GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Sony Xperia Z Ultra, smartphone cu ecran de 6,4 inch

Autor: Echipa GiZ

Marii producători de terminale Android se întrec în lansarea unor modele din ce în ce mai performante, iar Sony Xperia Z Ultra poate fi considerat cel mai puternic smartphone de până acum.

Dacă la începutul anului ecranul de 5 inch părea să devină standard, acum avem deja modele care se apropie sau trec de pragul de 6 inch. Xperia Z Ultra vine cu un ecran Full HD de 6,4 inch, primul telefon ce împrumută tehnologia Triluminos de la gama de televizoare Sony Bravia.

De asemenea, Z Ultra este și primul smartphone cu noua platformă Qualcomm Snapdragon 800, ce include un procesor Quad-Core tactat la 2,2 GHz. Toate aceste noutăți, dar și alte surprize pregătite de Sony, fac din Xperia Z Ultra un dispozitiv ce ar trebui să aibă performanțe de top.

Gama Xperia 2013 a debutat cu modelele de vârf Xperia Z și ZL, a continuat cu versiunea de clasă medie Xperia SP, smartphone-ul subacvatic Xperia ZR și părea că se încheie cu mezinul Xperia M. Prin lansarea Xperia Z Ultra, Sony intră în competiție cu Samsung, care are deja pe piață Galaxy Mega 6.3 și pregătește Galaxy Note 3. Dimensiunile ecranului și performanțele hardware aduc aceste smartphone-uri aproape de tabletele de 7 inch cu conectivitate 3G/4G și ar putea concura pentru același segment de clienți.

Sony Xperia Z Ultra specificații

Noul vârf de gamă Xperia are următoarele dotări:

  • ecran TFT Full HD de 6,4 inch;
  • procesor Quad-Core tactat la 2,2 GHz;
  • 2GB memorie RAM și 16GB stocare internă;
  • acumulator de 3000 mAh;
  • carcasă certificată IP55/IP58;
  • Android Jelly Bean 4.2.

Funcții importante

La data anunțului oficial, Xperia Z Ultra este smartphone-ul cu cel mai mare ecran Full HD, mai exact 6,44 inch la rezoluție 1920 x1080 pixeli (aproximativ 342 ppi). Sony a păstrat ecranul de tip TFT, care nu a impresionat în review-ul Xperia Z, dar a integrat tehnologii folosite la gama de televizoare Bravia. Astfel, Triluminos ar trebui să ofere culori bogate, realiste și tonuri subtile, iar motorul de procesare grafică X-Reality analizează fiecare imagine pentru a o afișa la calitate cât mai bună. Sony susține că utilizatorii noului ecran Full HD ar trebui să se bucure de o experiență îmbunătățită cu peste 60% față de un smartphone cu ecran de 5 inch.

Pentru a atrage clienții din mediul de afaceri, Sony a dotat Xperia Z Ultra cu tehnologie capabilă de recunoașterea scrisului, ecranul putând fi folosit cu orice creion sau pix metalic cu vârf mai mare de 1mm.

Xperia Z Ultra este primul model ce folosește chipset-ul Snapdragon 800, prezentat drept cel mai mai rapid procesor pentru smartphone-uri. Platforma MSM8974 include un procesor Quad-Core Krait 400 tactat la 2,2 GHz și un GPU Adreno 330. Conform Qualcomm, chipset-ul este capabil să înregistreze și să redea conținut multimedia la rezoluție UltraHD 4K.

La aceste specificații se adaugă memoria RAM de 2GB și spațiul de stocare de 16GB, din care aproximativ 11GB disponibil, care poate fi suplimentat printr-un card MicroSD SDXC de până la 64GB.

Toată această putere de calcul are nevoie și de un acumulator pe măsură, Sony echipând Xperia Z Ultra cu un model de 3000 mAh. Conform companiei, bateria ar trebui să asigure până la 790 de ore în regim de așteptare, până la 14 ore de convorbire sau până la 7,5 ore de redare video. Smartphone-ul vine și cu modul Stamina, tehnologia Sony care ar trebui să îmbunătățească autonomia.

Camera foto principală are un senzor Exmor RS de 8MP cu zoom digital 16x, autofocus, stabilizare a imaginii și HDR pentru poze și filmări. Aplicația dedicată are funcții de detectare facială, urmărirea obiectelor, recunoașterea zâmbetului și condițiilor de mediu, poate realiza imagini panoramice, fotografii în rafală și clipuri video la rezoluție 1080p. Camera secundară este de 2MP, de asemenea capabilă să înregistreze video Full HD.

