Sony Xperia Z2 – următorul nivel
Sony Xperia Z2 este noul flagship al producătorului japonez în lumea smartphone-urilor, iar acesta preia o bună parte din calităţile predecesorului Z1 şi corectează unele defecte ale sale.
Lansarea lui Xperia Z2 are loc la un interval de numai cinci luni după Z1, un element care vine practic să confirme interesul puternic al celor de la Sony pentru segmentul de telefoane şi tablete după renunţarea la linia de laptopuri Vaio.
Din fericire, Z2 cuprinde suficient de multe noutăţi interesante pentru a justifica apariţia aparent rapidă a acestuia pe piaţă, iar preţul solicitat în schimbul noului terminal este unul obişnuit pentru acest segment de piaţă.
Merită însă să plăteşti acest preţ pentru Z2 şi, mai ales, poate fi considerat acesta mai bun decât Samsung Galaxy S5? Vom încerca să oferim un răspuns în cadrul acestui material.
Sony Xperia Z2 specificaţii:
- ecran Triluminos IPS de 5.2”, rezoluţie 1080×1920 pixeli
- chipset Qualcomm Snapdragon 801
- procesor quad-core Krait 400 de 2.3 GHz
- 3 GB memorie RAM
- memorie internă 16 GB
- conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi
- sistem de operare Android 4.4 KitKat
- acumulator Li-Ion 3200 mAh
- greutate 163 de grame
Funcţii importante
La prima vedere probabil că vei confunda foarte uşor Z2 cu Z1, dar nu este cazul să te îngrijorezi. Xperia Z2 păstrează o bună parte din designul predecesorului său, lucru pozitiv în contextul în care Z1 a surrpins plăcut la acest capitol.
Astfel, sticla este prezentă atât pe partea frontală, cât şi pe partea din spate, iar îmbinarea dintre ele este realizată parţial prin componente metalice. Formatul unibody a permis atât menţinerea aspectului elegant şi premium, cât şi protecţia la apă şi praf conform standardului IP58.
Din păcate, telefonul are dimensiuni generoase, atât ca urmare a creşterii diagonalei ecranului, cât şi a faptului că rezistă la praf şi apă. În plus, greutatea este de 163 de grame, mai mare decât în cazul lui Z1, dar uşor mai ridicată decât în cazul altor smartphone-uri de acest nivel, precum recent lansatul Galaxy S5.
Sony a păstrat tradiţia şi în privinţa ecranului prin tehnologia de construcţie proprietară Trimulinos. De fapt, vorbim despre o versiune personalizată a tehnologiei IPS, care asigură culori naturale şi unghiuri bune de vizualizare. Ecranul în sine a ajuns acum la 5.2” şi beneficiază, deloc surprinzător, de rezoluţie Full HD 1080×1920 pixeli, corespunzătoare unei densităţi de 424 pixeli per inch.
Platforma hardware a trecut de asemenea printr-un uşor proces de îmbunătăţire. Z2 foloseşte chipsetul Qualcomm Snapdragon 801, cel mai puternic disponibil în prezent pe smartphone-uri, care este alcătuit dintr-un procesor quad-core Krait 400 cu frecvenţa de 2.3 GHz şi grafică Adreno 330. Probabil însă că cea mai importantă noutate este existenţa a 3 GB de memorie RAM, care cel puţin teoretic ar trebui să asigure o fluenţă sporită în orice fel de aplicaţii şi de jocuri.
Memoria internă este limitată la 16 GB, însă acest lucru nu ar trebui să reprezinte o problemă, în special ca urmare a posibilităţii de a utiliza carduri microSD de până la 64 GB.
Conectivitatea este practic completă prin existenţa tehnologiilor 3G, 4G cu viteze de download de până la 150 Mbps şi Wi-Fi, inclusiv standardul rapid Wi-Fi 802.11 ac. Practic, aceste tehnologii ar trebui să asigure o viteză de conectare bună la internet chiar şi pentru activităţile mai solicitante.
Camera foto este una dintre componentele care nu s-a schimbat aproape deloc când vine vorba despre poze. Vorbim în continuare de senzorul de 20.7 MP disponibil şi pe Z1, care nu a impresionat prin calitate la vremea respectivă şi care probabil nu va impresiona nici acum. În schimb, camera foto poate acum să înregistreze clipuri video în format 4K, pe lângă deja clasicul format Ful HD, la care se adăugă şi posibilitatea de a filma în mod slow motion. Aceasta din urmă funcţie nu este însă una pe care să o foloseşti cu regularitate.
Sistemul de operare este Android 4.4 KitKat, care ar trebui să ruleze fără probleme pe o astfel de platformă hardware. La fel ca şi ceilalţi producători hardware, Sony a introdus propriile funcţii şi aplicaţii proprietare, însă la un nivel semnificativ mai puţin intruziv şi, respectiv, într-un număr semnificativ mai mic. Acest lucru este unul pozitiv, mai ales că cele mai multe funcţii sunt utile: poţi închide toate aplicaţiile din multitasking dintr-o dată, aşa cum poţi face pe un iPhone cu iOS 7, iar centrul de notificări este împărţit în două pentru a vizualiza mai uşor conţinutul relevant.
Creşterea uşoară a dimensiunilor a avut şi un efect pozitiv, întrucât capacitatea acumulatorului Li-Ion a crescut de la 3.000 mAh la 3.200 mAh. Autonomia ar trebui să fie una decentă în cazul utilizării obişnuite şi să fie de cel puţin o zi.
Îl cumpărăm sau nu?
Chiar dacă au trecut doar cinci luni de la lansarea predecesorului, Xperia Z2 vine cu o serie de îmbunătăţiri minore, dar de efect, care asigură evoluţia acestei game de smartphone-uri. Prin urmare, dacă eşti în căutarea unui smartphone de top cu Android, Z2 ar trebui să fie pe lista ta scurtă, mai ales prin prisma celor 3 GB RAM.
Pe de altă parte, relevanţa unui update de la Z1 la Z2 după numai cinci luni este destul de redusă, cu excepţia cazului în care eşti genul de persoană dornică să aibă mereu cel mai nou smartphone.
Sony Xperia Z2 vs. Samsung Galaxy S5
Fără îndoială, principalul rival al lui Sony Xperia Z2 este proaspăt lansatul Samsung Galaxy S5, care beneficiază de un ecran cu o diagonală foarte asemănătoare (5.1”) şi rezoluţie Full HD, principală deosebire fiind că acesta este realizat în tehnologie SuperAMOLED.
Platforma hardware este identică, însă Xperia Z2 are avantajul unei cantităţi de 3 GB RAM, în timp ce designul lui Z2 este evident mai elegant decât “plasticosul” S5, în special atunci când priveşti carcasele spate. Un alt avantaj al lui Z2 este un sistem de operare mai puţin personalizat, dar S5 punctează la rândul său prin funcţia Download Booster, care permite utilizarea simultană a tehnologiilor 4G şi Wi-Fi.
Ambele telefoane sunt rezistente la praf şi funcţionează chiar şi după ce sunt lăsate cel mult 30 de minute la o adâncime de maxim un metru.
Preţ Sony Xperia Z2 şi disponibilitate
Sony Xperia Z2 va fi disponibil în magazinele europene începând cu luna martie a acestui an, iar preţul recomandat de producător este de 600 EUR. Prin urmare, în România ne putem aştepta la un cost de aproximativ 2.700 lei, unul cu care suntem deja obişnuiţi în cazul smartphone-urilor de top.
Concluzii
Sony Xperia Z2 reprezintă o evoluţie pentru flagship-ul celor de la Sony care păstrează designul, performanţele ecranului şi camera foto de pe predecesorul său, dar adăugă 3 GB RAM care ar trebui să facă diferenţa în privinţa utilizării de zi cu zi.
Prin urmare, un astfel de telefon intră în competiţie directă cu Galaxy S5 şi ar trebui să se afle pe lista ta scurtă în cazul în care eşti pe punctul de a achiziţiona un smartphone de top cu sistem de operare Android.
Popescu Vlad
30 martie 2014 la 22:55
Cum adica nu va surprins nici vechea camera de pe z1, e cea mai buna camera posibila in momentul de fata pe un device android, realizeaza poze cand este semi-intuneric/intuneric, face niste poze fara zgomot, extrem de clare. Fata de s4. Am uitat sa va zic, cand ati facut comparatia intre cele 3 smartphone-uri din 2014, ati gresit la specificatii la samsung s5, el filmeaza 2160p nu doar 1080p
Daniel Popescu
31 martie 2014 la 17:17
Performantele camerelor foto difera destul de mult in functie de conditiile de iluminare si alte setari, motiv pentru care, din punctul meu de vedere, este greu de desemnat un invingator clar la acest capitol. Z1 face poze de calitate in conditii slabe de iluminare, dar nu la fel de bune precum HTC One si, probabil HTC One M8.
Multumesc pentru sesizarea privind greseala din specificatiile lui Galaxy S5, am corectat informatia.
Andrei Girbea
31 martie 2014 la 21:02
Vlad, pe hartie, Z2 impresioneaza. IN practica, Z2, ca si Z1, are un software care mucifica detaliile in modul automat si simplu de utilizat, in incercarea sa de a elimina zgomotul. iar acest lucru este vizibil mai ales in conditii slabe de iluminare, unde Z2 sufera tare in fata iphone-ului 5S. Cel putin aceasta este experienta mea cu modelul cu care m-am jucat. Daca modelele finale, cele din magazine, vor imbuntati asta, atunci si eu imi voi schimba parerea. Insa, cei de la Sony au promis imbuntatirile si la Z1, iar ele nu au venit. Asadar, hardware, Z2 e foarte bun. Software, Sony mai are de lucrat.
Marian
1 mai 2014 la 13:04
Cred ca Sony sta foarte bine si la partea software. Smartphone-urile Sony Xperia au cel mai curat Android, cat mai aproape de original, cu un UI simplu si intuitiv. Apoi, aplicatiile: Walkman, Album si Filme … ca sa nu mai pomenesc si de Radio FM. Eu am doar Xperia Z, inca, sa vezi cum se misca Android 4.3 pe el. Super ! Bravo, Sony ! Nu m-ai dezamagit niciodata: Walkman, Trinitron, Handycam, Bravia, Vaio, Xperia.
Daniel Popescu
1 mai 2014 la 20:01
Marian, colegul meu Andrei se referea doar la software-ul camerei foto de pe Z2. In rest, sunt de acord cu tine, Sony este, probabil, producatorul care modifica cel mai putin Androidul.
Marian
1 mai 2014 la 20:54
Test Sony Xperia Z2 vs iPhone 5 in conditii de iluminare slaba: http://www.youtube.com/watch?v=b1-_A1ZrLdg
marius
14 martie 2015 la 17:35
am o problema cu el…imi apare : din pacate ecran principal xperia s-a oprit..
ce e de facut…ms
cristi
20 martie 2015 la 19:42
am o problema cu el…imi apare : din pacate ecran principal xperia s-a oprit..
ce e de facut…ms