GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Sony Xperia Z1 Compact – preţ, specificaţii şi opinii

Autor: Echipa Giz.ro

Sony Xperia Z1 Compact este versiunea de dimensiuni mai mici a flagship-ului Sony Xperia Z1 şi împrumută cea mai mare parte a specificaţiilor tehnice ale acestuia din urmă.

Lansarea unor variante cu diagonale mai mici pentru smartphone-urile de top ale momentului a devenit o practică obişnuită pentru producătorii de smartphone-uri, scopul principal fiind creşterea vânzărilor.

Din păcate, strategia a presupus, pe lângă o diagonală mai mică a ecranului, şi platforme hardware mai modeste, în ciuda faptului că aşteptările utilizatorilor erau semnificativ mai mari.

La CES 2014, Sony a devenit practic primul producător care lansează un smartphone de dimensiuni decente cu o platformă hardware puternică întâlnită inclusiv pe terminalele de top.

Telefonul a fost botezat Sony Xperia Z1 Compact, iar numele este mai mult decât inspirat, întrucât simbolizează un Sony Xperia Z1 într-un format mai mic. Aparent, numele Mini utilizat de rivali pentru astfel de telefoane este perceput de utilizatori, pe bună dreptate, ca un telefon inferior şi din punct de vedere al perfomanţelor.

Sony Xperia Z1 Compact specificaţii

  • ecran de 4.3” cu rezoluţie 1280×720 pixeli
  • chipset Qualcomm Snapdragon S800
  • 16 GB memorie internă şi slot microSD
  • camera foto de 20.7 MP cu înregistrare Full HD
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi ac, bluetooth 4.0, NFC, GPS, GLONASS
  • acumulator de 2300 mAh
  • 137 de grame

Funcţii importante

Sony Xperia Z1 Compact păstrează designul “fratelui” său mai mare şi cu greu se pot identifica diferenţe între cele două terminale. Carcasa metalică înconjoară partea frontală dominată de ecranul cu diagonală de 4.3”, iar cele trei taste capacitive specifice sistemului de operare Android au fost integrate în partea de jos a ecranului.

Telefonul beneficiază de certificarea IP58, astfel că poate fi utilizat în apă până la o adâncime de 1.5 metri timp de 30 de minute şi rezistă şi la praf. De altfel, sloturile pentru cartela microSD şi cardul microSD sunt acoperite cu capace din plastic, care au însă dezavantajul de a îngreuna utilizarea acestora.

Sony Xperia Z1 Compact pastreaza designul lui Z1

Sony Xperia Z1 Compact pastreaza designul lui Z1

Spatele telefonului este de asemenea acoperit cu sticlă şi, aşa cum era de aşteptat, singurul lucru demn de menţionat în privinţa carcasei este prezenţa camerei foto şi a LED-ului flash în partea stânga-sus.

Aşa cum am mai precizat, Z1 Compact mizează pe un ecran cu diagonala de 4.3” care este construit în tehnologie Triluminos, iar rezoluţia este 1280×720 pixeli. De altfel, rezoluţia HD este unul dintre puţinele aspecte care s-au schimbat comparativ cu Z1, care beneficia de rezoluţie Full HD, însă acest lucru nu ar trebui să reprezinte un impediment: raportată la diagonala ecranului, rezoluţia HD corespunzătoare unei densităţi de 342 pixeli per inch este suficient de bună inclusiv pentru utilizatorii pretenţioşi.

În schimb, platforma hardware este practic identică cu cea de pe Z1, întrucât vorbim despre chipsetul Qualcomm Snapdragon S800. Acesta include un procesor quad-core Krait 400 cu frecvenţa de 2.2 GHz, grafică Adreno 330, 2 GB RAM şi 16 GB pentru memoria internă, care poate fi extinsă cu carduri microSD de până la 64 GB.

Vazut din lateral, Z1 Compact pare un telefon destul de gros

Vazut din lateral, Z1 Compact pare un telefon destul de gros

Conectivitatea este de asemenea la înălţime din toate punctele de vedere. Astfel, telefonul suportă inclusiv noul standard Wi-Fi 802.11ac care asigură viteze mai bune de conectare la internet, dar şi tehnologiile 3G şi 4G pentru conexiunile de date cu viteze de până la 150 Mbps.

De asemenea, nu lipsesc tehnologiile bluetooth 4.0 şi NFC, iar sistemul de poziţionare prin satelit este compatibil atât cu GPS, cât şi cu GLONASS.

O altă surpriză plăcută este că Xperia Z1 Compact a păstrat inclusiv camera foto de 20.7 MP cu senzorul ExmorRS cu dimensiune de ½.3”, asemănător cu cele disponibile pe camerele foto compacte. Evident, camera foto are câteva funcţii interesante întâlnite frecvent în acest segment, printre ele numărându-se HDR şi panoramă, iar clipurile video sunt înregistrate în format Full HD cu 30 de cadre pe secundă.

Din păcate, producătorul japonez a optat pentru un acumulator de 2.300 mAh, sensibil mai mic decât cel de 3.000 mAh de pe Z1. Această decizie poate fi explicată prin dimensiunile mai mici ale telefonului, însă dezavantajul unei autonomii mai scăzute rămâne.

Îl cumpărăm sau nu?

Sony Xperia Z1 Compact are toate şansele să devină popular datorită faptului că este practic primul smartphone cu dotări de top şi dimensiuni compacte. În plus, numărul utilizatorilor care vor să aibă parte de un terminal cu astfel de caracteristici este destul de ridicat.

La aceste aspecte contribuie şi faptul că nu există puncte negative majore pentru acest telefon, întrucât beneficiază de un design elegant şi de o cameră foto puternică. Poate că modul în care sloturile terminalului au fost acoperite nu va fi pe placul tuturor, însă astfel de lucruri nu sunt esenţiale în decizia de achiziţionare.

Sony Xperia Z1 Compact, atractiv pentru utilizatorii cu prententii care vor un smartphone compact

Sony Xperia Z1 Compact, atractiv pentru utilizatorii cu prententii care vor un smartphone mic

Sony Xperia Z1 Compact vs concurenţă (Samsung Galaxy S4 mini, HTC One mini)

După cum spuneam şi mai sus, Z1 Compact nu are propriu-zis o concurenţă puternică în segment, chiar dacă şi alţi producători au lansat smartphone-uri de acest gen.

Practic, principalii rivali pentru Z1 Compact sunt Samsung Galaxy S4 mini şi HTC One mini, însă niciunul nu se ridică la înălţimea aşteptărilor.

S4 mini are tot un ecran de 4.3”, dar rezoluţia este 540×960 pixeli, în timp ce platforma hardware este asigurată de chipsetul Qualcomm Snapdragon S400, 1.5 GB RAM şi 8 GB pentru date, iar camera foto are 8 MP.

Între timp, One mini se aseamănă foarte mult cu produsul hardware, întrucât beneficiază de acelaşi chipset, dar are 1 GB RAM şi 16 GB pentru date, iar camera foto este de tip UltraPixel şi are 4 MP. Singurul punct comun între Z1 Compact şi One mini este ecranul, care are o diagonală de 4.3” şi rezoluţie HD 720p.

Preţ Sony Xperia Z1 Compact şi disponibilitate

Sony Xperia Z1 Compact urmează să apară pe piaţă în cursul lunii februarie, însă preţul nu a fost încă anunţat. Totuşi, producătorul japonez a explicat că preţul va fi mai mic decât al modelului Z1 care costă circa 2.450 lei, dar mai mare decât cel al predecesorului Xperia Z, care încă mai este disponibil pentru circa 2.000 lei.

Sony Xperia Z1 Compact este disponibil in patru culori

Sony Xperia Z1 Compact este disponibil in patru culori

Concluzii

Sony Xperia Z1 Compact poate deveni telefonul preferat al utilizatorilor care au nevoie de un telefon de dimensiuni mai mici, dar care să furnizeze o platformă hardware puternică. Cu avantajul major de a putea fi folosit cu o singură mână în utilizarea de zi cu zi, Z1 Compact are parte de o concurenţă anemică, lucru care va juca de asemenea în favoarea sa.

Totuşi, producătorul japonez trebuie să fie atent cum îşi poziţionează produsul din punct de vedere al preţului. Un cost prea apropiat de cel al lui Xperia Z1 sub pretextul specificaţiilor aproape identice ar putea impulsiona clienţii inclusiv spre modele de la Samsung şi HTC, care sunt ceva mai accesibile prin prisma hardware-ului de nivel mediu.

2 comentarii

  1. Dinu

    14 februarie 2015 la 11:06

    Buna,
    In legatura cu acel IP58 e o mare minciuna!!!!!Mi-a cazut in apa de 30 cm cu toate capacele inchise si ecranul e busit!!!!!

  2. gigi

    3 februarie 2016 la 09:55

    are meniu si manual in limba ramana

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri