Samsung Galaxy S9 și S9+: noutăți, prețuri și disponibilitate
Respectând programul de lansări cu care ne-a obișnuit de patru ani, Samsung a anunțat lansarea telefoanelor Galaxy S9 și Galaxy S9+ în cadrul unui eveniment care a avut loc la Barcelona odată cu deschiderea expoziției anuale Mobile World Congress. Cu excepția camerei foto, cele două telefoane nu aduc o schimbare spectaculoasă de la ceea ce am văzut acum un an la Galaxy S8 și Galaxy S8+, însă ascund destule noutăți pentru a le face interesante pentru cei doresc un telefon Android de vârf.
Samsung Galaxy S8 și Samsung Galaxy S8+ au fost bine primite de către site-urile de specialitate și de către public deopotrivă, acestea atrăgând în special prin schimbarea majoră de design și ecranul excelent. Și creșterea de putere sau îmbunătățirea camerei foto au fost apreciate, chiar dacă acestea nu au adus salturi spectaculoase, Samsung oferind un produs căruia nu i se putea reproșa prea multe.
Cu toate acestea, piața telefoanelor inteligente nu a dus-o prea grozav în 2017, Canalys și Gartner marcând primele scăderi globale ale vânzărilor, o situație discutabilă ținând cont că alte companii de analiză, precum Strategy Analytics, afirmă că evenimentul acesta a avut loc acum vreo doi ani. Compania Samsung nu a scăpat neafectată, aceasta înregistrând o scădere de 3,6 procente în ultimul trimestru al anului trecut, iar vânzările modelelor de vârf Galaxy S8 și Note8 au fost și ele trase în jos.
Mai mult, deși Samsung s-a lăudat cu precomenzile pentru cele două modele Galaxy S8, adevărul este că sud-coreenii nu au mai reușit până acum să depășească recordul de 10 milioane de unități vândute în prima lună pe care l-au atins cu Galaxy S4, toate modelele sale de vârf ulterioare evoluând pe o pantă descendentă din cauza concurenței din ce în ce mai agresive și mai accesibile.
Lăsând însă cifrele la o parte și aplecându-se strict asupra combinației de hardware și software, Galaxy S8 și Galaxy S8+ au fost două produse bune, iar noile Galaxy S9 și Galaxy S9+ promit să evolueze în aceeași notă.
Specificații Samsung Galaxy S9
- ecran: 5,8”, S-AMOLED, 2960 x 1440 pixeli, Gorilla Glass 5
- procesor: Exynos 9 Octa 9810, 4x M3 Mongoose, 4x ARM Cortex-A55, Mali-G72 MP18
- memorie: 4 GB RAM
- memorie internă: 64/128/256 GB, MicroSD (maximum 256 GB)
- cameră foto: 12 MP, PDAF, F/1.5-F/2.4, OIS, înregistrare UHD, frontal 8 MP, F/1.7
- conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0
- sistem de operare: Android 8.0
- acumulator: Li-Ion de 3000 mAh, nedetașabilă
- dimensiuni: 147,3 x 68,5 x 8,3 mm
- greutate: 164 grame
- altele: USB 3.1 Type-C, protecție IP68, senzor amprentă, scanner iris, scanner puls, NFC, încărcare rapidă, ANT+
Specificații Samsung Galaxy S9+
- ecran: 6,2”, S-AMOLED, 2960 x 1440 pixeli, Gorilla Glass 5
- procesor: Exynos 9 Octa 9810, 4x M3 Mongoose, 4x ARM Cortex-A55, Mali-G72 MP18
- memorie: 6 GB RAM
- memorie internă: 64/128/256 GB, MicroSD (maximum 256 GB)
- cameră foto: duală (12 MP, PDAF, F/1.5-F/2.4, OIS, 26 mm, înregistrare UHD + 12 MP, PDAF, F/2.4, OIS, 56mm) frontal 8 MP, F/1.7
- conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0
- sistem de operare: Android 8.0
- acumulator: Li-Ion de 3500 mAh, nedetașabilă
- dimensiuni: 157,5 x 73,6 x 8,2 mm
- greutate: 189 grame
- altele: USB 3.1 Type-C, protecție IP68, senzor amprentă, scanner iris, scanner puls, NFC, încărcare rapidă, ANT+
Ce este nou și ce este deja cunoscut la Samsung Galaxy S9 și Galaxy S9+
Carcasa noilor telefoane Samsung este aproape neschimbată de la generația anterioară, păstrarea aceluiași design fiind însă normală dacă ținem cont că acesta a fost apreciat acum un an și era oricum prea nou pentru a fi aruncat la coș atât de repede. Pentru cei care au uitat, carcasa este un sandviș din metal și sticlă care folosește o ramă cu muchii mai înguste pe laterale pentru a permite îngroparea fluidă a marginilor curbate ale ecranului și spatelui.
