Cele mai bune telefoane cu tastatură QWERTY – sfaturi cumpărare
Telefoanele QWERTY, cu tastatură completă asemănătoare cu cele disponibile pentru PC-uri şi laptopuri, sunt în continuare apreciate de unii utilizatori.
Chiar dacă smartphone-urile sunt cele mai populare telefoane disponibile în prezent pe piaţă, iar terminalele simple se bucură de aprecierea celor care vor doar să vorbească, există în continuare un interes pentru telefoanele cu tastatură QWERTY.
Acestea sunt utile în special pentru utilizatorii care scriu foarte mult la tastatură şi nu s-au obişnuit cu tastaturile virtuale de pe smartphone-uri sau sunt nemulţumiţi de funcţionalitatea mai redusă a acestora.
Practic, putem distinge două tipuri de utilizatori după motivul pentru care preferă tastatura QWERTY. Pe de o parte sunt utilizatorii business, care redactează frecvent mailuri şi setează diverse întâlniri în calendar, iar pe de altă parte există tinerii care vor să comunice uşor cu prietenii prin aplicaţii de chat precum WhatsApp şi se simt mai confortabili cu tastele fizice.
În trecut, aproape fiecare producător avea în portofoliu telefoane cu tastatură QWERTY, însă scăderea popularităţii acestora a determinat o bună parte dintre aceştia să renunţe la acest segment.
Astfel, Samsung, HTC sau LG au renunţat la modelele QWERTY, însă BlackBerry şi Nokia rămân în continuare pe baricade. Deloc surprinzător, primii se adresează prin tradiţie segmentului business, în timp ce finlandezii au drept ţintă tinerii cu nevoi de comunicare.
Telefoane QWERTY pentru business
În prezent, în România se comercializează trei modele principale de BlackBerry cu tastatură QWERTY.
BlackBerry 9720 – 810 lei
BlackBerry a optat pentru un hibrid între telefoanele QWERTY şi smartphone-uri prin lansarea modelului 9720, care beneficiază de un ecran touchscreen cu diagonala de 2.8” şi rezoluţie 480×360 pixeli. Telefonul este propulsat de un procesor Tavor MG1 de 806 GHz, 512 MB RAM şi memorie internă de 512 MB expandabilă prin carduri microSD. Telefonul rulează sistemul de operare BlackBerry OS 7.1 şi are un acumulator Li-Ion de 1450 mAh.
BlackBerry Q5 – 990 lei
Noua direcţie a celor de la Research în Motion a fost evidentă la lansarea noului BlackBerry Q5, care rulează sistemul de operare BlackBerry OS 10.2 şi în cadrul căruia trackpadul optic a fost eliminat. Telefonul are un ecran de 3.1” de formă pătrată, cu rezoluţia 720×720 pixeli, în timp ce la interior există un chipset Qualcomm Snapdragon S4 cu procesor dual-core de 1.2 GHz, 2 GB RAM şi 8 GB pentru stocarea datelor. Acumulatorul Li-Ion de 2180 mAh nu poate fi înlocuit.
BlackBerry Q10 – 1.560 lei
Cel mai performant model BlackBerry cu tastatură QWERTY este Q10, care are un design asemănător cu Q5, de la care împrumută şi ecranul de 3.1” cu rezoluţie 720×720 pixeli. Platforma hardware este asigurată de un chipset Qualcomm Snapdragon S4 cu procesor dual-core Krait de 1.5 GHz, grafică Adreno 225, 2 GB RAM şi 16 GB pentru stocarea datelor. Camera foto are 8 MP şi înregistrează în format FullHD, în timp ce acumulatorul Li-Ion are 2100 mAh.
Telefoane QWERTY pentru reţele sociale
Nokia vine în întâmpinarea tinerilor pasionaţi de telefoane QWERTY cu trei modele principale.
Nokia Asha 205 – 230 lei
Nokia Asha 205 beneficiază de tastatură QWERTY şi scurtături special realizate pentru reţeaua de socializare Facebook şi căsuţa de mail, care pot fi astfel accesate prin simpla apăsare a unei taste. Designul este unul elegant, specific gamei Asha, iar ecranul cu diagonală de 2.4” are o rezoluţie de 320×240 pixeli. Din punct de vedere software, telefonul este unul de bază, însă suportă funcţia de Push Mail şi poate grupa SMS-urile provenite de la acelaşi expeditor. Este însă important de menţionat că telefonul nu dispune de tehnologie Wi-Fi şi se poate conecta la internet doar printr-o conexiune de date GPRS sau EDGE.
Nokia Asha 210 – 270 lei
Nokia Asha 210 este o versiune îmbunătăţită a modelului Asha 205, întrucât suportă conexiuni Wi-Fi, însă din păcate pierde funcţia de Push Mail. Designul ales de producător în acest caz este ceva mai tradiţional, iar butonul de Facebook a fost înlocuit cu un buton similar pentru accesarea aplicaţiei WhatApp. Specificaţiile tehnice sunt în mare parte aceleaşi, inclusiv în privinţa ecranului de 2.4” cu rezoluţie 320×240 pixeli. A fost păstrat şi radioul stereo FM, în timp ce camera foto poate realiza poze cu senzorul de 2 MP. Acumulatorul are o capacitate de 1200 mAh, care ar trebui să fie suficient de mare pentru un astfel de telefon.
Nokia Asha 302 – 370 lei
Dacă vrei să ai parte de o viteză mai bună pe internet, este însă poate mai bine să te orientezi spre Nokia Asha 302, întrucât acesta include şi tehnologie 3G cu viteze de download de până la 14.4 Mbps, pe lângă clasicul Wi-Fi. Ecranul are aceleaşi specificaţii, cu diagonala de 2.4” şi rezlutie 320×240 pixeli, în timp ce memoria internă de 100 MB poate fi extinsă cu carduri microSD. Camera foto de 3.15 MP înregistrează în format VGA, în timp ce acumulatorul are 1320 mAh.
Concluzii
Telefoanele cu tastaturi QWERTY sunt disponibile şi în prezent în magazinele de specialitate, însă oferta este semnificativ mai redusă decât în ultimii ani.
Partea bună este că există telefoane QWERTY pentru toate categoriile de utilizatori. Clienţii business au la dispoziţie telefoane de la BlackBerry, în timp ce tinerii pot miza pe Nokia, care a adăugat inclusiv butoane dedicate pentru accesarea rapidă a reţelelor sociale.
Noi ne-am obişnuit prea mult cu smartphone-urile cu ecran touchscreen pentru a mai fi tentaţi de achiziţionarea unui telefon QWERTY, însă suntem convinşi că nu toţi utilizatorii sunt de aceeaşi părere. Tocmai de accea, te invităm ca în secţiunea de comentarii să ne spui ce telefoane QWERTY ai avut până acum şi dacă acest gen de telefoane mai sunt pe placul tău şi în prezent.
radu hilohe
14 septembrie 2015 la 10:21
Caut nokia 205 cu tastatura qwerty single blak
radu hilohe
14 septembrie 2015 la 10:22
toata lumea are si cand intri pe SITE
NU AVEM IN STOC
Daniel Popescu
14 septembrie 2015 la 21:14
Din pacate, telefoanele cu tastaturi QWERTY au cam disparut din magazine din cauza vanzarilor slabe.
Cătălin
5 decembrie 2018 la 15:29
Nevăzătorii preferă telefoanele cu cât mai multe butoane pe o tastatură fizică, ca cele de la Nokia E72; memorie RAM cât mai mare, întrucât asistentul vocal consumă concomitent cu aplicația în lucru (aspect ce aseamănă terminalul cu unul pentru jocuri, fără a avea însă nevoie de o rezoluție corespunzătoare); conectivitate de top; de asemenea și bateria e solicitată mult…