Rata de contrast – ceva ce ar trebui sa ne intereseze?
Azi va vom vorbi putin despre contrastul televizoarelor HD moderne. De ce? Deoarece in ultimul timp, tot mai multi producatori pun accent pe acest fapt in reclamele lor. Si de multe ori se face un tam-tam nefondat, incercand sa ia ochii clientilor cu niste cifre de genul 100.000 : 1 , cifre care in realitate sunt nefondate. Dar cititi mai departe pentru a afla mai multe…
Ce este rata de contrast?
Intai de toate, sa vedem ce este contrastul. Daca deja stiti, sariti la punctul urmator, noi incercam sa explicam pentru toata lumea.
Asadar, rata de contrast reprezinta diferenta de luminozitate dintre cel mai luminos punct afisabil pe un ecran si cel mai intunecat. O rata a contrastului de 800:1 inseamna astfel ca punctul cel mai alb este de 800 de ori mai luminos decat cel mai negru.
Contrastul in cazul unui ecran este un indicator important. Cu cat rata contrastului va fi mai mare, cu atat televizorul va putea reda imaginile mai „reale” si mai clare si culori mai vii. Efectele insa sunt in stransa corelatie si cu gradul de luminozitate al ecranului. Asadar, atat rata constrastului cat si luminozitatea sunt factori de luat in seama cand ne cautam un televizor. Iar optiunile cele mai bune ar trebui sa fie cele cu luminozitate si rata de contrast cat mai mari.
Cum stau lucrurile in realitate
In realitate lucrurile nu se intampla ca in cazul ideal prezentat mai sus: luminozitate si rata de contrast cat mai mari. Producatorii incearca sa ne ia ochii prin afisarea unor rate de contrast cu cat mai multe zerouri, insa de multe ori calitatea imaginii nu este mai buna. Si aceasta deoarece masurarea ratei de contrast este dificila si depinde de modul in care se face, neexistand un standard acceptat si folosit de toti producatorii .
S-a ajuns sa se vorbeasca despre rate de contrast de 10.000 : 1, 25.000 : 1 sau chiar 1.000.000 : 1 pentru viitoarele plasme de la Sony. In realitate insa, acestea sunt doar artificii de marketing, fiind vorba de un contrast artificial, obtinut in felurile urmtoare: fie prin micsorarea punctului de negru absolut sau prin cresterea celui de alb absolut. In aceste cazuri se vor obtine ecrane care pot reda mai bine negrul, dar au probleme cu imaginile luminoase, fie invers, ecrane ce redau partile luminoase suprasaturat.
Mai mult, in ultimii ani s-a inventat contrastul dinamic si acesta a fost scos din ce in ce mai mult in fata. Contrast dinamic care se traduce prin contrast adaptabil la imaginile afisate. Cu alte cuvinte, o imagine intunecata afisata vizualizata intr-un mediu intunecat „se va vedea mai bine” (termen foarte relativ totusi) pe un ecran cu o rata a contrastului dinamic cat mai mare. Insa, atunci cand imaginea contine atat elemente inchise si luminoase, aceasta functie devine inutila. Adica in realitate, in 95%+ din cazuri…
Concluzii legate de rata de contrast
Din cele spuse mai sus ati aflat ca toti vor sa ne pacaleasca si ne ofera cifre mari, deoarece cifrele mari vand. Insa totusi hai sa vedem si cum alegem un ecran care sa ofere o imagine de calitate.
Intai de toate, cand vedem cifre exgerate zicem NU. Majoritatea cercetarilor in domeniu ne spun ca ochiul uman oricum nu poate distinge diferente de contrast mai mari de 1000 : 1 . Asadar, un dispozitiv cu o rata de contrast REALA de 800 – 1000 : 1 este mai mult decat suficient, atat timp cat punctele de alb absolut si negru absolut sunt alese cum trebuie (adica nici prea sus si nici prea jos). Desigur, aceste informatii nu ni se ofera de producatori pe nicaieri. Dar iara cum faceti ca sa le aflati:
- cautati pe internet teste ale produselor ce va intereseaza, teste care sa ofere rezultatele obtinute cu aparate bine calibrate, in conditii de utilizare normala. Site-uri ca www.xbitlabs.com sau www.trustedreviews.com sunt primele ce ar trebui vizitate pentru astfel de teste.
- daca puteti, incercati pe cat posibil sa vedeti respectivele dispozitive in actiune, in conditii de luminozitate puternica si scazuta (obligatoriu ambele pentru a va putea face o idee corecta).
- daca aveti prieteni priceputi in domeniu, cereti-le lor un sfat si urmati-l, nu mergeti si cereti sfaturi in magazin.
Important e sa nu va lasati pacaliti de cifre si sa cautati bine inainte de a alege. A da, si tot ceea ce pare prea frumos pentru a fi adevarat , in 99.99% din cazuri e o minciuna.
Cam atat despre contrast si luminozitate. Speram ca v-am ajutat. Incercati sa cititi si acest articol (in engleza) pentru a afla si alte tehnici ascunse folosite de producatori pentru a crea ratele de contrast pe care le promoveaza. Nu uitati sa cititi si restul articolelor menite sa va ajute sa va alegeti un televizor HD (apar mai jos, la subiecte asemanatoare). In episoadele viitoare, vom vorbi putin despre intrarile video si despre diferentele dintre LCD TV-uri si Plasma TV-uri. Pana atunci, asteptam intrebarile voastre.
nicu
27 martie 2009 la 22:02
Foarte interesant articolul. De multa vreme voiam sa aflu cum stau lucrurile de fapt cu, contrastul in cazul lcd-urilor si „plasmelor” tocmai pentru ca si eu am vazut in magazinele care comercializeaza produse de acest gen, cifre cu multe zero-uri in dreptul valorii contrastului.
eu
6 noiembrie 2009 la 16:57
wow….pai inseamna ca pana acum, ai trait sub o piatra. Articole de genul sunt de la aparitia tv-ului, fie el ,Lcd sau Plasma
ama
17 august 2009 la 14:30
buna,doresc sa achizitionez un tv lcd,lg hd ready are contrast de 15000:1 .costa 15 mil,spuneti-mi va rog mi l-ati recomanda,chiar acest subiect ma cam depaseste si accept cu placere sfaturile tuturor.ms
Andrei
17 august 2009 la 17:08
Ama, spune-ne ce producator si ce model, ca sa te putem ajuta :)
catalin
15 martie 2010 la 10:16
care este mai bun : un LCD la care contrastul apare 800:1, 1000: etc sau cel care la contrast scrie : ,,high contrast”
cristi
9 decembrie 2010 la 23:42
pe toate rafturile vei vedea afisat doar contrastul dinamic precum:10000:1,20000:1 sau …highcontrast.contrastul static(ex.800:1) nu este afisat….din motive de marketing.
subzero
26 noiembrie 2011 la 22:04
salut,am si eu o intrebare vreau sa cumpar un lcd samsung 32d450 high contrast zic ei 81 cm si ma gandeam la un lg totusi 32lk330 tot 81cm dar are 30000:1 deci ce sa fac si ce sa iau ,din punct de vedere ceea ce scrie pe cutie lui mufe usb etc tot felul de specificatii sunet real cinema picture wizard etc etc.deci care sa-l cumpar au aceelasi pret in magazin.1299ron.va multumesc
Daniel Popescu
27 noiembrie 2011 la 16:57
O alegere destul de dificila, ambele au cam aceleasi caracteristici tehnice. Totusi, LG-ul are in plus tuner digital integrat si consuma 70 W in loc de cei 110 W ai lui Samsung, asta daca te intereseaza si factura la curent :)
Vezi ca LG-ul il gasesti un pic mai ieftin la eMAG, costa 1250 lei la reducere:
Artur
29 mai 2012 la 14:54
salut,eu nici nu stiu ce fel de tv doresc, spuneti-mi va rog, la ce sa atrag atentia?;
la 1250lei; la 70w; la 20000..:1?
care e calitatea, vreau sa privex ca prin fereastra sau balcon.
cred ca contastul de 800sau1000:1 e la monitoarele de la pentium 1 din scoli :)