Rama ecranului cu colțuri curbate și zonele de deasupra și dedesubtul lui sunt foarte reduse, telefoanele reușind să ofere carcase înguste și compacte în ciuda dimensiunilor mai mari ale ecranului. Carcasele sunt ceva mai scunde, însă puțin mai late, mai groase și mai. Cum creșterile sau scăderile mai mici de jumătate de milimetru arareori pot fi remarcate în utilizarea zilnică, putem considera că nici aici nu s-a schimbat practic nimic.
Singurele schimbări majore de la generația anterioară sunt repoziționarea și redimensionarea senzorului de amprentă de pe spate într-un loc mai ușor de nimerit pe bâjbâite și apariția, în sfârșit, a unui difuzor mai mare în partea inferioară care va funcționa în parteneriat cu casca telefonică pentru a furniza stereofonie
Cei doi membri ai familiei Galaxy S din acest an folosesc ecrane cu aceleași specificații ca cele din generația anterioară, adică diagonale de 5,8″ și 6,2″, rezoluție de 2960 x 1440 pixeli și panou S-AMOLED. Ținând cont că ecranele folosite de telefoanele de acum un an au fost remarcabile din toate punctele de vedere, probabil că nu a rămas loc de prea multe îmbunătățiri. Samsung afirmă că acesta este acum mai luminos, însă cum și cel de anul trecut s-a comportat impecabil la acest aștept, nu prea știm ce-am putea aștepta.
Ecranul acoperă și depășește specificațiile spațiilor de culoare DCI-P3 și sRGB, acesta beneficiind în plus de compatibilitate HDR10 și fiind certificat Mobile HDR Premium de către UHD Alliance. La fel ca anul trecut, ecranul include un spațiu special 3D Touch alocat butonului Home virtual.
Dotările media sunt completate de un sistem audio stereofonic care poartă marca AKG. Acesta folosește difuzorul din partea inferioară a carcasei și pe cel al căștii telefonice, o soluție adoptată de mulți producători care nu au agreat vechea idee cu difuzoare frontale a celor de la HTC. Samsung rezolvă astfel una dintre cele mai enervante lacune ale vechii generații Galaxy S8, adică sunetul neimpresionant pentru redarea media în difuzoare.
Schimbările încep să se vadă atunci când analizăm platforma hardware. Noile telefoane Samsung sunt motorizate de cipul Exynos 9810, o actualizare vizibilă de la Exynos 8895 care a folosit la gamele Galaxy S8 și Note8. Noul procesor Samsung are o configurație cu opt nuclee într-o configurație big.LITTLE GTS eficientă.
Cele patru nuclee optimizate pentru putere sunt Exynos M3, adică cea de-a treia generație a nucleului de procesare proiectat de Samsung, în timp ce nuclee optimizate pentru eficiență sunt și ele noi: ARM Cortex-A55.
Nucleul grafic folosit este tot unul de la ARM, mai precis un Mali-G72 MP18. În plus, noul cip include și un modem LTE modern care oferă suport pentru viitoarele rețelele Cat 18, care vor oferi rate maxime de descărcare de circa 1,2 Gbps.
Cei care preferă telefoanele Galaxy S9 sau Galaxy S9+ care folosesc la fel de proaspătul și interesantul cip Qualcomm Snapdragon 845 nu trebuie să-și facă prea multe speranțe, aceste modele urmând să fie oferite doar în SUA și China și aduse eventual în România doar pe canale gri.
Puternica soluție hardware Samsung este completată de dotări de vârf, dar care nu se diferențiază aproape deloc față de cele oferite și acum un an: pachet complet de senzori, 4 GB RAM pentru S9 și 6 GB RA pentru S9+, 64, 128 sau 256 GB memorie internă și o baterie cu o capacitate de 3000 mAh pentru modelul de bază și de 3500 mAh pentru modelul mai mare S9+.
Ca de obicei, nu lipsește sistemul de autentificare pentru iris, Samsung promițând viteze mai bune și securitate superioară deoarece acesta funcționează acum în paralel cu recunoașterea facială simplă.
Camera foto este alt loc unde se observă schimbări, în cazul lui Galaxy S9+ acestea fiind mari deoarece telefonul calcă pe urmele lui Note8 și face saltul ca o cameră duală.
La fel ca Galaxy S8 sau Galaxy S7, Galaxy S9 o cameră foto cu senzor cu rezoluție de 12 MP, dimensiuni de 1/2,5″, pixeli mari de 1.4 µm, focalizare cu detecție de fază și stabilizare optică. Senzorul este un produs nou Samsung care folosește un design cu trei straturi, cel intermediar de tip DRAM fiind folosit pentru păstrarea informațiilor culese de fotodiode înainte să ajungă la circuitele de procesare și acționând astfel ca un shutter electronic care imită pe cât poate de bine cortina mecanică a unui DSLR.
Folosind această memorie, Samsung a reușit să ofere două tehnologii capabile să îmbunătățească captura foto video. Mai întâi de toate, captura video va permite înregistrarea la rezoluție 4K cu 120 de cadre pe secundă, Full HD cu 480 cadre pe secundă și HD cu 960 cadre pe secundă în rafale de 0,2 secunde, ceea ce permite realizarea unor secvențe slow-motion de 6 secunde. Cea de-a doua facilitate este multi-frame noise reduction, cunoscută de la telefoane Google Pixel, sistemul promițând o reducere a nivelului de zgomot de imagine cu până la 30%.
Cea de-a treia noutate este obiectivul cu diafragmă ajustabilă. Ideea utilizării unei camere foto cu diafragmă reglabilă pe un telefon nu este deloc nouă, Nokia experimentând cu așa ceva acum nouă ani pe telefonul N86. Samsung a preluat ideea anul trecut și a implementat-o pe telefonul Android cu design clamshell W2018, însă cum acesta este o exclusivitate China Mobile, abia acum putem vorbi de o disponibilitate largă.
Implementând două diafragme de F/1.5 și F/2.4 pe obiectivul cu distanță focală echivalentă de 26mm, camera Samsung va oferi o performanță excelentă în lumina scăzută atunci când va folosi diafragma F/1.5, dar va permite și captura unor imagini cu o profunzime de câmp mai mare atunci când iluminarea este bună și permite utilizarea diafragmei mai mici F/2.4.
Modelul mai mare Galaxy S9+ oferă aceeași cameră foto de bază, însă aceasta este dublată de o cameră foto cu senzor cu rezoluție de 12 MP și dimensiuni de 1/3,6″ care va oferi un obiectiv cu o distanță focală echivalentă de 56 mm și diafragmă F/2.4. Camera secundară este practic cea cunoscută de la Galaxy Note8 și oferă un zoom 2x care este foarte util pentru amatorii de portrete sau de fotografie stradală.
În final, cele două telefoane oferă o versiune îmbunătățită a interfeței TouchWiz (sau Samsung Experience, dacă preferați). Bazată pe Android 8.0, aceasta aduce ca noutăți animoji augmentate VR cum sunt cele de la Apple, îmbunătățiri pentru modul andocabil Dex și traduceri de text în timp real cu Bixby Vision.
Preț și disponibilitate
Samsung Galaxy S9 și Samsung Galaxy S9+ vor fi disponibile începând cu jumătatea lunii martie la prețuri care încep de la 3900 lei, respectiv 4400 lei. După cum ușor se observă, acestea sunt cu vreo 400 – 500 de lei mai scumpe decât versiune anterioare la momentul la care acestea au fost lansate.
Sigur, putem da vina atât pe cursurile EUR/USD cât și EUR/RON, însă prețul pare cam piperat în acest moment și ar putea descuraja eventualii cumpărători interesați să intre cât mai repede în posesia lui. Dacă nu sunteți grăbiți dar sunteți totuși atrași de noul produs, nu uitați că și prețurile modelelor anterioare S8 și S8+ au început să scadă după circa 5-6 luni.
Îl cumpărăm sau nu
Chiar dacă par aproape la fel ca versiunile anterioare, noile Samsung Galaxy S9 și Galaxy S9+ sunt opțiuni foarte atractive pentru cei interesați de un telefon Android cât mai bun posibil. Bazate pe fundamentul solid așezat de Galaxy S8 și Galaxy S8+, noile telefoane Samsung aduc o platformă hardware mai bună, un design ajustat în câteva detalii și, cel mai remarcabil, o cameră foto cu funcții noi și performanțe mai bune.