor de baza. El poate rula cele mai recente jocuri cu foarte rare intreruperi si poate face fata clipurilor video de orice fel, inclusiv mkv-urilor cu bitrate mare.
Ce lipseste?
Totusi, exista un aspect pe care trebuie sa il mentionez. MIni-ul este disponibil doar in versiunea cu 8 GB spatiu de stocare, din care aproximativ 5 sunt disponibili pentru aplicatii. Desigur, acest spatiu poate fi extins cu ajutorul cardurilor microSD, insa jocurile si aplicatiile nu pot fi instalate pe acestea. Da, se pot muta anumite parti din aplicatii ulterior pe cardul SD, dar in cazul jocurilor mai ales, cele de mari dimensiuni, acest detaliu nu va va ajuta prea mult. Astfel ca in scurt timp veti ramane fara spatiu de stocare, un detaliu extrem de enervant.
Una peste alta insa, sunt surprins impresionat de performantele acestui telefon. Ma asteptam sa fie utilizabil, precum S3-ul Mini lansat de Samsung anul trecut, insa el este mai mult decat atat, este in multe cazuri mai rapid decat Galaxy-ul S4. Rezolutia scazuta, faptul ca modelul testat este scos de curand din cutie si faptul ca nu am instalat foarte multe aplicatii pe el cu siguranta ajuta. Insa chiar si asa, Mini-ul lasa o impresie foarte buna.
Un alt factor in aceasta ecuatie il poate reprezenta, surprinzator sau nu, si lipsa anumitor functii, ce nu mai utilizeaza resursele disponibile. Spre exemplu, multe din gesturile ce ne-au luat ochii pe S4 nu sunt incluse pe S4 Mini, precum Air View, Air Gestures sau functiile Eye Tracking. Lucruri pe care eu unul le consideram oricum in mare parte inutile pe al meu S4.
Pe de alta parte, exista anumite functii ce mi-ar fi placut sa fie incluse pe S4 Mini. Modul Multi view este probabil principala, cea ce permitea rularea a doua aplicatii diferite in paralel, partajand ecranul intre ele. Lipsesc si aplicatii precum Optical Reader sau S health, cea care impreuna cu barometrul, termometrul si pedometrul iti ofereau acel Asistent Virtual care sa te ajute in gestionarea dietei si exercitiilor zilnice.
Conectivitate
Trecand peste acestea, trebuie mentionat ca Galaxy-ul S4 Mini ofera excelente optiuni de conectivitate, cu Wireless, Bluetooth, NFC sau suport pentru retele 4G. In plus, beneficiaza si de o aplicatie de Radio FM, ce lipsea de pe S4. Si ca tot vorbim de aceasta, Mini-ul vine cu o pereche de casti decente in pachet, dar nu impresionante. Aplicatia Adapt Sound insa va va fi utila, pentru ca ea va permite sa personalizati sunetul in functiile de propriile asteptari.
Nu in ultimul rand, S4 Mini-ul face fata cu brio si functiilor de baza ale unui telefon mobil: convorbirile telefonice se realizeaza in conditii bune, chiar si cand zomotul de fond este puternic, iar tastatura o veti indragi daca sunteti impatimiti ai mesajelor si Whatsap-ului.
Camerele foto
Asadar, pe baza celor spuse pana acum, Mini-ul pare cu adevarat un telefon excelent, nu? Dar nu va grabiti, mai avem de analizat cateva aspecte. Vom incepe cu performantele foto/video. Camera frontala are un senzor de 1.9 MPx si inregistreaza clipuri in format 720p, utilizabile, insa nu foarte clare.
Camera principala cu senzor de 8 MPx si Flash LED se afla pe partea din spate a telefonului. Mini-ul imprumuta interfata foto/video de la S4, cu ale sale moduri de fotografiere, filtre si optiuni avansate. Insa anumite functii, precum Dual-Shot, Animated Photo sau Drama lipsesc.
Una peste alta insa, Mini-ul nu impreasioneaza neaparat prin calitatea imaginilor. Acum, sa nu ma intelegeti gresit, ele vor fi OK atat timp cat folositi camera afara, in conditii bune de iluminare. Insa atunci cand lumina din jur dispare, imaginile devin pixelate, iar sistemul de focus in destule cazuri da rateuri. Acestea sunt desigur impresiile mele, voi puteti trage propriile concluzii analizand pozele urmatoare.
Pe partea de video, nu prea am ce reprosa Mini-ului si alor sale filmari 1080p la 30 de fps. Sunetul inregistrat nu e grozav iar lipsa stabilizarii poate duce uneori la rezultate miscate, insa una peste alta, sunt multumit de performantele Mini-ului.
Baterie si autonomie
Acestea fiind spuse, ar mai fi ceva de mentionat: autonomia. Mini-ul ofera o baterie de 1900 mAh, detasabila si usor de schimbat cu alta la nevoie. Capacitatea sa nu este foarte mare, insa datorita hardware-ului eficient si ecranului cu rezolutie scazuta, durata de viata a aceste baterii este foarte buna. In utilizarea obisnuita, Mini-ul va rezista cu brio pana la sfarsitul zilei, ba poate chiar si pana la sfarsitul celei de-a doua. In plus, daca doriti sa obtineti o autonomie si mai buna, puteti activa modul Power Saving.
Acestea fiind spuse, e timpul sa tragem concluziile. Din multe puncte de vedere, Samsungul S4 Mini este un telefon excelent. El nu impresioneaza prin performante, dotari sau aspect, insa este per total un produs usor de folosit, fasnet si fara nici un defect major. Da, exista aspecte ce ar fi putut fi imbuntatite, precum ecranul cu rezolutie relativ scazuta, spatiul limitat de stocare si camera foto cu performante decente. Dar chiar si in conditiile actuale, nu pot sa nu recunosc ca mi-a placut S4-ul Mini. Atat de mult incat pentru mine ar fi principala optiune daca m-as hotari sa trec pe Android in acest moment.
Acum, sa nu-mi sariti in cap si sa imi spuneti ca exista multe alte telefoane cu Android mai bune. Stiu prea bine asta, le-am folosit si le-am testat pe toate. Nu-s insa ce-a ce am eu nevoie. Eu vreau un telefon cu dimensiuni decente, pe care sa il pot folosi usor cu o mana, dar care sa fie rapid si sa nu faca compromisuri majore in privinta dotarilor. Cu alte cuvinte, vreau ceva ce cu greu se poate gasi in prezent in tabara Android, cu putine exceptii, precum acest S4 Mini.
Pret si concluzii
Galaxy-ul are insa un pret cam piperat. In prezent, cand tocmai ce a aparut pe piata, costa in jur de 2000 de lei in magazinele romanesti. Cam mult, dar ma astept sa se mai ieftineasca in perioada urmatoare. Si ar cam trebui sa o faca, pentru ca Mini-ul nu va duce lipsa de competitie in lunile urmatoare: Sony-ul Xperia SP, viitorul HTC One Mini sau iPhone 5s fiind doar cateva dintre optiunile demne de remarcat. Dar mai multe despre acestea pe viitor.
ionut
7 noiembrie 2013 la 03:53
Unde este fabricat acest telefon? Multumesc
Daniel Popescu
7 noiembrie 2013 la 10:54
Samsung produce toate smartphone-urile in fabrici din China si Coreea de Sud. In plus, chiar si cele asamblate in Coreea de Sud au numeroase componente fabricate in China.
Andreea
24 februarie 2015 la 10:45
E posibil ca S4 mini sa nu aiba notificare led? In conditiile in care pana si cel mai amarat telefon te notifica printr-un led sau sonor ca telefonul s-a incarcat, ai primit un mesaj, etc…
dorina doloca
7 iulie 2015 la 10:50
am inversat culorile ecranului stie cineva cum sa-l fac la loc?
-am intrat pe setari la DISPOZITIVUL MEU sau la MAI MULTE
dorina doloca
7 iulie 2015 la 10:51
A.P.P.-e tot s4 mini!