Sony oferă și la Xperia Z Ultra o carcasă rezistentă la apă și praf, certificată conform standardelor IP55/IP58. Cu condiția ca porturile să fie acoperite și bine închise, smartphone-ul poate rezista la 1,5m sub apă, timp de 30 de minute. Ecranul este protejat de sticlă rezistentă la lovituri și zgâriere.

Durabilitatea nu înseamnă o renunțare la design, Xperia Z Ultra fiind bazat tot pe conceptul OmniBalance introdus la Xperia Z. Sony susține că, la data lansării, Xperia Z Ultra este cel mai subțire smartphone cu ecran Full HD, având dimensiunile 179 x 92 x 6,5 mm și o greutate de 212 grame. Carcasa va fi disponibilă în trei culori: alb, negru și violet.

Alte dotări includ NFC, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11ac, aGPS, USB 2.0 și radio FM cu RDS. Xperia Z Ultra este compatibil cu rețelele 2G, 3G și 4G LTE.

Îl cumpărăm sau nu?

Xperia Z Ultra este primul model Sony cu ecran de peste 6 inch și, cel puțin pentru moment, un smartphone de nișă. Sony nu are în portofoliu o tabletă Android de 7 inch, iar Z Ultra ar putea fi o soluție pentru cei care își doreau un astfel de produs. Deși nu este la fel de portabil și ușor de folosit ca Xperia Z, noul model ar putea să îi atragă pe clienți prin performanțele de top ale platformei hardware.

Dacă puterea de calcul promisă de Qualcomm este confirmată în practică, Xperia Z Ultra ar putea fi folosit inclusiv pentru redarea conținutului 4K pe televizoarele Bravia. Rămâne să vedem dacă tehnologia Triluminos chiar a adus o îmbunătățire semnificativă a calității imaginilor afișate de ecranul TFT și dacă acumulatorul încorporat face față procesorului tactat la 2,2 GHz.

Sony Xperia Z Ultra vs. concurența (Samsung Galaxy Mega 6.3 și Samsung Galaxy Note 2)

În prezent, avem puține smartphone-uri de dimensiuni similare cu Xperia Z Ultra și niciunul la fel de performant, situație care s-ar putea schimba însă până la sfârșitul acestui an.

Galaxy Mega 6.3 are un ecran Super Clear LCD de 6,3 inch, procesor Dual-Core tactat la 1,7 GHz, 1,5GB RAM și cameră foto de 8MP. Tehnologia ecranului ar putea fi mai bună decât la Xperia Z Ultra, până vom testa în practică ecranul Triluminos, dar rezoluția este de 1280 x 720 pixeli (aproximativ 233 ppi). De asemenea, Mega 6.3 folosește un chipset mai puțin performant, Snapdragon 400.

Galaxy Note 2, telefonul-tabletă de anul trecut, vine cu ecran de 5,5 inch, procesor Quad-Core tactat la 1,6 GHz, 2GB memorie RAM și cameră de 8MP. Specificațiile îl situează sub Xperia Z Ultra, dar Samsung pregătește deja Galaxy Note 3, model ce ar trebui să concureze de pe poziții egale cu smartphone-ul Sony.

Galaxy Mega 6.3 și Note 2 au avantajul de a se afla deja pe piață, inclusiv în România unde Mega 6.3 este comercializat la aproximativ 2400 lei, iar Note 2 la cca. 2200 lei.

Preț Sony Xperia Z Ultra

Sony a anunțat că smartphone-ul Z Ultra va fi disponibil din trimestrul 3 2013, dar nu a menționat și prețul recomandat. Având în vedere că telefonul Xperia Z se comercializează la aproximativ 2570 lei și tableta Xperia Z la cca. 2900 lei în versiunea 4G, ne putem aștepta ca Xperia Z Ultra să aibă un preț de peste 3000 lei la lansare.

Concluzii

Sony Xperia Z Ultra este cel mai performant smartphone Android anunțat până acum, dar dimensiunile ecranului îl apropie de o tabletă. Sony încearcă să facă acest model atractiv pentru cât mai mulți clienți prin performanțele ridicate, tehnologii noi pentru ecran, suport pentru stylus și chiar lansarea unui nou handset Bluetooth SBH52, care ar trebui să îi ajute pe utilizatori să inițieze apeluri.

Deși nu este tocmai portabil și ușor, Sony Xperia Z Ultra are un design plăcut și o carcasă rezistentă, aspecte ce i-ar putea atrage pe potențialii clienți. În funcție de prețul la care va fi comercializat, Z Ultra ar putea fi o soluție atât pentru cei care doresc o tabletă mai mică, cât și pentru cei care vor cel mai performant smartphone Android.

În secțiunea de comentarii, așteptăm și opiniile voastre cu privire la Sony Xperia Z Ultra și alte smartphone-uri care depășesc pragul de 6 inch.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri