GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegi cea mai bună boxă portabilă: sfaturi și recomandări

Autor: Echipa Giz.ro

Boxele portabile sunt unele dintre accesoriile a căror popularitate a explodat în ultimii trei-patru ani, tot mai mulți utilizatori alegând un astfel de produs pentru a asculta muzica redată de telefon sau tabletă. De aceea, și ofertele producătorilor sunt extrem de bogate, însă alegerea unei boxe portabile bune nu este întotdeauna o sarcină ușoară. 

Muzica este o componentă importantă a societății umane, deci nu este de mirare că sistemele audio portabile au apărut încă de pe vreme când radioul era principală sursă de redare. Boxele portabile au devenit importante abia acum vreo zece ani, când a început să devină destul de clar că utilizatorii se îndepărtează ușor de vechile surse de redare precum radio, casetă sau Audio-CD și au nevoie doar de un difuzor pentru a putea reda conținutul stocat pe un player MP3, un telefon sau o tabletă. 

Demarând încet, cererea pentru boxe portabile a devenit din ce în ce mai mare, iar scăderea prețurilor pentru memoria internă și ascensiunea serviciilor de streaming a făcut că telefoanele sau tabletele să devine uneori chiar și singurele surse audio în cazul unor utilizatori. Producătorii s-au văzut astfel puși în fața unei piețe din ce în ce mai mari, mai diversificate și mai pretențioase, iar ofertele de boxe portabile au explodat și cuprind acum de la modele compacte și ieftine până la modele pretențioase și scumpe. 

Alegerea unei boxe portabile nu este însă întotdeauna simplă, o achiziție modestă putându-ne pune în fața unui produs cu fidelitate scăzută, în timp ce una prea costisitoare putându-se dovedi inutilă. Acest mic ghid de cumpărături va încerca să facă puțină lumină. 

Criterii de bază pentru alegerea unei boxe portabile 

Atunci când alegeți o boxă portabilă, trebuie să vă gândiți în primul rând la cele patru mari criterii de bază: calitatea redării, conectivitatea, autonomia și construcția. În partea a două, vom detalia alte facilități utile, însă o alegere optimă trebuie să înceapă de aici. 

Calitatea redării 

Deoarece boxele portabile sunt destinate să redea muzică, și mai rar cărți audio sau alte tipuri de semnal, calitatea audio este cel mai important criteriu de care trebuie să țineți cont. Din păcate, acesta este totodată și cel mai dificil criteriu de alegere deoarece, fără o testare pe viu sau măcar o prezentare citită pe un site demn de încredere, veți fi nevoie să mergeți pe încredere. 

Din cauza dimensiunilor în general reduse, boxele portabile arareori pot concura cu un sistem audio de interior. Odată ce diametru difuzoarelor a scăzut sub 6 centimetri, este tot mai greu să asiguri o acoperire satisfăcătoare în domeniul frecvențelor joase, iar mediile și înaltele au și ele de suferit atunci când dorim să cumpărăm ceva puternic dar totodată și compact. 

Cei pretențioși vor trebui fie să se informeze bine citind sau testând direct produsul, fie să opteze pentru modelele mai scumpe făcute de firme consacrate pentru a fi siguri că evită măcar o dezamăgire totală. Și comentariile lăsate de cumpărători pe pagina magazinului pot fi de ajutor, însă nu trebuie uitat faptul că acestea sunt lăsate tot de utilizatori obișnuiți care nu sunt mereu suficient de critici. 

sony-srs-xb20

Sistemele cu două sau mai multe căi pot oferi un sunet de calitate superioară

Atunci când vine vorba de puterea de redare, trebuie să vă gândiți la locurile în care veți utiliza boxa portabilă. Pentru un model de interior, 10 W sunt suficienți pentru a acoperi o cameră mare, însă pentru exterior va trebui să optați pentru ceva mai puternic care atinge sau depășește 20W. Dacă nu sunteți însă amator de zgomot, ci doar doriți o boxă capabilă să ofere un ambient sonor plăcut, probabil că veți fi mulțumit și cu modelele care oferă 5W, respectiv 10W. 

Foarte importante sunt răspunsul în frecvență și, atunci când sunt specificate, și distorsiunile armonice. Cam toate modelele specifică o frecvență maximă de 20 KHz, însă mai critică este redarea bașilor, unde este bine să vă orientați către ceva capabil să coboare până la 60 Hz sau mai jos.

creative_roar_0

Subwoofer și două tweetere separate, o combinație optimă pentru o boxă portabilă bună

Numărul de difuzoare specificat uneori de către producător este mai puțin important deoarece poate induce în eroare. Uneori avem de-a face cu mai multe difuzoare gândite să acopere frecvențele joase, medii și înalte, iar acest aspect promite o calitate audio superioară. De multe ori însă, producătorul implementează 3, 4 sau chiar mai multe difuzoare deoarece nu există loc pentru unul sau două difuzoare de mari dimensiuni, iar distanța mică dintre acestea face oricum imposibilă unui ambient audio stereofonic.  

Conectivitatea 

Gândite pentru a fi utilizate împreună cu un telefon sau o tabletă, boxele portabile folosesc accesibilul și omniprezentul protocolul Bluetooth pentru interconectare. Acest protocol și-a făcut un renume destul de prost în trecut deoarece ratele sale limitate de transfer necesitau compresia agresivă a sunetului, însă acest lucru s-a schimbat între timp. 

Dacă Bluetooth 2.1 asigura doar un canal de date de aproximativ 2,1 Mbps, Bluetooth 3.0 și versiunile ulterioare au făcut saltul la 24 Mbps prin implementarea unui canal radio separat. Astfel, Bluetooth a devenit suficient de bun chiar și pentru redarea surselor cu fidelitate ridicată și rată de eșantionare mare, iar problema recompresiei digitale, chiar dacă încă există, este mult mai puțin deranjantă decât în trecut. 

Pentru a fi siguri că veți beneficia de un sunet de bună calitate, trebuie să optați deci pentru o boxă portabilă care specifică în mod clar că este compatibilă cu Bluetooth 3.0 sau o versiune superioară, însă nu uitați de micul detaliu al compatibilității High Speed. Ascunsă în spatele acronimului HS (de exemplu, „compatibil Bluetooth 3.0 + HS), această compatibilitate garantează că boxa este capabilă să folosească acel canal radio separat de care ziceam, în cazul contrar aceasta folosind de fapt tot canalul de transfer îngust al vechiului Bluetooth 2.1. 

sony-srsx3-bluetooth-speaker

Bluetooth, cea mai populară opțiune de conectare pentru o boxă portabilă

În mod implicit, protocolul Bluetooth folosește codecul SBC, care se face vinovat în bună parte pentru problemele de calitate reclamate în trecut. Opțiunea aptX, prezentă de ceva pe timp pe unele echipamente, îmbunătățește parametrii de compresie și analiză psiho-acustică, însă trebuie atât ca boxa cât și sursa de redare să fie compatibile cu acest codec. Acest lucru nu este din păcate posibil mereu, Apple fiind de pildă unul dintre producătorii majori de telefoane și tablete care ignoră codecul aptX.

Dacă doriți să obțineți fidelitatea maximă dintr-un sistem portabil, aveți două opțiuni suplimentare care sunt diametral opus din punct de vedere al prețului. 

La capătul inferior avem banalul jack audio de 3,5 mm. Chiar dacă acesta începe să dispară de pe telefoane, acesta este încă o opțiune populară deoarece funcționează fără bătăi de cap atât timp cât aveți un cablu la îndemână și elimină și consumul energetic suplimentar al conexiunii Bluetooth. Cam toate boxele audio includ și un conector de acest tip, însă în acest caz pierdeți libertatea de mișcare oferită de un protocol fără fir. 

La capătul opus al spectrului dotărilor avem conexiunile wireless precum Wi-Fi Direct sau AirPlay. Spre deosebire de Bluetooth, acestea au o lățime de bandă mare și nu fac nici un fel de compresie a sunetului suplimentară, însă sunt dotări scumpe care ridică nota de plată.  Dacă doriți însă să vă bucurați de cea mai bună calitate audio posibilă și să evitați utilizarea unui cablu audio, Wi-Fi Direct sau AirPlay sunt o alegere optimă. 

Autonomia 

Cam toate boxele portabile includ un acumulator Li-Ion deoarece se presupune că utilizatorul vrea să folosească produsul oricum și oriunde. Producătorii specifică în general autonomia oferită, însă cei care vor produse cu putere mare trebuie să fie atenți și la detaliile modului în care această autonomie a fost obținută deoarece uneori se testează doar la jumătate din puterea maximă. 

Boxele includ acumulatori a căror capacitate variază de la câteva sute de mAh, în cazul modelelor mici, până la 10.000 mAh în cazul celor de mari dimensiuni și putere. Nu uitați însă că acumulatorii Li-Ion sunt destui de grei, iar o boxă portabilă cu acumulator de 10.000 mAh poate ajunge și la 1,5 kilograme sau chiar mai mult. În cazul în care greutatea nu vă deranjează însă, puteți găsi modele care ajung la o autonomie de redare și de 24 de ore.

Unele modele oferă posibilitatea alimentării de la baterii. Această opțiune se va dovedi foarte scumpă în timp, fiind utilă doar atunci când știți că veți petrece mai multe zile departe de civilizație iar prizele pentru încărcare nu vor fi disponibile.  

powerbank

Unele boxe pot deveni chiar baterii portabile

În final, nu trebuie să uitați că dumneavoastră definiți termenul de „portabil”. Producătorii presupun că utilizatorii vor să se bucure de produs în orice condiții, însă dacă sunteți ferm convinși că veți pune boxa în bagaje doar atunci când plecați în concedii sau deplasări și o veți utiliza doar în cameră, ați putea lua în calcul și o boxă portabilă fără acumulator sau baterie. Aceasta nu va putea fi scoasă din cameră, însă va fi mai ieftină, mai ușoară și va putea oferi putere de redare mai mare deoarece carcasa nu mai ascunde în interior și un acumulator voluminos. 

Construcția 

La acest capitol nu sunt prea multe de spus deoarece producătorii folosesc în general plasticul iar detaliile ascunse ale construcției sunt greu de ghicit doar din poze. Uneori veți găsi și lemn, dar acesta este scump și greu, deci nu este o opțiune pentru oricine. 

Dacă intenționați să folosiți însă boxa portabil și la iarbă verde sau pe plajă, poate că ar trebui să luați în calcul rezistența la șocuri, praf și apă. Mai scumpe și mai voluminoase, aceste carcase asigură supraviețuirea sistemului audio în cazul unei căzături deoarece folosesc o ranforsare exterioară rigidă din policarbonat sau chiar metal, iar protecția difuzoarelor, butoanelor și conectorilor sunt o barieră în calea stropilor de ploaie sau a nisipului și prafului. 

jbl-charge-3

O carcasă rezistentă la apă și praf vă ferește de probleme

Alte detalii de care puteți ține cont 

Pe lângă aceste patru criterii de bază, puteți ține cont și de alte detalii atunci când achiziționați o boxă portabilă capabilă să răspundă pretențiilor personale. 

Wi-Fi Direct sau AirPlay: după cum am spus deja, aceste două standarde oferă protocoale de Headset Profile (HSP) conectare superioare deoarece nu comprimă sunetul așa cum o face Bluetooth. Asigurați-vă însă că și telefonul, tableta sau orice altă sursă de redare pe care doriți s-o folosiți este și ea compatibilă cu aceste protocoale. 

bo_ao_airplay_portable_bluetooth_speaker_5

Conectarea AirPlay sau Wi-Fi Direct oferă o conexiune cu lățime de bandă mai mare

NFC: un protocol de autentificare wireless util, acesta va permite crearea legăturii între telefon și boxă fără să vă mai bateți capul cu enervanta împerechere care necesită apăsări de butoane, căutare și eventual și introducerea unui PIN. Atenția însă, deși telefoanele Apple mai recente oferă NFC, acesta nu poate fi folosit în acest scop. 

MicroSD: unele boxe portabile oferă un slot MicroSD și permit redarea de pe acest mediu de stocare, economisind astfel bateria consumată de Bluetooth și reducând dependența de sursa de redare. Din păcate, de cele mai multe ori, suportul pentru controlul al redării este foarte limitat deoarece nu există un ecran care să permită răsfoirea și alegerea pieselor audio dorite. 

creative-sound-blaster-free

Slotul MicroSD poate fi o sursă de muzică independentă de telefon

Aplicație mobil: în general, boxele portabile sunt făcute să fie pornite și utilizate. Există însă cazuri în care boxa oferă o aplicație de telefon mobil care permite alegerea unui profil de egalizare a sunetului, activarea unor opțiuni de spațializare și, în cazul în care modelul are și slot MicroSD, și un mediu grafic facil pentru control. 

Interconectare: există unele modele de boxe portabile care permit crearea unui sistem stereo cu ajutorul a două sau mai multe boxe identice care se conectează între ele prin Bluetooth sau Wi-Fi. O soluție care oferă o stereofonie reală deoarece putem amplasa liber boxele, aceasta se regăsește de obicei doar pe modelele mai scumpe. 

Speakerphone: unele boxe portabile includ și un microfon, iar compatibilitatea Hands-Free Profile (HFP) sau Headset Profile (HSP) permite preluarea și efectuarea apelurilor telefonice sau chiar controlul prin voce. 

sony-sbs-xb30

Cu microfon și butoane dedicate, boxa poate fi și un sistem handsfree/speakerphone

Încărcare: unele modele de boxe portabile au baterii de capacitate foarte mare, iar producătorul oferă uneori posibilitatea utilizării lor și ca baterie portabilă pentru încărcarea unui telefon sau tablete. Această opțiune poate fi implementată fie cu ajutorul unui cablu USB obișnuit, fie cu ajutorul unui conector MicroUSB sau Lightning la care telefonul se poate conecta direct, în acest ultim caz boxa devenind o stație de andocare mobilă. 

Radio FM: radioul nu mai este o sursă de muzică populară, însă dacă ascultați din când în când posturile FM, există și modele care oferă o astfel de facilitate.

Recomandări boxe portabile 

JBL Go – 150 lei: un model din gama inferioară dar care oferă un sunet suficient de bun, boxe celor de la JBL oferă o putere audio de 3W, suficientă pentru audiții nepretențioase în deplasare, o autonomie de circa 5 ore și un design plăcut.

Sony SRX11 – 330 lei: un cub de mici dimensiuni, SRX oferă o putere de audio de 10W, posibilitatea conectării a două boxe pentru a obține un sistem stereo mai puternic, un sunet bun cu răspuns amplu în frecvență și handsfree.

Creative Sound Blaster Free – 450 lei: un model rezistent la apă, Sound Blaster Free oferă o autonomie de circa 10 ore, slot MicroSD, handsfree și poate fi conectat și direct la PC pentru a funcționa ca boxă audio USB.

Sony SRS-XB20 – 550 lei: un produs apreciat pentru sunetul bun, SRS-XB20 oferă o putere maximă de 20W, subwoofer pentru a putea atinge o frecvență minimă de 20 Hz, autentificare prin NFC, Wi-Fi pentru interconectarea cu alte sisteme audio de același fel și o autonomie de 12 ore.

 JBL Charge 3 – 790 lei: o boxă portabilă de calitate superioară, Charge 3 oferă o putere audio totală de 20W, o autonomie mare de 20 de ore, carcasă rezistentă la apă, funcție de încărcare pentru telefon, interconectare între mai multe boxe de același tip și handsfree cu suport pentru Google Assistant și Apple Siri.

Ultimate Ears BOOM 2 – 900 lei: un model foarte popular, boxa portabilă a celor de la Ultimate Ears oferă un sunet cu o calitate foarte bună, autonomie de 15 ore, conectare prin NFC, opțiunea conectării a două boxe pentru un sunet stereo mai puternic și aplicație pentru telefoane.

Concluzii 

Boxele portabile sunt disponibile într-o varietate impresionantă, începând de la modele compacte cu puteri scăzute până la modele pretențioase cu difuzoare de calitate, baterii mari și prețuri pe măsură. Sperăm că acest ghid și lista de recomandări vă vor ajuta să faceți o alegere optimă.

2 comentarii

  1. Marian

    27 septembrie 2018 la 14:38

    Buna ziua, ce model este boxa creative din poza de mai sus? Cea cu subwoofer incorporat.
    Multumesc!

    • Echipa Giz.ro

      3 octombrie 2018 la 13:40

      Modelul din imagine este Creative Sound Blaster Roar (prima generație)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri