Samsung Galaxy S7 Edge review – performanţe la superlativ
După succesul înregistrat cu Galaxy S6 Edge, era de la sine înţeles că producătorul sud-coreean va lansa şi un succesor al acestuia în paralel cu clasicul Galaxy S7.
Ce nu mă aşteptam însă era ca Samsung Galaxy S7 Edge să aibă un ecran cu diagonală de 5.5” care să-l propulseze practic în segmentul phableturilor şi care să elimine practic necesitatea unui Galaxy S7 Edge Plus.
Trecând peste acest aspect, Galaxy S7 Edge promite să fie unul dintre telefoanele de referinţă ale anului, un adevărat concurent pentru iPhone 6S Plus şi viitorul iPhone 7 Plus, prin prisma designului şi a performanţelor aproape ireproşabile.
M-am convins de acest lucru pe parcursul ultimelor săptămâni, în care am testat un Samsung Galaxy S7 Edge prin programul Orange Smartphone Tester al operatorului portocaliu.
Specificaţii tehnice Samsung Galaxy S7 Edge
Samsung Galaxy S7 Edge | |
Ecran | SuperAMOLED, 5.5”, QHD |
Chipset | Exynos 8890 |
Procesor | quad-core Mongoose si Cortex A53 |
Grafica | Mali-T880 MP12 |
Memoria RAM | 4 GB |
Memorie interna | 32 GB |
Conectivitate | 4G, Wi-Fi |
Camera foto | 12 MP, video 4K |
Software | Android 6 Marshmallow |
Acumulator | Li-Ion 3600 mAh |
Dimensiuni | 150.9 x 72.6 x 7.7 mm |
Greutate | 157 grame |
Ce ne-a plăcut
Samsung Galaxy S7 Edge împrumută în mare parte designul predecesorului său şi păstrează reţeta cu sticla pe partea din faţă şi pe spate, ceea ce asigură un aspect estetic atractiv.
Totuşi, producătorul sud-coreean a umblat la detalii şi a rafinat uşor designul prin rotunjirea colturilor şi introducerea unei curburi pe laterale, inclusiv pe partea din spate, aşa cum am văzut prima oară la Samsung Galaxy Note 5. În plus, camera foto nu mai iese în relief atât de mult ca pe S6 Edge, element important inclusiv atunci când aşezi telefonul pe birou.
Spre deosebire de predecesorul său care miza pe un ecran de 5.1”, S7 Edge are un display de 5.5”, însă din fericire acest lucru nu se reflectă agresiv şi în dimensiunile telefonului. Da, S7 Edge este cu 8 mm mai înalt, cu 1.5 mm mai lat şi cu 0.7 mm mai gros, însă aceste diferențe sunt insesizabile în utilizarea de zi cu zi.
De fapt, îndrăznesc să spun că acesta este primul telefon de 5.5” care nu mi se pare mai incomod de utilizat decât telefonul pe care îl folosesc în mod uzual, un Galaxy S5. Acest lucru se datorează însă în special ecranului de tip edge, întrucât ramele laterale sunt foarte înguste, aproape inexistente.
Tasta de power şi cea pentru volum au fost poziţionate pe partea dreaptă, în timp ce în partea superioară există un slot accesibil cu o agrafă care oferă acces la cartela SIM şi cardul microSD. În partea de jos găsim jack-ul de 3.5 mm pentru căşti, portul microUSB pentru încărcare şi difuzorul. Tasta de home din partea de jos are şi funcţie de cititor de amprentă, care în testele noastre a funcţionat foarte bine.
În plus, telefonul este rezistent la apă şi praf în limitele certificatului IP68, timp de 30 de minute la adâncimi de peste 1.5 metri, însă Samsung a reuşit acest lucru fără să mai acopere portul microUSB cu o clapetă de plastic, ca pe modele anilor trecuți.
Nu-mi place să folosesc cuvinte mari, dar în acest caz chiar trebuie: ecranul SuperAMOLED cu rezoluţie QHD este excelent. Culorile sunt naturale şi lipseşte acel efect de saturaţie întâlnit de regulă la astfel de display-uri, unghiurile de vizualizare sunt foarte bune, iar luminozitatea maximă este ridicată. Atât de ridicată, încă am folosit telefonul preponderent la 20% din luminozitatea maximă. Nu prea am avut zile însorite în Bucureşti pe parcursul testelor, dar în acest context mă aştept ca ecranul să fie perfect lizibil şi în lumina puternică a soarelui.
Ecranul beneficiază şi de funcţia Always-On, care permite afişarea în permanenţă a unor informaţii inclusiv după stingerea display-ului. Practic, poţi vedea în permanenţă data, ora sau nivelul de încărcare al bateriei, cu un efect asupra autonomiei despre care vom vorbi la momentul potrivit. Funcţia în sine este foarte utilă pentru cei mai mulţi utilizatori, întrucât nu mai trebuie să aprinzi ecranul doar pentru a vedea cât este ceasul sau dacă trebuie să pui gadgetul la încărcat.
Din punct de vedere hardware, Galaxy S7 Edge este disponibil în două versiuni: una dintre ele mizează pe chipsetul Qualcomm Snapdragon 820, în timp ce a doua este motorizată de un chipset proprietar Exynos 8890. Noi am avut la test varianta a doua, al cărei chipset este format din procesor quad-core Mongoose de 2.3 GHz şi procesor quad-core Cortex A53 de 1.6 GHz, grafică Mali-T880 MP12 şi 4 GB RAM. Indiferent de alegere, performanţele sunt, probabil, foarte apropiate.
Ce ştiu sigur este că Galaxy S7 Edge a rulat fără probleme orice fel de aplicaţie sau joc. Navigarea prin setări şi meniuri este rapidă, la fel ca şi căutarea anumitor funcţii, iar browsingul în Google Chrome este o plăcere. Experienţa multimedia este de asemenea la înălţime, atât în privinţa redării audio prin difuzorul integrat de bună calitate care oferă un sunet clar şi puternic, cât şi în ceea ce priveşte suportul pentru diverse formate video. Ca de obicei, îţi recomand un player dedicat precum MX Player sau VLC Media Player, care au rulat ireproşabil orice tip de fişier, inclusiv MKV, MOV sau MP4.
Astfel de filme pot fi stocate cu uşurinţă pe memoria internă de 32 GB, din care puţin peste 21 GB sunt disponibili pentru utilizator. Alternativa este să foloseşti un card microSD, întrucât Samsung a reintrodus acest slot, sau să mizezi chiar pe serviciile de cloud. De altfel, Samsung are un parteneriat cu Microsoft prin care oferă un bonus de 100 GB pentru serviciul OneDrive pentru o perioadă de 2 ani.
Din punct de vedere al conectivităţii totul este la superlativ: telefonul suportă Wi-Fi ac, 4G cu viteze de download de până la 450 Mbps şi upload 50 Mbps, 3G de 42 Mbps, sistem GPS cu suport pentru Glonass şi BDS (China) şi NFC.
Sistemul de operare este Android 6.0.1 Marshmallow, peste care Samsung a aplicat interfaţa proprietară TouchWiz. Aceasta a rămas în mare parte neschimbată comparativ cu Galaxy S6 / S6 Edge şi este destul de atractivă, cu excepţia unui meniu de setări care poate fi considerat prea complex de către utilizatorii mai puţin experimentaţi.
Numărul de aplicaţii preinstalate este în continuare foarte mare, chiar dacă a mai scăzut comparativ cu modelele anterioare, însă cel puţin Samsung a lucrat şi la capitolul personalizare. Numărul de teme sau widgeturi disponibile este ridicat, iar densitatea aplicaţiilor pe homescreen poate fi schimbată (4×4, 4×5 sau 5×5 aplicaţii), pe lângă numeroase alte opţiuni. Printre cele exclusive acestui model se numără şi cele legate de ecranul curbat.
Astfel, printr-un swipe de la dreapta la stânga în partea sa superioară, accesezi un meniu de acces rapid la diverse funcţii. De data aceasta, poţi seta nu mai puţin de 10 scurtături pentru aplicaţiile preferate împărţite pe două coloane, poţi accesa rapid 10 scurtături pentru diverse task-uri din cadrul aplicaţiilor proprietare (creare contact nou, eveniment nou în S Planner etc), poţi seta 5 contacte pe care să le accesezi rapid sau să stabileşti anumite aplicaţii în funcţie de locaţie (acasă, birou şi relaxare sunt cele propuse de producător). Toate aceste funcţii sunt disponibile doar pentru S7 Edge, însă în realitate ar putea fi implementate cu uşurinţă pe orice smartphone, întrucât ecranul Edge reprezintă doar un pretext pentru exclusivitate.
În mod surprinzător, Samsung a schimbat reţeta hardware a camerei foto. Spun surprinzător pentru că Galaxy S6 este un telefon cu o cameră excelentă. Iată însă că sud-coreenii au înlocuit senzorul de 16 MP cu un senzor de 12 MP şi dimensiuni de 26 mm, cu deschidere f/1.7, detecţie de fază şi stabilizare optică a imaginii.
Scopul a fost obţinerea unor fotografii cu o calitate mai bună în lumină scăzută şi pe timp de noapte. Şi aici există două versiuni: una cu senzor Sony (cum a fost cazul exemplarului meu) şi una cu senzor Samsung.
Pe timp de zi, calitatea pozelor este foarte bună, chiar dacă cerul înnorat nu a oferit o luminozitate specifică zilelor de vară: nivelul de detalii este ridicat, reproducerea culorilor este bună, iar zgomotul este redus. Cel mai important aspect este că realizarea unei fotografii este o joacă de copii: camera se iniţializează instant prin o dublă apăsare a butonului de home, iar autofocusul este practic instantaneu.
În plus, îţi recomand să foloseşti funcţia HDR pe modul Auto. În acest fel, camera detectează singură când este bine să activeze HDR-ul, iar fotografia se realizează instant, la fel de repede ca una fără HDR. În testele mele am remarcat că software-ul activează automat HDR-ul în scenele cu luminozitate scăzută.
Cum se descurcă totuşi telefonul pe timp de noapte? Ei bine, aici am observat o îmbunătăţire comparativ cu Galaxy S6. În special la fotografiile în care subiectul este aproape, pozele ies foarte clare şi bine luminate. Multe dintre ele ies mai bine fără blitz, întrucât LED-ul Flash nu se ridică la înălţimea aşteptărilor în cazul fotografiilor cu subiect îndepărtat. De altfel, poate că un sistem dual LED Flash ar fi reprezentat o alegere mai bună. Până la apariţia acestuia pe un viitor smartphone Samsung îţi recomand acelaşi lucru ca şi la HDR: Flash Auto.
Desigur, telefonul filmeaza în format 4K, însă probabil cele mai multe clipuri le vei realiza în Full HD, aşa cum am procedat şi eu în cazul celui de mai jos:
Unul dintre avantajele lui S7 Edge în detrimentul lui S7 este acumulatorul mai mare, întrucât acesta are o capacitate de 3600 mAh. La utilizare normală, care presupune 20-30 de minute de convorbiri, conexiune permanentă în internet Wi-Fi şi 4G şi ecran aprins pentru 3-4 ore, autonomia este de cel puţin o zi, astfel că nu trebuie să-ţi faci griji cu privire la sursa de încărcare.
Din păcate, funcţia Always-on a ecranului consumă o cantitate destul de mare de energie. Cu Always-on activat şi Wi-Fi pornit pe parcursul nopţii, autonomia a scăzut cu 10% pe parcursul unui interval de 8 ore. În schimb, cu Wi-Fi activat şi funcţia Always-on dezactivată, autonomia s-a redus cu numai 2%. Prin urmare, această funcţie utilă consumă circa 1% din baterie pe oră.
Atunci când stai cu telefonul în buzunar sau cu ecranul în jos, ecranul se stinge complet, însă Always-on rămâne activă în permanenţă dacă stai cu dispozitivul pe birou sau noptieră, chiar dacă nu îl atingi ore în şir. Sper că Samsung va introduce o opţiune prin care Always-on să se dezactiveze automat şi dacă telefonul nu este mişcat pe termen lung, element care ar face funcţia mai atractivă din punct de vedere a autonomie.
Ce scârţâie
Îmi aduc aminte că la testul Galaxy-iului S6 Edge Plus am început acest capitol cu “telefonul nu are niciun defect major”. Din păcate, în cazul lui Galaxy S7 Edge lucrurile nu stau chiar la fel.
Nu-mi dau seama exact ce s-a schimbat la construcţie, dar telefonul are o aderenţă mai slabă în mână şi este mai uşor să-l scapi din greşeală decât în cazul predecesorului său. Alunecă din mâini inclusiv când îl scoţi din buzunar şi când îl ridici de pe birou, asta mai ales din cauza ecranului curbat. M-am lovit constant de acest neajuns în cele trei săptămâni de test, semn că nu este vorba despre o simplă perioadă de acomodare.
Suspectez că “vinovată” este tocmai forma curburii ecranului Edge. De altfel, exact această curbură face ca redactarea textelor şi mesajelor pe S7 Edge să fie mai dificilă decât mă aşteptam: la aproape orice mesaj mai lung s-a întâmplat să ating din greşeală curbura ecranului: practic, acest lucru este inevitabil, în special dacă ai telefonul într-o singură mână. Prin urmare, îţi recomand să foloseşti ambele mâini la redactarea textelor. La fel, s-a întâmplat ocazional să nu pot face fotografii deoarece atingeam din greşeală una dintre laterale, iar butonul dedicat al interfeţei se dezactiva.
O cauză mai concretă pentru aceste probleme este însă sensibilitatea accentuată a display-ului, care a avut ca rezultat lansarea din greşeală a unor aplicaţii sau apăsarea eronată a unor taste pe tastatură.
În acest context, înclin să prefer ecranul normal al unui Galaxy S7 în detrimentul lui S7 Edge, pentru că funcţionarea optimă fără astfel de probleme este mai importantă pentru mine decât un design ceva mai atrăgător. În plus, acest model este mai compact.
De asemenea, spatele de sticlă este estetic doar când scoţi telefonul din cutie. În scurt timp se umple de praf şi amprente, îmi lăsa senzaţia de fragilitate şi joacă un rol nedorit de oglindă.
Nu în ultimul rând, chiar dacă este rezistent la apă, telefonul nu este tocmai uşor de utilizat pe ploaie slabă. Stropii de apă care se depun pe suprafaţa ecranului fac că uneori anumite porţiuni ale display-ului să nu mai înregistreze comenzile.
Preţ Samsung Galaxy S7 Edge şi disponibilitate
Samsung Galaxy S7 Edge este deja disponibil în magazinele din România pentru un preţ recomandat de 3.700 lei. Mai ieftin îl găseşti la Orange, care solicită 800 EUR, adică circa 3.600 lei, dacă îl achiziţionezi fără contract. În plus, preţul scade în cazul în care optezi pentru un abonament, iar cel mai mic preţ îl găseşti împreună cu abonamentul Orange Me 42, în cazul căruia trebuie să plăteşti 439 EUR, adică mai puţin de 2.000 lei.
Totuşi, în contextul problemelor pe care le-am înregistrat din cauza curburii ecranului şi a sensibilităţii prea mari a acestuia, eu unul aş alege mai degrabă varianta clasică Galaxy S7, mai ieftină, care costă 3.300 lei. S7 are acelaşi hardware şi aceeaşi cameră ca şi fratele său mai mare, dar un ecran mai compact și o baterie mai mică, cu o capacitate de 3.000 mAh.
Principalul concurent pentru S7 Edge este iPhone 6S Plus, disponibil în prezent pentru 3.800 lei, însă te poţi uita şi în ograda Sony, care oferă Z5 pentru 2.700 – 3.100 lei, în fuctie de versiune şi culoare. Un viitor rival este şi LG G5, care va fi disponibil în curând în magazine pentru 2.800 – 3.000 lei şi oferă un ecran cu diagonală de 5.3”, hardware de ultimă generaţie şi design modular.
Concluzii
Samsung Galaxy S7 Edge este unul dintre cele mai performante smartphone-uri ale momentului. El beneficiază de un design atractiv, un ecran de bună calitate şi o platformă hardware care rulează ireproşabil orice tip de conţinut.
Camera foto este de asemenea una de top şi reprezintă un pas înainte în privinţa fotografiilor realizate pe timp de noapte, în timp ce autonomia este ridicată, în special dacă dezactivezi funcţia Always-on.
Pe de altă parte, aderenţa slabă în mână şi sensibilitatea sporită a ecranului la atingere sunt două neajunsuri pe care trebuie să le iei în calcul. Chiar și așa însă, Galaxy-ul S7 Edge este unul dintre cele mai bune telefoane ale momentului, iar noi îți sugerăm să îl încerci în magazinele IT&C sau în cele ale operatorilor telecom, pentru a îți da cu adevărat seama dacă este produsul potrivit pentru tine.
Pro
- design cu atenţie la detalii
- ecran de bună calitate
- performante ireproşabile
- cameră foto excelentă
Contra
- aderenţa scăzută în mână
- ecran foarte sensibil la atingere
Gymy
31 martie 2016 la 18:39
Interesanta si instructiva prezentarea.Astept cu nerabdare sa am posibilitatea financiara pentru a achizitiona acest miraculos produs.Actualmente folosesc un Samsung Galaxy A5.
Andrei
2 aprilie 2016 la 21:10
Da.nu merita banii.am citit pe net ca are cateva buguri.am vazut telefoane mai ieftine cu 4 gb ram.da mie sincer sa fiu imi place designul.si cum merge.in viitor o sa ajunga pe la 2800 ron.in jurul acestei sume.
Andrei
2 aprilie 2016 la 21:11
Ma refer ca pretul e cam ridicat.
Bogdan
20 mai 2016 la 16:59
Andrei, normal k o sa scadă prețul în viitor k la orice produs nou apărut. Alte tel nu se pot compara cu s7 edge chiar dak au 4gb ram.uitate și la materiale și după asta vb.eu am S7 edge și sunt foarte mulțumit.
Cameli Seiche
9 noiembrie 2016 la 22:44
Felicitari pentru probe, este un tel. interesant cu perspective pentru prezent si viitor, multumesc pentru informatii☺.
Carmen
4 mai 2017 la 19:17
Cum se face print screen cu S7 edge?
Echipa Giz.ro
5 mai 2017 la 07:38
Apesi simultan pe butoanele Power si Home