Telefoane cu ecran curbat – cum funcţionează şi cât de utile sunt?
Telefoanele de ecran curbat încep să treacă de la stadiul de simple concepte la realitate, însă cât de util este un astfel de gadget pentru utilizatorul obişnuit?
Samsung Galaxy Round a devenit în octombrie 2013 primul smartphone cu ecran curbat disponibil la vânzare.
Inevitabil, informaţia a fost preluată de numeroase surse de informare, inclusiv în România, însă cei mai mulţi s-au rezumat să evidenţieze aceasta premieră fără să intre în detalii specifice despre tehnologia din spatele ecranului curbat sau, şi mai important, despre utilitatea unui astfel de gadget.
Iar acest lucru este cu atât mai surprinzător cu cât internetul a fost “inundat” în ultimii ani cu numeroase concepte de smartphone-uri cu ecran curbat, care prezentau aceste tipuri de dispozitive ca reprezentând viitorul în telecomunicaţii.
Concepte de telefoane cu ecran curbat
Este greu de spus care a fost primul concept de telefon cu ecran curbat sau flexibil, însă cert este că primul care a atras cu adevărat atenţia publicului a fost cel prezentat de Nokia în 2011.
În cadrul tradiţionalului său eveniment Nokia World, producătorul finlandez de telefoane a făcut o demonstraţie cu Nokia Kinetic Device, un telefon al cărui ecran nu numai că este curbat, dar şi flexibil. Această formă a telefonului permitea utilizatorului să efectueze anumite operaţiuni inedite prin flexarea ecranului, atât în timpul browsingului pe internet, cât şi ca metoda de a controla un joc, aşa cum poţi observa din clipul de mai jos:
Ulterior, în cadrul evenimentul CES de la Las Vegas de la începutul anului 2013, Samsung a prezentat conceputul Youm prin intermediul mai multor dispozitive de forma unui telefon cu diagonala de 5”. În acest caz, marginile ecranului sunt flexibile şi permit afişarea unor notificări şi alerte fără necesitatea de a vedea întregul ecran. De asemenea, alte concepte Youm presupun flexarea puternică a ecranului.
Mai recent, LG a prezentat în mai 2013 un prototip de ecran flexibil cu diagonala de 5”, despre care producătorul sud-coreean a afirmat că poate intra în producţia de serie. Panoul folosit de LG este de tip OLED, este indestructibil şi are o grosime de numai 1 mm, fiind caracterizat de lipsa completă a marginilor.
La rândul lor, cei de la Apple nu puteau lipsa de la petrecerea ecranelor curbate. Compania care a reinventat smartphone-ul prin iPhone a obţinut deja un patent pentru un ecran flexibil cu marginile curbate în jos, care prezintă inclusiv modul în care vor arăta iconiţele pe ecran. Rămâne însă de văzut dacă şi, mai ales, când va apărea primul iPhone cu ecran flexibil, întrucât deocamdată nu există informaţii în acest sens.
De la concept la realitate – considerente tehnice
Conceptele de telefoane cu ecran durbat sau flexibil presupun utilizarea tehnologiei OLED în detrimentul tradiţionalului LCD, încă preferat în diverse forme de numeroşi producători de smartphone-uri, printre care Apple, Sony sau HTC, şi în cea mai mare parte a telefoanelor feature phones.
Motivul? Lumina care trece prin cristalele lichide care alcătuiesc un panou LCD depinde, printre altele, şi de orientarea ecranului. Chiar dacă utilizarea cristalelor lichide nu este imposibilă, producătorii preferă în mod evident să aleagă soluţia mai simplă, şi anume cea a ecranelor de tip OLED.
Cercetările din ultimii ani ale celor de la Samsung, LG şi Sharp (care realizează ecranele pentru iPhone) au început deja să se vadă.
Primele semne au apărut prin smartphone-urile Samsung Google Nexus S şi Samsung Galaxy Nexus, care beneficiază de o suprafaţă de protecţie din sticlă cu aspect exterior curbat pe plan orizontal.
A urmat, în octombrie 2013, Samsung Galaxy Round, un smartphone disponibil în prezent doar în Coreea de Sud care dispune de un ecran curbat de-a lungul axei verticale. Curbura nu este foarte pronunţată, fiind vizibilă în special atunci când telefonul este privit din anumite unghiuri, însă chiar şi aşa vorbim despre primul smartphone curbat cu ecran de tip AMOLED.
Samsung a ales să numească tehnologia de construcţie a ecranului drept Super Flexible AMOLED, deşi în acest caz nu este vorba despre un ecran flexibil, ci doar despre unul curbat.
Probabil însă că, dacă noul model va avea succes pe piaţă, acesta va fi urmat de altele care vor folosi aceeaşi tehnologie şi vor oferi chiar şi ecrane flexibile.
Utilitatea unui smartphone cu ecran curbat
Până de curând, telefoanele cu ecran curbat sau flexibil era doar atractive, însă după apariţia pe piaţă a primului dintre ele a venit momentul să ne întrebăm dacă această tehnologie este cu adevărat utilă pentru utilizator sau doar un moft pentru a impresiona prietenii.
În primul rând, din punct de vedere al confortului în utilizare, un ecran curbat pe axa verticală are avantaje în special pe smartphone-uri cu diagonala mare, de peste 5”, întrucât este mai uşor să acoperi suprafaţa acestuia cu o singură mână, pentru că lăţimea telefonului este practic mai mică.
Eventual, mici probleme pot apărea atunci când ţii telefonul în buzunarul pantalonilor, însă atât timp cât ecranul nu este flexibil, ci doar uşor curbat, forma acestuia nu ar trebui să reprezinte o problemă majoră.
În plus, ecranul curbat poate avea avantaje şi din punct de vedere software. De altfel, Samsung a adăugat interfeţei TouchWiz de pe Galaxy Round o serie de aplicaţii care pun în valoare ecranul curbat.
Cea mai interesantă este opţiunea de a afişa diverse notificări (oră, mesaje sau mailuri primite, starea bateriei etc) atunci când telefonul este aşezat pe o suprafaţă plană şi este apăsat pe una dintre curburi. Practic, această opţiune îţi permite să verifici rapid notificările fără să mai fie nevoie să apeşi butonul de pornire, iar telefonul se închide la loc după ce apăsarea asupra curburii încetează.
Concluzii
Ecranul curbat reprezintă o inovaţie interesantă pe piaţa smartphone-urilor şi o nouă modalitate prin care producătorii vor încerca să se diferenţieze. Aparent, avantajele unui astfel de ecran sunt mai degrabă minore şi de natură estetică, dar tehnologia este abia la început, iar cu timpul pot apărea şi alte aplicaţii software care să profite de acest tip de construcţie.
În plus, nu uita că ecranul curbat reprezintă mai degrabă pasul intermediar pentru display-ul flexibil, adevărata ţintă a producătorilor hardware. Până la lansarea în serie a unui astfel de telefon probabil că vor mai trece însă câţiva ani buni.