GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Sony Xperia ZR

Autor: Echipa GiZ

Sony Xperia ZR este cel mai nou model produs de Sony, destinat celor care vor să utilizeze smartphone-ul în condiții extreme. Sony a surprins plăcut la CES prin lansarea Xperia Z și ZL, telefoane de top cu un design deosebit și câteva specificații interesante, printre care rezistența la praf și apă. Prin Xperia ZR, Sony duce conceptul mai departe dorind să ofere un smartphone foarte rezistent, adaptat și capabil să filmeze Full HD sub apă.

Noul model preia o parte din elementele modelului Xperia Z, prezentat în review la GiZ.ro, îmbunătățind unele caracteristici, dar, în același timp, renunțând la o parte din specificațiile de top.

Sony Xperia ZR ar putea fi încadrat între modelele de vârf Xperia Z/ZL și versiunea de clasă medie Xperia SP, cu mențiunea că noul smartphone își propune să acopere o nișă a dispozitivelor capabile să funcționeze sub apă. Acest detaliu l-ar putea face o opțiune de luat în considerare pentru utilizatorii cu spirit de aventură sau pentru cei care nu vor să fie preocupați de un eventual accident care ar duce la defectarea unui telefon scăpat în apă.

Specificații

Sony Xperia ZR este pus în mișcare de un procesor Quad-Core Qualcomm Snapdragon S4 Pro, tactat la 1,5 GHz. Sony a folosit același chipset APQ8064 întâlnit la Xperia Z/ZL, care include un GPU Quad-Core Adreno 320, opțiune mai performantă decât platforma Dual-Core folosită la Xperia SP și Xperia L. Capacitatea memoriei RAM este 2GB, identică cu cea utilizată la Xperia Z, dar memoria internă a fost redusă de la 16GB la 8GB, ce poate fi suplimentată printr-un card MicroSD de până la 32GB. Telefonul rulează 4.1 Jelly Bean, la fel ca Xperia Z.

În privința ecranului, Sony a optat pentru un TFT de aproximativ 4,6 inch, 4,55 mai exact, pus în valoare de tehnologia Mobile BRAVIA Engine 2, la rezoluție 1280 x 720 pixeli, specificații identice cu cele întâlnite la Xperia SP.

Sony susține că sticla care acoperă ecranul este rezistentă la zgârieturi și incasabilă.

Camera principală folosește același modul Exmor RS de 13MP ca și Xperia Z, cu performanțe mai bune decât senzorul de 8MP al modelelor Xperia SP și L. Camera poate realiza clipuri Full HD, are autofocus, flash LED, HDR pentru imagini și filme, detectare facială, stabilizare a imaginii și multe alte funcții concepute să ajute utilizatorul în realizarea unor fotografii bune. Telefonul are și un buton dedicat pentru cameră pentru a facilita utilizarea sub apă, ce permite și realizarea de fotografii fără a debloca ecranul.

Sony nu a mai inclus și o cameră secundară la fel de performantă ca la Xperia Z, optând pentru un model VGA folosit la Xperia SP.

Alte dotări includ A-GPS, Wi-Fi cu funcție de Hotspot, Bluetooth 4.0, suport HDMI prin MHL, NFC, USB 2.0 și jack audio de 3,5 mm. Xperia ZR are conectivitate 4G LTE, compatibilitatea depinzând în funcție de regiunea în care va fi comercializat.

Smartphone-ul are un acumulator de 2300 mAh, ce poate fi înlocuit de utilizator, iar Sony susține că durata de folosire este îmbunătățită de tehnologia STAMINA Mode, promițând aproximativ 450 de ore în regim de așteptare conectat la o rețea 4G sau cca. 520 ore pe o rețea 3G. Autonomia estimată pentru redare video este de aproximativ 8,5 ore.

Xperia ZR va fi disponibil în versiunile negru, alb, roz și verde. Sony susține că a realizat o carcasă durabilă, rezistența la praf și apă fiind certificată IP55 și IP58, ce permite menținere telefonului sub apă la 1,5 m timp de până la 30 minute. Telefonul are dimensiunile 131,3 x 67,3 x 10,5 mm și o greutate de 138 grame.

Păreri

Sony Xperia ZR se dorește o alternativă mai accesibilă la vârful de gamă Xperia Z, în același timp oferind ceva mai mult decât modelul de clasă media Xperia SP.

Chipset-ul folosit și memoria RAM ar trebui să ofere aceleași performanțe, diferența fiind dată de ecranul mai mic și la rezoluție 720p față de Full HD. Spațiul de stocare nu ar trebui să fie o problemă, atâta timp cât există posibilitatea adăugării unui card.

Deși senzorul de 13MP nu a impresionat în review, mai ales în condiții de iluminarea scăzută, performanțele decente și posibilitatea de folosire a smartphone-ului sub apă, fără alte accesorii, l-ar putea transforma într-un model de succes. De altfel, este unul din puținele modele de smartphone rezistente la apă, Sony mizând pe acest aspect inclusiv la tableta Xperia Tablet Z.

Prin design-ul similar cu al modelului de top Xperia Z, de la care păstrează butonul de pornire distinctiv, Sony dorește să confere același aspect premium. Carcasa este însă mai rotunjită, iar opțiunile de culoare indică orientarea către utilizatori mai tineri.

Alături de aceste modificări de aspect care să facă terminalul mai atrăgător, Sony recomandă și noul headset Stereo Bluetooth SBH50 cu radio FM încorporat. Dispozitivul a fost conceput pentru a se conecta foarte ușor la Xperia ZR, dispune de un ecran OLED și ar putea să îi confere un avantaj substanțial în rândul utilizatorilor care folosesc telefonul pentru a asculta muzică. De asemenea, Xperia ZR este compatibil cu Sony SmartWatch, accesoriu ce ar putea deveni mai popular în perioada următoare.

Prețuri și disponibilitate

Sony a anunțat că Xperia ZR va fi disponibil la nivel global în curând, dar datele de lansare vor fi diferite pentru fiecare țară. Deși nu a fost anunțat un preț oficial, putem estima că prețul la care va ajunge Xperia ZR în România se va situa undeva între Xperia Z și Xperia SP. În prezent, Sony Xperia Z se comercializează la aproximativ 2650 lei, iar Xperia SP, care nu a fost lansat oficial în România, poate fi cumpărat la prețuri între 1800 și 1900 lei. Prețul pentru Xperia ZR ar putea fi în jurul valorii de 2300 lei la lansare.

Vă vom ține la curent cu datele despre preț, de îndată ce Sony va anunța oficial disponibilitatea în România.

Concluzii

Sony Xperia ZR este un telefon dedicat unui segment anume de utilizatori, în special tineri și pasionați de aventură. Specificațiile similare cu ale modelului de top Xperia Z îl pot face o alternativă și pentru cei care doresc un smartphone performant, dar cu ecran ceva mai mic.

Dacă prețul se încadrează în estimările de până acum, Xperia ZR ar putea să fie un model preferat de cei care doresc un telefon performant și rezistent. Desigur, Xperia ZR trebuie să dovedească în practică că filmarea subacvatică Full HD este la nivelul la care Sony susține și se ridică la pretențiile utilizatorilor.

Sursă: Sony

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri