Samsung Galaxy S8 review – un vârf de gamă de elită
Cel de-al optulea membru al faimoasei familii de telefoane de vârf de la Samsung, Galaxy S8 este telefonul cu care producătorul încearcă să-și mențină competitivitatea pe o piață pe care este concurat din ce în ce mai serios de rivali din ce în ce mai buni. În consecință, Galaxy S8 aduce câteva schimbări interesante de design și preia tot ce au oferit mai bun generațiile anterioare pentru a oferi un produs cu un aer proaspăt extrem de atractiv.
Până acum un an, Samsung nu a intrat în competiția ecranelor cu diagonală din ce în ce mai mare, așa cum au făcut cei mai mulți dintre rivalii săi. Compania a preferat să folosească o diagonală de compromis, capabilă să rezoneze cu gusturile unui număr cât mai mare de utilizatori, și a oferit variante mai mari pe versiunile derivate Edge sau pe tradiționala gamă cu ecran mare Note.
Galaxy S8 și ruda sau mai mare, pe care deja am testat-o, fac însă un salt important de diagonală. După cum vom vedea, compania a făcut acest salt în deplină cunoștință de cauză deoarece noul design abordat i-a permis să țină sub control dimensiunea întregii carcasa și să împacheteze un ecran mare într-o carcasă neașteptat de compactă. Astfel, telefonul reușește acum nu doar să țină pasul cu modelele cu diagonală mai mare ale concurenței Android, ci să concureze mult mai bine cu modelul de vârf iPhone 7 Plus al rivalului tradițional Apple.
Specificații Samsung Galaxy S8
- ecran: 5.8”, S-AMOLED, 2960 x 1440 pixeli, Gorilla Glass 5
- procesor: Exynos 9 Octa 8895, 4x M2 Mongoose, 4x ARM Cortex-A53, Mali-G71 MP20
- memorie: 4 GB RAM
- memorie internă: 64 GB, MicroSD (maximum 256 GB)
- cameră foto: 12 MP, PDAF, F/1.7, OIS, înregistrare UHD, frontal 8 MP, F/1.7
- conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0
- sistem de operare: Android 7.0
- acumulator: Li-Ion de 3000 mAh, nedetașabilă
- dimensiuni: 148,9 x 68,1 x 8 mm
- greutate: 155 grame
- altele: USB 3.1 Type-C, protecție IP68, senzor amprentă, scanner iris, scanner puls, NFC, încărcare rapidă, ANT+
Ce ne-a plăcut la Samsung Galaxy S8
Samsung a considerat că a venit timpul să schimbe radical designul gamei Galaxy S, iar noile haine ale celei de-a opta versiuni vor fi remarcate imediat chiar și de către cei care nu sunt chiar la curent cu toate modele prezente și anterioare ale companiei. Cei familiarizați cu produsele companiei vor remarca probabil că Samsung nu a aruncat la coș chiar toată moștenirea trecutului, unele detalii constructive ale celor două modele anterioare și unele elemente de design particulare precum forma camerei și blițului fiind păstrate pentru că fac parte deja din imaginea companiei, însă actualizarea este atât de mare încât Galaxy S8 poate fi considerat un telefon cu design complet nou.
Cea mai mare schimbare este, fără îndoială, abandonarea butoanelor hardware. Samsung a fost ultimul producător important de telefoane Android care a păstrat butoanele hardware și cele capacitive pe un telefon de vârf, însă compania a considerat că a sosit timpul adoptării modului de lucru integral tactil pe care sistemul de operare Android l-a adoptat de la versiunea Ice Cream Sandwich încoace.
Această schimbare a permis reducerea semnificativă a spațiului ocupat de rama frontală, aceasta fiind acum redusă la minimum necesar. După cum se observă, Samsung a eliminat nu doar clasicul grup de trei butoane din partea inferioară a ecranului, ci și sigla companiei de pe partea superioară, iar spațiul economisit astfel a permis reducerea marginilor verticale la numai cinci milimetri. Cum ecranul cu margini curbate nu are practic margini laterale orizontale, Samsung a putut astfel înghesui un ecran cu o diagonală mare într-o carcasă neașteptat de compactă.
Atunci când a fost anunțat, creșterea diagonalei de la 5,1″ la 5,8″ a părut foarte mare și părea să fie o potențială problemă pentru cei obișnuiți cu un produs Galaxy S ceva mai compact. Dacă imaginile sau cifrele seci ale dimensiunilor nu au reușit însă să creeze o imagine corectă, primele minute de utilizare vor șterge complet temerilor celor care se feresc în general de telefoanele prea mari.
Galaxy S8 este o surpriză foarte plăcută deoarece carcasa telefonului este incredibil de compactă, cei 149 de milimetri făcându-l practic doar cu puțin mai mare decât telefoanele cu ecrane mult mai mici precum Galaxy S7 sau Huawei P10. Mai mult, deoarece noul ecran cu raport de aspect 18,5:9 este mai îngust decât unul 16:9, Galaxy S8 reușește să fie un telefon neașteptat de suplu care va putea fi adoptat fără probleme de către orice utilizator obișnuit cu modelele cu ecrane de 5,1′ – 5,2″.
Cea de-a doua schimbare importantă este utilizarea ecranului cu margini curbate. Folosit până acum doar pe modelele Edge, ecranul cu margini curbate a devenit acum implicit pe modelul standard Galaxy S8. Noutatea este însă că acest ecran este însoțit de un spate fabricat din sticlă care are aceeași formă, Samsung renunțând la suprafața perfect plată a celor două generații anterioare în favoarea uneia care i-a permis crearea unui design mai atractiv.
Într-adevăr, dacă vom inspecta cu atenție modul în care este realizat acest sandviș de sticlă și metal, vor remarca imediat simetria perfectă a carcasei. Rama metalică centrală are acum tăieturi laterale simetrice în care sunt îngropate marginile curbate ale părților frontale și posterioare, iar muchiile verticale au curburi identice.
Această simetrie este atât de mare încât, fără indicațiile vizuale ale senzorilor de pe partea frontală sau a camerei foto de pe cea posterioară, utilizatorul poate apuca foarte ușor telefonul cu capul în jos. Este drept, primul telefon Samsung care a primit acest tratament estetic a fost Galaxy Note 7, însă cum nefericitul produs a fost retras de pe piață, Galaxy S8 este cel care se poate mândri acum cu această actualizare de design.
Mai simplă, mai compactă și mai elegantă, carcasa noului Galaxy S8 este produsul unui efort ingineresc demn de apreciere, Samsung reușind să combine soluțiile tehnice anterioare cu niște schimbări semnificative de design și să ofere astfel un telefon foarte atractiv din punct de vedere vizual și ergonomic. În plus, prin utilizarea suprafețelor de sticlă curbate și minimizarea marginilor ecranului, compania a reușit să evite banalitatea chiar dacă forma este, în final, tot banalul paralelipiped cu colțuri și muchii rotunjite pe care l-au adoptat toți producătorii.
Ca să nu îi lăudăm însă prea mult și să-i învățăm prost, trebuie să remarcăm totuși faptul că designerii Samsung încă nu au reușit să extindă această simetrie plăcută și pe rama inferioară a carcasei, conectorul audio de 3,5″, conectorul USB Type-C, perforația microfonului și grila difuzorului fiind plasate alandala și lăsând impresia că au fost puse mai degrabă acolo unde s-a putut decât acolo unde s-a vrut.
Așa cum era de așteptat, carcasa are nu doar un design remarcabil, ci și o construcție bună. Îmbinările dintre sticlă și metal sunt ireproșabile, cele patru butoane metalice au o cursă plăcută și sunt bine fixate în locașurile lor, iar celelalte elemente, precum tăviță dublă SIM/MicroSD sau perforația difuzorului, se armonizează așa cum trebuie cu zonele din jur.
Ca orice carcasă fabricată din metal și sticlă, o combinație la modă de vreo doi-trei ani, și cea a telefonului Galaxy S8 este extrem de rigidă. După cum este cunoscut, rămân însă probleme rezistenței la șocuri sau la torsiunile foarte puternice, însă aceasta este prețul plătit astăzi pentru un telefon arătos. Ca de obicei, nu lipsește protecția la praf și apă, certificarea IP68 garantând că Galaxy S8 va reuși să scape funcțional din cele mai multe accidente.
LG a fost prima companie care a anunțat un telefon cu ecran în format 2:1, specificat ca 18:9 pentru a le permite utilizatorilor să-și facă mai ușor o idee despre raportul de aspect în comparație cu arhicunoscutul 16:9, însă Samsung a fost compania care a adus mai repede pe piață un telefon cu acest format atipic. Ce-i drept, Samsung a preferat un încă și mai înalt format 18,5:9, însă putem presupune fără probleme că ideea a fost aceeași iar cei din urmă au preferat să compenseze și pentru spațiul pierdut cu butoanele virtuale ale sistemului de operare. Care este însă rostul acestui tip de ecran și care sunt avantajele și dezavantajele?
Primul avantaj, și cel mai simplu de ghicit, a fost deja menționat mai sus: un ecran 2:1 este mai îngust, telefoanele putând oferi astfel un ecran cu diagonală mai mare fără a crește lățimea carcasei. Este adevărat, prin utilizarea unui ecran 2:1 crește în schimb înălțimea, însă acest parametru fizic este mai puțin important decât lățimea atunci când vorbim de cât de bine stă în mână și poate fi manevrat un telefon cu ecran mare. De-a lungul perioadei de utilizare nu m-am lovit de nici o problemă semnificativă, raportul de aspect 2:1 fiind oarecum deranjant doar în cursul navigației Web deoarece paginile par prea înguste pentru a oferi o lizibilitate bună, la redarea filmelor în format 16:9 sau atunci când m-am lovit de aplicații cu interfață neredimensionabilă optimizată doar pentru 16:9.
Cel de-al doilea avantaj privește experiența cinematografică. Raportul de aspect 16:9 a fost popularizat de către HDTV iar producătorii de laptopuri și telefoane l-au adoptat rapid pentru că era mai ieftin decât un 4:3. Ideal pentru transmisiunile TV digitale, raportul 16:9 nu este tot atât de optim atunci când vine vorba de producțiile cinematografice care respectă formatul anamorfic: 2,39:1. Prezent pe monitoarele și televizoarele Ultra Wide, acest format anamorfic este însă impropriu pentru telefoanele care sunt ținute de obicei în poziție verticală, iar aici formatul 2:1 vine să ofere o soluție de compromis.
Deja există producții TV, precum House of Cards sau Stranger Things, care au fost masterizate de la bun început în format 2:1, și credem că această tendință va deveni din ce în ce mai evidentă în anii care vor urma. Nu trebuie uitat că ecranul folosit de Samsung pentru S8 este compatibil cu standardul HDR10 și este certificat Mobile HDR Premium de către UHD Alliance, ceea ce face ca accentul pus pe conținutul video să devină și mai evident.
În final, de acest raport de aspect atipic va putea profita industria de conținut VR. Ochii umani au un unghi de vizualizare mare, iar formatul 16:9 amplasat foarte aproape de ochi nu reușește să-l umple așa cum trebuie. Mai lat, atunci când este orientat orizontal, formatul 2:1 poate oferi o experiență vizuală mai bună și probabil că va deveni încet un standard în acest domeniu.
Calitățile multimedia deosebite ale ecranului sunt completate de un etaj audio pe măsură. Cei care preferă căștile cu fir vor găsi în cutie o pereche de căști AKG și se vor bucura de serviciile unui amplificator cu fidelitate ridicată și opțiuni de post-procesare bogate. Cei care preferă varianta conectivității Bluetooth se vor bucura în primul rând de suport audio dual, care permite utilizarea a două periferice audio Bluetooth în același timp, fiecare cu controlul său separat pentru volum.
Un alt artificiu software util este opțiunea Separate App Sound, care permite redirecționarea către o boxă externă a sunetului unei singure aplicații, cum ar fi de pildă un joc sau un player media, în timp ce restul notificărilor sau apelurilor sunt redate pe difuzorul telefonului.
Dincolo de aceste detalii despre noul raport de aspect, ecranul rămâne unul de bună calitate așa cum Samsung ne-a obișnuit deja de foarte multă vreme. Panoul AMOLED cu subpixeli PenTile aranjați în formație Diamond oferă culori foarte bune, care pot fi ajustate cu deja cunoscutele șabloane optimizate pentru video, foto sau uz general, unghiuri de vizualizare excelente și contrast excepțional. În plus, ecranul de pe Galaxy S8 se remarcă prin luminozitatea excelentă și lizibilitatea foarte bună în lumina solară.
În mod implicit, ecranul va funcționa la o rezoluție de 2220 x 1080 pixeli. Nu am nici cea mai vagă idee de ce Samsung a avut această idee deoarece nici performanța și nici autonomia nu au fost și nu sunt o problemă. Eu nu am fost deranjat vizual de acest aspect deoarece densitatea de pixeli este oricum suficient de mare, însă nu-mi dau seama de ce Samsung nu a ales nici măcar să ofere opțiunea alegerii rezoluției la prima inițializare deoarece este clar că cei mai mulți dintre utilizatorii vor folosi o rezoluție mai mică fără ca măcar să știe acest lucru. Cei care nu sunt mulțumiți de densitatea implicită pot alege rezoluția Quad HD+, alegerea dintre penalizarea de rezoluție și cea de autonomie fiind la libera alegere.
Un mic detaliu constructiv atipic este acela al colțurilor curbate ale ecranului. Fără a avea un rol anume, aceste colțuri curbate nu ocupă însă din spațiu util, deoarece se suprapun doar peste bara de status și cea cu butoane virtuale, și se armonizează mult mai bine cu marginile curbate ale ecranului și carcasei.
Ecranul ascunde însă și o altă surpriză, și anume un sistem sensibil la presiune asemănător celui Force Touch de la Apple. În timp ce rivalii din Cupertino au preferat o implementare completă, Samsung a ales să utilizeze acest sistem doar în partea central-inferioară a ecranului, acolo unde este amplasat butonul virtual Home. Atunci când a abandonat butonul fizic Home, Samsung a încercat să găsească o soluție pentru a păstra anumite moduri de interacțiune, cum ar fi apăsarea pentru revenirea din aplicațiile Full Screen, apelarea Google Now sau aprinderea ecranului fără a mai trece de ecranul de securitate. Adaptarea la acest mod de lucru a fost rapidă iar utilitatea sa este indiscutabilă, cei care regretă dispariția butoanelor hardware putând răsufla ușurați, cel puțin din acest punct de vedere.
Versiunea de Galaxy S8 vândută în Europa este SM-G950F și este motorizată de cel mai nou procesor Samsung, Exynos 9 Octa. Fabricat într-un proces eficient energetic pe 10 nm, acesta folosește patru nuclee Samsung Moongose, ajunse acum la generația a doua, și patru nuclee ARM Cortex-A53, interfața grafică fiind asigurată de un ARM Mali-G71 cu 20 de unități de procesare.
După cum se observă lesne din rezultatele testelor atașate mai jos, Exynos 9 Octa este un monstru care concurează fără nici o problemă cu Qualcomm Snapdragon 835, cei doi rivali bucurându-se de un mic avantaj sau pierzând puțin unul în fața altuia în funcție de test. Cei care doresc maximum de putere nu prea pot găsi altceva mai rapid pe platforma Android, HiSilicon Kirin 960 al celor de la Huawei fiind ceva mai lent, dar având scuza că este și un model de procesor lansat în 2016.
Procesorul nu s-a încălzit semnificativ în timpul utilizării normale, semn al eficienței sistemului intern de răcire. În aplicațiile intensive, cum ar fi jocurile 3D pretențioase sau testele 3D, se remarcă apariția throttling-ului, adică a scăderii frecvenței de lucru a procesorului pentru a-l proteja de temperaturile care ies din specificații. Acest comportament a fost însă acceptabil, scăderea de performanțe fiind destul de mică: de pildă, după aproape o oră de rulat 3DMark, scorul general a scăzut de la aproximativ 3100 de puncte la circa 2600.
Una dintre noutățile aduse de Galaxy S8 este și extinderea sistemelor de securitate, telefonul oferind acum nu mai puțin de trei metode de autentificare biometrică: banala recunoaștere facială, deja comunul senzor pentru amprente și mai rara recunoaștere a irisului.
Despre autentificarea prin recunoașterea facială nu se poate spune nimic bun, în ciuda îmbunătățirilor aduse de Samsung aceasta rămânând la fel de nesigură deoarece poate fi păcălită ușor cu o simplă fotografie.
Senzorul pentru amprente este de tip capacitiv, așa cum de fapt sunt cam toate folosite în ultimii doi ani, și are o prestație foarte bună deoarece viteza de recunoaștere este mare iar software-ul este suficient de inteligent pentru a recunoaște chiar și o amprentă parțială. Deoarece butonul Home hardware a dispărut, producătorul a fost nevoit să găsească un alt loc pentru acest senzor, iar alegerea făcută nu este una tocmai optimă.
Amplasarea senzorului este justificată din punct de vedere estetic, acesta fiind completat simetric de către bliț și senzorul pentru puls, însă locul este poziționat prea sus pentru a fi nimerit ușor atunci când telefonul este ținut în mână și este prea apropiat de obiectivul camerei foto. Este adevărat, utilizatorul se va obișnui în timp, însă trebuie să fie pregătit pentru câteva săptămâni de bâjbâială în timpul căruia va reuși eventual și să umple de amprente obiectivul camerei foto.
Cea mai interesantă apariție este însă scannerul pentru iris. Un modul cunoscut deja de la Lumia 950, acesta a fost însă mai rar adoptat de către producători. La fel ca amprenta papilară, și irisul uman are un desen care poate fi considerat unic și poate fi folosit astfel pentru autentificare. Spre deosebire însă de scannerul pentru amprente, care poate fi păcălit prin prelevarea unei amprente lăsată în urmă pe vreun obiect de către utilizator și crearea unui mulaj conductiv din silicon, senzorul pentru iris necesită captura unei imagini de înaltă definiție a ochiului în lumină infraroșie, o operațiune mai greu de făcut pe ascuns de un eventual răuvoitor.
După activarea opțiunii de securitate prin scanarea irisului, Galaxy S8 va face scanarea inițială a ochilor utilizatorilor și salva informația într-o formă criptată, la fel ca în cazul amprentelor. Pentru autentificare, utilizatorul va trebui să privează marginea de sus a ecranului și să permită sistemului format din micul senzor optic frontal și LED-ul infraroșu să-și facă treaba.
Recunoașterea este rapidă, poate ceva mai lentă decât cea a amprentei, dar nu cu mult, însă utilizarea nu este mereu simplă. Sistemul funcționează cel mai bine în interior, lumina puternică din exterior împiedicându-l să se achite optim de sarcini, iar lentilele strălucitoare ale unor eventuali ochelari diminuându-i și mai mult sau chiar sabotându-i complet eficacitatea. Chiar și în interior vor apărea unele probleme de adaptare, utilizatorul trebuind să se obișnuiască în timp cu distanța și unghiurile destul de limitate necesare pentru funcționarea corectă. În cazul însă în care sunteți paranoici în privința securității, aceste limite ale tehnologiei vor fi mai mult ca sigur estompate de securitatea sporită oferită.
În timp ce producătorii precum LG, Huawei sau Apple experimentează cu camere foto duble, obiective cu focală diferită sau senzori monocromi, Samsung a ales să meargă pe o rețetă sigură și a preluat aproape în totalitate camera folosită acum un an pe Galaxy S7. Acesta lucru nu trebuie să dezamăgească însă, aceasta rămânând în continuare una dintre cele mai bune camere foto pe care o puteți găsi în acest moment pe un telefon mobil.
După cum se poate observa din imaginile alăturare, senzorul S5K2L2 cu rezoluție de 12 MP fabricat de către Samsung permite captura unor imagini cu o calitate foarte bună. Mi-a plăcut tehnologia ISOCELL de când am văzut-o prima oară la treabă pe Galaxy S5, iar Galaxy S8 nu a făcut decât să îmbunătățească parametrii imagistici. Fotografiile au culori bune, poate puțin cam prea saturate, contrast ridicat, expunere corectă și un nivel de detalii foarte bun. Dinamica este foarte bună, iar în situațiile în care pot apărea probleme, aplicația camerei activează singură captura HDR într-un singur pas.
Captura în lumină slabă este foarte bună, doar întunericul aproape deplin aducând zgomotul de imagine la un nivel suficient de ridicat pentru a deveni vizibil. În celelalte situații, combinația dintre senzorul cu pixeli mari de 1.4 µm, obiectivul luminos cu F/1.7 și sistemul bun de stabilizare au permis captura o imagini bune chiar și la plăpânda lumină stradală, remarcându-se atât calitatea senzorului cât și eficiența sistemului de stabilizare care este eficient și la timpi de expunere de ¼ secunde.
Singura problemă este apariția ocazională de lens flare și lens spots atunci când aveți multe surse de lumină punctiforme frontale, obiectivul camerei fiind mai sensibil la aceste artefacte decât m-aș fi așteptat. Dacă aveți nevoie de bliț, veți descoperi că unicul LED este mult mai puternic decât v-ați aștepta și este capabil să umple foarte bine un spațiu de 2-3 metri.
Captura video este, așa cum ne-am fi așteptat, ireproșabilă. Cadrele capturate la rezoluție UHD au culori și detalii excelente, stabilitatea fluxului video este practic bătută în cuie la 30 de cadre pe secundă, iar sunetul înregistrat în format AAC 256 kbps are o fidelitate mare și o separație stereo bună.
Interfața camerei este simplă, acesta făcând parte din actualizarea Grace UX care a fost lansată împreună cu defunctul Galaxy Note 7 și care va fi folosită de acum încolo pe toate telefoanele Samsung. Camera oferă un mod de lucru manual foarte bun, în care poți controla ISO, timp de expunere, metering, focus și expunere, însă cei care nu vor să-și bată capul se vor bucura de un mediu prietenos bazat pe gesturi prin care cu o singură mișcare poți deschide meniul lateral cu filtre, pe cel cu moduri de lucru sau poți comuta la camera frontală.
O opțiune nouă este Focus Tracking, focalizarea prin atingerea zonei de ecran dorite marcând și elementele pe care doriți ca algoritmii de focalizare să-i urmărească, simplificând astfel captura scenelor mai dinamice. Aplicația camerei este foarte rapidă, remarcându-se atât viteza foarte mare de focalizare cât și declanșarea extrem de rapidă.
La fel ca alte telefoane lansate recent de Samsung, și Galaxy S8 folosește interfața Grace UX, adică cea de-a șaptea versiune a mediului grafic TouchWiz. Spre deosebire de acestea însă, Galaxy S8 oferă un mediu grafic mai aerisit și preia multe dintre elementele native Android.
Ecranul Always On a fost revizuit, acesta oferind acum mai multe moduri de lucru, cum ar fi ceas digital, ceas analogic, calendar sau ramă foto, nelipsind bine înțeles notificările interactive și integrarea cu noul buton Home tactil.
Interfața principală a sistemului de operare oferă câteva noutăți interesante. În mod implicit, lista de aplicații App Drawer nu are un buton dedicat, aceasta putând fi deschisă și închisă cu o mișcare verticală pe ecran. Cei care nu acceptă acest mod de lucru pot reveni la modul standard de lucru Android sau, dimpotrivă, pot opta pentru un mod de lucru similar iOS în care toate pictogramele sunt puse pe ecranele principale iar App Drawer nici măcar nu mai există.
Pictogramele au acum un fundal omogen, ceea ce compensează într-o oarecare măsură lipsa de consecvență Android, însă utilizatorii pot renunța la acest artificiu. Opțional, poate fi aleasă și matricea de pictograme afișate pe ecran între 4×5, 4×6 și 5×5, iar această opțiune este oferită și pentru App Drawer și Notification Area.
Suportul multi-windows din Android 7.0 a fost îmbunătățit cu opțiune pentru redimensionare liberă, înlocuire după bunul plac și fixarea unei aplicații sau chiar a unei singure bucăți din interfața ei. Ecranul cu margini curbate este pus la lucru de deja cunoscutele Edge Panel, acestea oferind acum cunoscutele liste pentru aplicații, contacte sau setări, dar și o iluminare activată atunci când telefonul este pus cu fața în jos iar LED-ul pentru notificări nu este vizibil.
Având o capacitate de numai 3000 mAh, bateria nu părea prea promițătoare. În condiții normale de lucru, care implică utilizarea pentru un timp de ecran zilnic de circa 5 ore, activarea conexiunilor Wi-Fi și 4G câte 8 ore pe zi și folosirea sincronizărilor push pentru mail, Facebook, Twitter și altele, Galaxy S8 a reușit însă să ofere o autonomie medie de circa 41 de ore, ceea ce înseamnă că poate supraviețui de-a lungul a două zile de utilizare moderată. Poate că această autonomie nu va impresiona prea mult, însă dacă ținem cont de puterea platformei hardware, putem să o considerăm mai mult decât mulțumitoare.
Această autonomie a fost obținută însă la rezoluția FHD+ și cu ecranul Always On dezactivat. Dacă preferați rezoluția QuadHD+, puteți să vă așteptați la o scădere a autonomie de circa 10-12 procente, iar ecranul Always On va mai consuma și el suplimentar vreo 6-7 procente. Chiar și așa, telefonul va oferi aproximativ o zi și jumătate de autonomie și probabil că va supraviețui aproape o zi întreagă într-un regim de lucru intens.
Ce nu ne-a plăcut la Samsung Galaxy S8
Elegant, proaspăt, bine construit și surprinzător de compact, Galaxy S8 cade însă în păcatul tuturor telefoanelor fabricate din metal și sticlă sau integral din metal: este alunecos și se murdărește ușor.
Carcasa acoperită aproape în totalitate cu sticlă nu este cea mai alunecoasă întâlnită până acum, însă în mod clar va pune probleme celor mai puțin atenți. Dacă priza cu suprafața de sticlă este cât de cât acceptabilă datorită forțelor de adeziune care apar la contactul cu pielea, rama metalică lucioasă este alunecoasă ca un săpun și va face zile negre celor care țin telefonul cu degetele doar de această zonă. Din păcate nici Galaxy S8 nu reușește să scape de amenințarea huselor de protecție, eternul partener care ascunde munca unor designeri și ingineri într-o cămașa ieftină din silicon.
Tratamentul oleofobic al ecranului este bun, deși mi s-a părut oarecum mai puțin eficient decât în cazul altor telefoane moderne. Partea din spate este însă o adevărată capcană pentru amprente și praf, indiferent de cât de des am frecat-o de un material textil aceasta părând să se murdărească singură la loc în câteva minute. În plus, această suprafață este și neașteptat de greu de curățat, iar cei care preferă să vadă un telefon imaculat vor pufni nervoși pe nas mai des decât s-ar așteptat
Amplasat pe marginea inferioară, difuzorul are un volum ridicat pentru o incintă audio atât de mică. În plus, deoarece și poziționarea este bună, este greu de crezut că cineva va rata vreun apel din cauza volumului insuficient al tonurilor de apel.
Din păcate însă, fidelitatea acestui unic difuzor este mediocră, iar acest lucru este inacceptabil pentru în vârf de gamă lansat în 2017. Este drept, poate că numărul utilizatorilor care folosesc difuzorul pentru jocuri sau redare media nu este prea mare, însă dacă ne uităm la ofertele concurenților care implementează amplificatoare dedicate și difuzoare de 2W, nu putem fi deloc mulțumiți de implementarea Samsung.
Aplicația S-Voice, vechiul rival pentru Google Now, nu prea s-a bucurat de cine știe ce succes, așa că Samsung a decis să încerce din nou cu Bixby. Oferind o interfață modernă care amintește ce panourile din Google Now, Bixby oferă integrare cu calendar, remindere, S-Health, notificări și câteva aplicații compatibile. Ca orice asistent modern, Bixby completează cu algoritmi inteligenți care detectează ora de culcare sau trezire, locurile vizitate mai des și alte detalii personalizate de acest.
Lista de aplicații compatibile poate fi există cu cele care permit controlul unor echipamente Internet of Things, cum ar fi lumina sau mașina de spălat, rivalizând astfel cu Google Home sau Apple Homekit, însă demonstrațiile făcute de Samsung cu propriile produse au nevoie de sprijinul terților producători pentru a se transforma în realitate. Vision este un modul de recunoaștere a obiectelor, textului, codurilor QR și a altor informații grafice, însă nici aceasta nu este o noutate pe piața Android.
Samsung pariază mult pe acest produs software, așa cum face și Apple cu Siri sau Google cu Assistant, compania mergând chiar până la a-i aloca un buton hardware separat pe rama laterală stângă. Mediul grafic este unul în mod clar net superior celui vechi, însă Bixby nu pare în acest moment capabil să rivalizeze cu Google Now sau cu mai noul Assistant. În plus, nici controlul vocal nu este disponibil în acest moment, iar despre suportul pentru limba română ne este teamă să întrebăm.
Preț și disponibilitate
Samsung Galaxy S8 este disponibil în ofertele locale la un preț de 3600 de lei, puțin cam ridicat dar care se încadrează în nota cu care producătorii ne obișnuiesc de vreo 2-3 ani de zile.
Telefonul intră în competiție cu rivalii tradiționali de la LG, Huawei și Apple. iPhone 7 Plus rămâne, cel puțin până în toamna acestui an, principalul competitor, oferta Apple remarcându-se prin camera duală și eventualele avantaje ale platformei software, în timp ce Huawei și LG îl concurează cu P10 Plus și G6.
Concluzii
Probabil că unii potențiali cumpărători vor fi deranjanți de ritmul mai lent al schimbărilor făcute de către Samsung și vor arăta către rivalii care oferă camere foto duale, difuzoare stereo cu fidelitate mare și alte elemente mai mult sau mai puțin inovatoare. Compania a preferat însă să joace sigur, dar a făcut-o într-un mod exemplar. Cu o carcasă nouă elegantă, compactă și bine făcută, un ecran foarte bun, o cameră foto excelentă și o platformă hardware de vârf, Galaxy S8 este un telefon căruia nu i se pot reproșa prea multe și se anunță deja ca un candidat serios pentru telefonul anului.
Pro:
- carcasă elegantă, compactă și bine construită
- ecran AMOLED foarte bun
- platformă hardware puternică
- cameră foto excelentă
- software simplu, fluid și bogat în opțiuni
Contra:
- senzor de amprente amplasat cam prost
- carcasă alunecoasă și ușor de murdărit
- difuzor mono cu fidelitate modestă
oktav
23 mai 2017 la 19:12
Il am de doua saptamani si s-a blocat de 10 ori. E o mare teapa imi pare rau dupa iphone-ul meu.