Telefoane “româneşti” de top – Evolio X6, Allview X1 & P7 Extreme
Telefoanele lansate sub brandul unor companii din România se bucură de un succes important în rândul utilizatorilor, în primul rând datorită preţurilor mici.
Acestea sunt fabricate de diverşi producători chinezi, iar companiile autohtone nu fac altceva decât să aplice propriul brand, acesta fiind motivul pentru care aceste produse sunt numite impropriu “telefoane româneşti”.
În cele mai multe cazuri, aceste telefoane sunt de tip dual SIM, reprezentând astfel o alegere şi pentru cei care folosesc serviciile mai multor operatori.
Până de curând, companiile româneşti şi-au concentrat atenţia spre telefoane cu specificaţii low-end sau cel mult de nivel mediu, însă în ultima perioadă au lansat şi smartphone-uri cu dotări tehnice apropiate de segmentul de top.
Pe de o parte, pe piaţă există un smartphone “românesc” cu procesor octa-core, dar şi un telefon care foloseşte Qualcomm Snapdragon 800, cel mai puternic chipset până la lansarea recentă a noului Snapdragon 801.
Evolio X6 – primul smartphone “românesc” octa-core
Evolio X6 este un phablet cu ecran construit în tehnologie IPS cu diagonală de 5.5” şi rezoluţie Full HD, însă este promovat în special datorită chipsetului octa-core, primul de acest fel pe un telefon “românesc”.
Practic, telefonul utilizează chipsetul MediaTek MT6592 lansat în luna noiembrie 2013, care este alcătuit dintr-un procesor cu opt nuclee ARM Cortex A7 cu frecvenţa de 1.7 GHz. Procesorul Cortex A7 este disponibil în prezent în versiuni quad-core în chipseturi ale unor producători mai puţin cunoscuţi, dar şi în chipseturile Qualcomm Snapdragon 200 şi Snapdragon 400, dedicate smartphone-urilor de nivel low-end şi medium. Chiar dacă în cazul lui Evolio X6 vorbim despre opt nuclee Cortex A7, performanţele sunt mai degrabă atribuite segmentului mediu.
În rest, chip-ul grafic este un ARM Mali-450MP4, iar telefonul beneficiază de 2 GB RAM şi 16 GB spaţiu de stocare. Camera foto de 13 MP este capabilă să înregistreze în format Full HD, iar camera frontală are 8 MP, în timp ce conectivitatea este asigurată de tehnologiile 3G, Wi-Fi b/g/n şi bluetooth.
Un atu al smartphone-ului este însă acumulatorul de 3150 mAh, care ar trebui să asigure o autonomie ridicată. Aceasta a fost înglobată în dimensiunile reduse ale telefonului (155.5x75x7.8 mm), însă greutatea ajunge la 180 de grame.
Evolio X6 va fi disponibil în magazine începând de la jumătatea lunii aprilie pentru un preţ de 1500 lei. Până la lansarea oficială, telefonul este oferit deja în sistem de precomandă pentru 1200 lei, cu condiţia achitării unui avans de 30%, echivalentul a 400 lei.
Allview X1 Xtreme – un Samsung Galaxy Note 3 „românesc”
Allview X1 Xtreme este smartphone-ul “românesc” care se apropie cel mai mult de terminalele de top oferite de producătorii consacraţi.
Dacă la nivelul ecranului vorbim despre aceleaşi specificaţii că în cazul modelului Evolio, şi anume display IPS cu diagonală de 5.5” şi rezoluţie Full HD, lucrurile se schimbă în privinţa platformei hardware.
X1 Xtreme beneficiază de un chipset Qualcomm Snapdragon 800 cu procesor quad-core Krait 400 cu frecvenţa de 2.15 GHz, grafică Adreno 330, 3 GB RAM şi 32 GB de memorie internă. Vorbim, practic, despre una dintre cele mai performante platforme hardware disponibile în prezent pe piaţă şi de o cantitate de memorie internă generoasă, mai ales că telefonul nu oferă suport pentru carduri microSD.
Camera foto este Omnivison OV8835, are 16 MP şi permite realizarea clipurilor video la rezoluţie Full HD cu 30 de cadre pe secundă, în timp ce pasionaţii de selfie-uri şi sesiuni de video-chat pe Skype vor aprecia şi camera frontală de 8 MP.
La conectivitate se remarcă prezenţa tehnologiilor 3G, Wi-Fi (inclusiv noul standard Wi-Fi 802.11 ac), dar şi bluetooth 4.0. Dimensiunile telefonului care cântăreşte 150 de grame sunt de 150.6×75.0x9.7 mm, în timp ce acumulatorul Li-Po are o capacitate de 2500 mAh.
Pe lângă platforma hardware puternică, Allview a preluat şi alte două elemente de la producătorii consacraţi: designul de tip unibody, care asigură un plus de eleganţă, dar care împiedică înlocuirea acumulatorului, şi existenţa unui singur SIM, o îndepărtare de la tradiţia dual SIM-urilor cu care eram obişnuiţi.
Allview X1 Xtreme este deja disponibile în magazine pentru aproximativ 2.000 lei.
Allview P7 Xtreme – smartphone cu cameră rotativă
Allview P7 Xtreme este un alt smartphone cu specificaţii tehnice interesante, însă mai puţin impresionante decât în cazul modelului Evolio.
Modelul Allview din gama Xtreme este dotat cu un ecran IPS cu diagonala de 4.7” şi rezoluţie HD 720p, în timp ce platforma hardware este propulsată de acelaşi chipset MediaTek MT6592 cu procesor octa-core ARM Cortex A7 de 1.7 GHz, grafică Mali 450, 1 GB RAM şi memorie internă de 16 GB.
Pe lângă procesorul octa-core, Allview promovează telefonul şi pentru cameră foto rotativă. Vorbim practic despre o cameră foto Omnivision de 13 MP integrată în partea superioară a telefonului, care se poate roti cu totul la 210 de grade. Utilitatea reală a acestui design este discutabilă, întrucât probabil că vei folosi camera tot în poziţia standard.
Unul dintre puţinele avantaje este că ansamblul poate fi rotit cu 180 de grade astfel încât camera foto să se transforme într-o cameră foto frontală, care poate fi utilizată în sesiunile de video-chat cu prietenii sau pentru selfie-uri.
Telefonul beneficiază de conexiuni 3G, Wi-Fi şi bluetooth şi încorporează un acumulator de 2200 mAh, care nu poate fi înlocuit prin prisma designului unibody ales de producător.
All P7 Xtreme va fi disponibil în magazine începând din 16 aprilie şi va avea un preţ de comercializare de 1.300 lei.
Comparaţie cu telefoanele producătorilor tradiţionali
Uşor-uşor, telefoanele sub branduri româneşti încep să rivalizeze cu smartphone-urile de top la nivel de specificaţii.
În cazul lui Evolio X6 vorbim mai degrabă despre un artificiu de marketing prin care se promovează existenţa unui procesor cu opt nuclee, chiar dacă performanţele acestuia nu îl recomandă ca fiind un produs de top.
La aproximativ acelaşi preţ poţi obţine un Nokia Lumia 925 (1.520 lei), iar dacă îţi permiţi să plăteşti un pic mai mult te poţi alege cu “vedete” precum LG Nexus 5 (1.650 lei) sau Samsung Galaxy S4 (1.770 lei), care au hardware puternic şi ecrane Full HD.
Între timp, Allview X1 Xtreme are specificaţii hardware foarte apropiate de Samsung Galaxy Note 3, principală diferenţa fiind ecranul cu 0.2” mai mic. Totuşi, diferenţa de preţ este relativ mică, întrucât Note 3 costă mai puţin de 2.300 lei. Cea mai bună comparaţie este însă cea cu LG G2, care la numai 1.950 lei are un raport calitate-preţ excelent prin prisma performanţelor, designului şi numeroaselor opţiuni software specifice LG.
În plus, pe lângă specificaţiile tehnice, în decizia de cumpărare a unui smartphone contează şi alte aspecte, cum ar fi designul şi software-ul. Noile smartphone-uri sub brand local au un design îmbunătăţit comparativ cu anii trecuţi în rândul modelelor de top, calitatea construcţiei este de asemenea superioară, iar adoptarea formatului unibody contribuie la acest aspect.
La nivel software, Android propulsează smartphone-urile, însă opţiunile suplimentare fie lipsesc aproape cu desăvârşire (Evolio), fie sunt implementate la un nivel rudimentar (interfaţa Allview Berry).
În comparaţie, LG a introdus numeroase setări software utile pentru diverse opţiuni, inclusiv pentru formatul tastelor virtuale sau posibilitatea de a aprinde ecranul prin dublu-tap, pe lângă unele aplicaţii proprietare mai mult sau mai puţin folositoare.
Despre Samsung probabil că nici nu mai este nevoie să amintim, interfaţa TouchWiz oferind posibilitatea de a efectua numeroase acţiuni prin gesturi, dar şi multe alte aplicaţii proprietare.
Concluzii
Pe baza succesului înregistrat cu terminalele ieftine, companiile care comercializează smartphone-uri sub branduri româneşti au făcut pasul spre segmentul de top. Aici, succesul este semnificativ mai greu de obţinut, întrucât concurenţa este cu adevărat puternică şi oferă telefoane de calitate, iar clienţii sunt mult mai greu de convins să aleagă un Evolio sau Allview în detrimentul unui Samsung, HTC sau LG.
În plus, telefoanele Evolio şi Allview nu se mai bucură în acest segment nici măcar de avantajul preţului mai mic, întrucât acestea sunt cu numai 10-20% mai mici decât cele ale producătorilor consacraţi.
Cert este însă că va fi interesant de urmărit evoluţia acestor “producători” şi modul în care se vor adapta din mers la cerinţele segmentului de top.
andrei
5 aprilie 2014 la 17:19
De unde atata telefon romanesc cad ele sunt china, aduse in romania sa le puna eticheta si apoi vadute la preturi ieftine si calatate ieftina
Daniel Popescu
7 aprilie 2014 la 10:03
Am mentionat acest lucru in al doilea paragraf al articolului.
Liviu
28 octombrie 2014 la 12:19
Dupa comentariul asta eu cred ca si tu ai fost adus din China : )))))
aurelian
14 septembrie 2014 la 18:48
Am mai nou un p7 xtreame, de specificat este ca in varianta vanduta hmm da nu are cine stie ce dar cu cateva modificari / adaugari aplicatii poate mult mai multe ;) … Bineinteles acestea necesita drepturi administrare (root).
Dani
6 martie 2015 la 10:48
Allview au telefoane bune, mai ales X1 Xtreme sau P7 Xtreme. Barbata-miu detine Xtreme-ul, eu am Soul-ul, dar mi-ar fi placut P7 xtreme, datorita camerei rotative.
razvan
17 martie 2015 la 17:06
stie cineva cum se activeaza netu de pe cartela pe evolio x6?
Ralu
19 martie 2015 la 15:34
frumoase telefoanele de la Allview. le rocomand, sunt bune
Leonard
24 mai 2015 la 00:22
Mă bucura faptul ca romini au început sa facă și ei telefoane așa Cum pot dar ar fi și mai frumos dacă allview ar scoate un telefon ceva de genul soul extreme și sa aibă un procesor octacore 808, minim 4 ramin sau mai mult,memorie interna intre de sticare 32 și 64Gb cu extindere memorie pina la 64 gb sau mai mult, un display de 6 inchi 4k,sa fie 4g la date mobile, o camera rotativa de 20 mp, blutut 4.0, urtra sunet cu mega bas, dacă ar exista un telefon cu specificațiile tehnice făcute mai sus mias vinde telu meu note 4 ca sa îl achiziționez
Valiu
16 iulie 2016 la 18:27
Ma bucur ca romanii incearca sa fie pe piata cu brenduri nationale dar ce facem cu pretul…. Pai, sa aiba pret ca la Companiile internationale de rang innalt?
Mai intai demonstrezi ca poti concura si apoi preturi de concurenta, cu atat mai mult ca salariile sunt foarte diferite dintre Romania si alte state dezvoltate… si la cei ce produc si la cei ce cumpara!