GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Samsung Galaxy S5 – specificaţii, preţuri, păreri

Autor: Echipa Giz.ro

Samsung a prezentat Samsung Galaxy S5, noul vârf de gamă al producătorului sud-coreean în segmentul smartphone-urilor cu Android.

Din punct de vedere al designului, Galaxy S5 nu aduce schimbări majore comparativ cu predecesorul S4, însă ca de obicei Samsung vine cu o serie de noutăţi din punct de vedere software şi mici update-uri la nivel hardware, printre care se numără şi un cititor de amprente.

Reţeta adoptată nu este nici pe departe una nouă pentru Samsung, care în ultimii ani ne-a obişnuit cu o astfel de strategie.

Este însă aceasta şi reţeta succesului în lupta cu rivalii Sony Xperia Z2, LG G2 sau HTC One? Un posibil răspuns la această întrebare îl veţi afla pe parcursul acestui material.

Samsung Galaxy S5 specificaţii:

  • ecran SuperAMOLED, 5”, 1920×1080 pixeli
  • chipset Qualcomm Snapdragon 805
  • procesor quad-core Krait 400, 2.5 GHz
  • 2 GB memorie RAM
  • 16/32 GB memorie internă
  • cameră foto 16 MP cu înregistrare video 4K
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi
  • sistem de operare Android 4.4 KitKat
  • acumulator Li-Ion 2800 mAh
  • greutate 145 grame

Funcţii importante

Aşa cum spuneam în introducere, Galaxy S5 păstrează în mare măsură designul lui Galaxy S4, cel puţin din punct de vedere al părţii frontale. Ecranul, acum cu o diagonală de 5.1”, acoperă cea mai mare parte a părţii frontale, iar sub acesta se regăseşte butonul de home, care a primit şi funcţia de cititor de amprentă. Evident, tehnologia este copiată de la Apple, însă rămâne de văzut cât de utilă este în practică.

Dacă tasta virtuală back şi-a păstrat locul tradiţional în dreapta, tasta virtuală de meniu din partea stângă a fost înlocuită de funcţia App Switcher, care îţi permite să accesezi rapid alte aplicaţii utilizate recent. Soluţia va fi apreciată de unii utilizatori, mai puţin apreciată de alţii, dar nouă ne-ar fi plăcut să avem posibilitatea de a personaliza aşa cum vrem aceste taste virtuale, la fel ca în cazul lui LG G Flex.

Designul frontal al lui Galaxy S5 pastreaza reteta de la S4

Designul frontal al lui Galaxy S5 pastreaza reteta de la S4

Principala schimbare de design este carcasa spate. Nu, Samsung nu a apelat la aluminiu, ci tot la un plastic banal cu aspect de piele, însă a renunţat la “cusăturile” de pe margine în favoarea unor puncte egal distanţate pe toată suprafaţa carcasei. Renunţarea la precedenta filosofie de design arată că soluţia nu a fost tocmai apreciată de fani, dar este greu de crezut că noua soluţie este mai eficientă sau mai elegantă. Cel puţin nu va atrage prea mult amprente datorită striaţiilor. În rest, butonul de pornire este pe partea dreaptă, iar cel de volum pe stânga.

Interesant este însă că S5 este acum rezistent la apă şi praf în limitele oferite de certificarea IP67, la fel ca Xperia Z1 şi la fel precum Samsung Galaxy S4 Active, care acum nu-şi mai justifică practic un urmaş.

Ecranul nu a suferit schimbări dramatice, însă Samsung a ţinut să aducă o noutate, astfel că a mărit diagonală de la 4.99” la 5.1” şi a păstrat atât tehnologia de construcţie SuperAMOLED, cât şi rezoluţie Full 1920×1080 pixeli, acum corespunzătoare unei densităţi de 432 pixeli per inch.Cel puţin la nivel teoretic, calitatea display-ului ar trebui să fie aceeaşi ca şi în cazul predecesorului Galaxy S4.

Platforma hardware a fost de asemenea uşor îmbunătăţită, însă nu există schimbări majore: chipsetul este un Qualcomm Snapdragon 805 cu procesor quad-core Krait de 2.5 GHz, 2 GB RAM şi 16 GB sau 32 GB pentru stocarea datelor, plus slot pentru carduri de memorie microSD.

Memoria RAM era unul dintre puţinele aspecte care putea fi îmbunătăţit semnificativ din punct de vedere al experienţei de utilizare, întrucât cei 3 GB RAM prezenţi pe Samsung Galaxy Note 3 sunt vizibili în special în jocuri şi filme Full HD. În plus, 16 GB devin deja insuficienţi pentru mulţi utilizatori, mai ales că aproximativ 8 GB sunt ocupaţi de sistemul de operare şi aplicaţiile proprietare Samsung. Probabil însă că va trebui să aşteptăm până la Galaxy S6 pentru 3 GB RAM şi 32 GB de memorie internă ca versiune de bază.

Spatele lui Galaxy S5 este plin de striatii pentru o aderenta mai buna

Spatele lui Galaxy S5 este plin de striatii pentru o aderenta mai buna

În schimb, la capitolul conectivitate există o noutate interesantă. Sigur, avem de-a face cu deja clasicele tehnologii 3G, 4G LTE cu viteze de download de până la 150 Mbps, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, NFC şi senzor infraroşu pentru a utiliza telefonul pe post de telecomandă, însă există şi tehnologia Download Booster. Aceasta permite folosirea simultană a conexiunilor Wi-Fi şi 4G pentru o viteză sporită utilă în cazul în care ai de descărcat cantităţi mari de date sau vrei să urmăreşti un stream live pe internet.

Camera foto a primit de asemenea un update interesant, dar nu cel aşteptat de toată lumea. Astfel, deşi senzorul are acum 16 MP, camera foto filmează la rezoluţie 4K, la fel ca alte câteva smartphone-uri de top, printre care şi LG G Flex. Pe de altă parte, Samsung promite un timp de numai 0.3 secunde pentru autofocus (cel mai rapid autofocus din lume, potrivit producătorului), dar şi funcţia Selective Focus asemănătoare cu Refocus-ul de pe smartphone-urile Nokia Lumia, care permite schimbarea focusului după realizarea fotografiei.

Camera foto are 16 MP, dar inregistreaza tot Full HD

Camera foto are 16 MP, dar inregistreaza tot Full HD

Sistemul de operare este, evident, Android 4.4 KitKat, asezonat cu interfaţa TouchWiz. În ciuda unor zvonuri anterioare, TouchWiz este practic acelaşi cu cel prezent pe Galaxy S4, deşi o restilizare a icon-urilor şi a meniurilor ar fi bine-venită din multe puncte de vedere.

Samsung a implementat şi o nouă versiune de S-Healt, aplicaţia sa de fitness, care include acum şi o funcţie care măsoară pulsul inimii.

O altă veste bună este implementarea unui acumulator Li-Ion cu capacitatea de 2800 mAh, cu 200 mAh mai mult decât în cazul predecesorului S4. Cuplată şi cu o nouă funcţie de economisire a energiei, bateria ar trebui să ofere o autonomie un pic mai mare, dar nu e cazul să te aştepţi la minuni.

Din punct de vedere al dimensiunilor, Galaxy S5 este cu peste 5 mm mai lung decât S4 şi măsoară 142 x 72.5 x 8.1 mm, iar greutatea ajunge la 145 de grame, cu 15 grame mai mult decât la S4.

Îl cumpărăm sau nu?

Greu de spus. Dacă eşti deja utilizator de Galaxy S4, un update la S5 la mai puţin de un an după achiziţie nu este tocmai justificat. Sigur, există unele îmbunătăţiri interesante, atât la design, cât şi la funcţionalitate sau camera foto, dar nimic cu adevărat revoluţionar.

Foarte probabil, Galaxy S5 va fi însă un telefon de referinţă în universul Android în următoarele 12 luni, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul predecesorilor săi, mai ales că nu există cu adevărat un punct negativ care să-l tragă în jos. Cel puţin nu până când îl vom testa în mod corespunzător.

Galaxy S5, noul smartphone de referinta al producatorului sud-coreean

Galaxy S5, noul smartphone de referinta al producatorului sud-coreean

Samsung Galaxy S5 vs. concurenţă (Xperia Z2, HTC One, LG G2)

Samsung Galaxy S5 intra într-o competiţie dură pe segmentul smartphone-urilor de top cu Android, printre care şi cu proaspăt lansatul Sony Xperia Z2, care beneficiază de un design mai elegant (chestie de gust, bineînţeles), şi de o platformă hardware foarte asemănătoare.

Tot aici intră în discuţie şi LG G2, un smartphone cu ecran Full HD de 5.2” şi platformă hardware Qualcomm Snapdragon 800, dar care are avantajul unui preţ foarte bun, de circa 2.000 lei. Nu în ultimul rând, până la lansarea succesorului său în luna martie, HTC One rămâne un alt punct de reper, chiar dacă chipsetul Qualcomm Snapdragon 600 ar putea fi considerat prea slab.

Preţ Samsung Galaxy S5 şi disponibilitate

Samsung Galaxy S5 va fi lansat la nivel global în luna aprilie, însă producătorul nu a anunţat încă preţul de comercializare.

Este însă de aşteptat ca preţul să fie unul destul de piperat pentru România, undeva în intervalul 2.500 – 2.700 lei, aşa cum s-a întâmplat şi la lansarea lui Galaxy S4.

Concluzii

Samsung Galaxy S5 reprezintă un update interesant în segmentul de top al producătorului sud-coreean.

Cu un design uşor îmbunătăţit, o platformă hardware o idee mai rapidă, câteva mici noutăţi software şi o baterie un pic mai mare, Galaxy S5 reprezintă un pas înainte pentru producătorul sud-coreean.

2 comentarii

  1. Axl

    26 februarie 2014 la 12:33

    Deja devine neinteresant concursul asta contra cronometru intre iPhone si Samsung Galaxy. Frustrant e ca apar pe banda rulanta, 4,5,6,7,8 etc, dar nu vin cu nimic senzational in plus.

    • Andrei Girbea

      26 februarie 2014 la 18:25

      Mda, e greu totusi sa vii cu ceva radical schimbat in momentul asta, de aceea se fac imbunatatiri minore pe unde se poate. De la S5 eu unul asteptam totusi o modificare a designului; nu s-a intamplat insa

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri