GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

LCD vs. LED vs. OLED – Televizoare şi monitoare

Autor: Echipa Giz.ro

Alegerea monitorului sau a televizorului potrivit nu este deloc uşoară, însă primul aspect la care trebuie să te gândeşti este tipul de display care ţi se potriveşte. LCD, LED şi, într-o măsură mult mai mică, OLED sunt cele trei tehnologii disponibile în prezent pentru ecranele televizoarelor şi monitoarelor.

Fiecare tehnologie în parte are avantaje şi dezavantaje, atât ca specificaţii tehnice, cât şi din punct de vedere al costurilor, iar alegerea ideală depinde de toţi aceşti factori.

Dacă însă termenii LCD, LED şi OLED nu îţi spun foarte multe şi nu ştii exact care este diferenţa, acest articol te va ajuta să înţelegi principiul de funcţionare al fiecărei tehnologii.

În plus, îţi spunem care sunt principalele caracteristici tehnice ale fiecărei tehnologii, dar şi costurile pe care le presupune achiziţionarea unui tip de televizor sau altul.

Ce înseamnă LCD, LED şi OLED?

  • LCD (Liquid Crystal Display) – Este un ecran care funcţionează pe baza unor cristale lichide iluminate de o singură lampă fluorescentă. O variaţie de ecran LCD este TFT-LCD (Thin Film Transistor Liquid Crystal Display), bazat pe un ecran cu tranzistor alcătuit din straturi foarte subţiri.
  • LED (Light Emitting Diodes) – Este un ecran de tip LCD cu cristale lichide iluminate de un număr mare de diode amplasate în spatele ecranului (LED-backlit) sau pe marginele ecranului (Edge-LED). Fiecare diodă în parte este responsabilă pentru iluminarea unei zone reduse.
  • OLED (Organic Light Emitting Diodes) – Este un ecran de tip LCD cu cristale lichide care nu are nevoie de iluminare, întrucât componentele organice ale display-ului emit lumină la contactul cu curentul electric. Una dintre versiunile OLED este AMOLED (Active Matrix Organic Light Emitting Diodes), ecran alcătuit dintr-o matrice activă care emite lumina, regăsit în special pe smartphone-uri.

Televizoarele LED castiga teren in fata LCD-urilor

Comparaţie între LCD, LED şi OLED

După ce ai aflat ce înseamnă fiecare tehnologie în parte, a venit momentul să comparăm principalele caracteristici pentru a afla care este soluţia optimă. Aşa cum vei vedea, nu există un câştigător clar, întrucât fiecare tehnologie vine cu avantaje şi dezavantaje.

  • contrast şi intensitatea negrului – Întrucât foloseşte mai multe diode în locul unei singure lămpi fluorescente care iluminează în mod egal, ecranul LED oferă un contrast mai bun şi un nivel de negru mai intens decât ecranul LCD. Totuşi, OLED este de departe superior, întrucât simpla limitare a conductivităţii va duce la un contrast mai bun şi un negru mai intens.
  • acurateţea culorilor – Din nou, OLED este ecranul mai bun, întrucât culorile generate organic sunt mai bogate şi mai realiste decât cele oferite de LED şi, mai ales, LCD. De asemenea, ecranul LED are o calitate mai bună la acest capitol decât ecranul LCD, în special dacă diodele sunt amplasate în spatele ecranului, nu pe margini.

LG ofera unul dintre putinele OLED-uri disponibile pe piata

  • unghiuri de vizualizare – Ecranele LCD au cele mai mari probleme cu unghiurile de vizualizare, întrucât acestea sunt limitate când lampa trebuie să blocheze lumina pentru a afişa culorile închise. Ecranele LED au adus câteva îmbunătăţiri în această direcţie şi oferă unghiuri de vizualizare mai bune, însă ecranele OLED sunt din nou campioane, întrucât pot fi folosite din aproape orice poziţie.
  • rata de răspuns – Ecranele LCD şi LED oferă de regulă rate de răspuns de 2-16 ms, corespunzătoare unei rate de refresh de 60-480 Hz. În schimb, ecranele OLED sunt capabile de timpi de răspuns mai mici de 0.01, adică de rate de refresh de 100.000 Hz.
  • dimensiuni şi greutate – Toate cele trei ecrane au dminesiuni reduse comparativ cu CRT, însă există diferenţe între ele. Ecranele LED sunt mai subţiri decât cele LCD, întrucât utilizează diode în locul unei lămpi, iar diferenţa este vizibilă în special la LED-urile cu diode amplasate pe margini. Cele mai subţiri sunt însă ecranele OLED, care pot avea chiar şi numai 3-4 mm grosime datorită utilizării de componente organice.
  • durata de viaţă – Ecranele LCD şi LED sunt aproximativ la egalitate în privinţa duratei de viaţă, iar valorile variază puternic în funcţie de producător. În general, ecranele LCD şi LED au o durată de viaţă cuprinsă între 25.000 şi 40.000 de ore (într-un ritm de 8 ore/zi, vei folosi ecranul 3.000 de ore anual), moment după care luminozitatea scade la jumătate. În schimb, ecranele OLED ajung la o durată de viaţă de numai 14.000 de ore, însă există şanse ca această valoare să fie îmbunătăţită în viitor.

Televizoarele LCD raman inca in topul vanzarilor

  • consum de energie – Chiar dacă  un ecran LCD consumă semnificativ mai puţină energie decât un CRT, acesta este cel mai slab display plat din acest punct de vedere. Display-urile LED consumă în general cu până la 40% mai puţin curent electric decât un LCD, în timp ce OLED este de departe cel mai eficient: în absenţa unei surse de iluminare, OLED consumă o fracţiune de energie comparativ cu un LED, în special deoarece componentele organice care nu interacţionează la un moment dat nu consumă deloc curent electric.
  • preţuri – Indiferent de avantajele unei tehnologii, adopţia acesteia de către utilizatori depinde crucial de preţ. Pentru televizoare, preţurile pentru ecranele LCD şi LED variază puternic între 700 – 3.500 lei, în funcţie de producător, diagonală şi alte specificaţii tehnice. În schimb, ecranele OLED presupun un proces de fabricaţie mult mai scump, motiv pentru care preţurile se măsoară deocamdată în mii de euro, putând depăşi cu uşurinţă 3.000 EUR, adică echivalentul a 12.000 – 15.000 lei. În cazul monitoarelor vei găsi ecrane LCD şi LED cu preţuri de 300 – 800 lei pentru cele cu diagonală de 19”, în timp ce unităţile OLED nu sunt încă disponibile spre comercializare.

LCD, LeD sau OLEG? Alegerea nu este atat de usoara

Concluzii

Televizoarele şi monitoarele LCD rămân în continuare foarte populare, însă ecranele LED încep uşor-uşor să câştige teren, atât datorită caracteristicilor superioare la contrast sau acurateţea culorilor, cât mai ales a faptului că preţurile sunt asemănătoare.

Totuşi, viitorul aparţine tehnologiei OLED, superioară la cele mai multe capitole. Durata de viaţă limitată ar putea creşte în viitor prin dezvoltarea unor noi tehnologii, iar preţurile vor începe în cele din urmă să scadă pe măsură ce producătorii vor lansa efectiv în magazine astfel de ecrane, iar vânzările vor creşte.

Practic, aşa cum LCD a înlocuit în urmă cu numai câţiva ani tuburile catodice CRT, OLED va ajunge la un moment dat să depăşească vânzările ecranelor LCD. Singura întrebare este când se va întâmpla acest lucru.

14 comentarii

  1. Loredana Max

    29 ianuarie 2012 la 06:55

    Sunt un simplu cumparator. Doresc un monitor.Acesta reprezinta baza jobului meu. Calitatea monitorului este foarte importanta pentru mine intrucit sunt zile in care muncesc 10-20 de ore/zi. Este foarte greu sa alegi brandul si modelul. Ca sa ma familiarizez cu termenii din specificatii mi-au trebuit citeva luni. De citva timp doresc sa imi cumpar si un TV dar nu m-am hotarit inca.In magazine nu prea gasesti vinzatori competenti. Unii nici nu inteleg ce ii intrebi. Trebuie sa te descurci singur, sa faci un studiu de piata privitor la preturi dar si la specificatiile tehnice. Pe acest fond articole ca acesta, sunt binevenite.
    Eu cred insa ca ar fi oportun sa aveti o rubrica aparte pentru cei neinitiati in domeniu, pt. cumparatori ca mine, pe care sa ii educati, tehnic, prin sfaturi. Sa ii invatati cum sa isi aleaga un produs pe care vor sa il achizitioneze, evidetiind parametrii pe care trebuie sa ii urmareasca.
    Informatiile din articol, pt. mine sunt cunoscute. As fi dorit sa merg mai departe cu cunoastintele. Articolul urmator sa imi spuna ce paramentrii trebuie sa urmaresc, in functie de performantele pe care le urmaresc de la monitorul / TV-ul, in cauza. Ce reprezinta acesti parametrii si cum se interpreteaza valorile lor.
    Constat ca exista o “prapastie” intre interesele producatorilor/ comerciantilor si cele ale cumparatorilor. Primii scot pe piata produse tot mai “incarcate” cu tot felul de functii, pe care nu le vei folosi niciodata dar pe care le platesti, din plin. Cind un produs evolueaza calitativ, el vine la pachet cu o seama de alte functii care nu te intereseaza, vis a vis de scopul pentru care cumperi produsul. Cumparatorii sunt nevoiti sa investeasca in produse mult “prea functionale”, fata de necesitatile lor. Pt. producator, profit, pt. ei pierderi. Trebuie sa inveti sa aleagi produsul cit mai apropiat de necesitatile tale fara sa renunti la calitate. Asta nu se poate realiza decit daca esti foarte bine informat. Specificatii tehnice pot sa fie adevarate capcane pt. cumparatorii neinitiati.
    Din nefericire, constat ca romanii nu sunt prea dornici “sa se lumineze” si prefera sa cumpere ceea ce le sugereaza reclamele. La toate acestea se adauga si realitatea ca produsele importate pt. Romania sunt mult, mult mai proaste calitativ decit aceleasi produse destinate altor tari. Din nefericire, in Romania nu avem o educatie, nici in acest sens, de a pretinde sa fim respectati si de a nu fi inselati de catre comercianti.
    Imi place site-ul Dvs. Sper sa fiti receptivi la propunerea mea. Nu aveti ce pierde intrucit, nr-ul cumparatorilor “afoni” tehnic este mai mare decit al cunoscatorilor in domeniu, asa incit veti avea mai multi vizitatori. (Ha! Ha! )

    • Daniel Popescu

      29 ianuarie 2012 la 18:37

      Loredana, iti multumim pentru feedback, este foarte important pentru noi. Nu pot decat sa-ti dau dreptate, in prezent a devenit foarte greu sa alegi produsul potrivit fara sa primesti „gratuit” multe functii de care nu ai nevoie.

      Noi aici la GiZ incercam pe cat posibil sa oferim cititorilor articole explicative de acest gen. Pe subiectul monitoare-televizoare exista deja pe site cateva articole despre una dintre cele mai importante caracteristici, contrastul. Daca nu le-ai citit inca, iti recomand articolele https://www.giz.ro/televizoare-lcd-tv/contrastul-televizoarelor-hd-ceva-ce-ar-trebui-sa-ne-intereseze-1052/ si https://www.giz.ro/televizoare-lcd-tv/contrast-static-vs-contrast-dinamic-la-monitoare-tv-si-proiectoare-14634/.

      In final, cel mai important lucru este sa testezi pe viu un produs inainte sa-l cumperi. Nimic nu se compara cu experienta propriu-zisa de utilizare, indiferent de specificatiile tehnice sau designul produsului. In plus, poti cauta review-uri ale publicatiilor cunoscute sau ale utilizatorilor obisnuiti, pentru a-ti face o opinie si mai clara.

  2. Florian

    17 martie 2012 la 13:28

    Buna ziua,
    Sunt surprins de numarul mare al celor care confunda ecranul televizorului cu sistemul de iluminare al acestuia.
    In articol, se face o impartire a televizoarelor in LCD si LED ceea ce este complet fals. Nu exista televizoare decat LCD iar acestea din punct de vedere al tehnologiei de iluminare a ecranului sunt:
    – cu iluminare folosind tuburi fluorescente (CCFL);
    – cu iluminare cu LED-uri (edge sau full)
    Sper sa tineti cont in urmatoarele articole de observatia mea. Nu de altceva dar cand va asumati un rol de informare trebuie sa fiti … informat!
    Va multumesc,
    Florian Tirla

  3. Andrei

    20 martie 2012 la 09:35

    FLorian, nu face nimeni impartirea in LCD si LED. In prima parte a ecranului se explica diferenta dintre LCD-TFT si LCD-LED , insa mai departe, pentru simplificare, se denumesc produsele din prima categorie LCD, iar cele din a doua LED.

  4. Daniel Popescu

    23 mai 2012 la 21:55

    Articolul se bazeaza pe cunostinte proprii si, bineinteles, pe o lista destul de lunga de surse de informare externe.

    N-as putea sa-ti spun acum care au fost exact sursele (au trecut patru luni de cand am scris articolul), insa intr-un fel este firesc sa gasesti aceeasi explicatie pentru o anumita tehnologie.

    Asa cum o formula sau o lege fizica are o definitie exacta, asa si tehnologiile au acelasi principiu de functionare, indiferent de modul in care formulam enuntul lor.

  5. UTIL

    25 decembrie 2014 la 01:55

    Felicitari pentru articol! Concluzia: evitati LCD-uri caci consuma mai mult si ofera o imagine mai proasta.

    La cum se schimba technologia astazi, cred ca 5 ani sunt suficienti pentru un monitor/televizor, deci durata de viata nu este tocmai un impediment.

    • Alex

      27 octombrie 2016 la 09:39

      Tu ai inteles ce ai vrut sa spui, micutule? ca eu nu am inteles nimic..

  6. alex

    7 ianuarie 2015 la 13:41

    Mai UTIL esti foarte util in sfaturi.
    Defineste imagine proasta, eu am crescut cu tv alb negru, cand a aparut color- deja era OZN.
    Negrul de care se tot abereaza si care nu este decat marketing, se gaseste numai in capul unora. Cati aveti nevoie de negrul mai negru, ma faceti sa rad.
    Unghiul de vizualizare dar sa fim seriosi, nu va asezati perfect in lateralul tv-ului si nicidecum al monitorului. Eu la laptop am LCD cu unghi de vizualizare de 150, mai mult decat suficient.
    SIngurul avantaj pe care eu il vad- este consumul, care s-a redus la jumatate- un LED fata de LCD- si cam atat. In rest aberati.
    Sunt exclusi cei care lucreaza in editare foto sau domenii unde poate chiar conteaza negrul sa fie MAI negru :)) restul de 99% se vor simtii frustrati din cauza negrului care este putin mai NE- negru ( sa inventez un cuvant ). HAi pa

    • petre

      1 martie 2015 la 13:23

      ei… in parte ai dreptate, nici eu nu am detectat vreo diferenta intre LCD si LED dar vei ramane socat de diferenta uriasa dintre aceste doua tehnologii si AMOLED… inainte de a-mi achizitiona smartphone-ul care detine acest tip ultramodern de display aveam exact acelasi tip de conceptie: ce poate face mai mult? ei da, de cand am vazut ce poate ma uit la laptop sau la monitorul desktop-ului (LCD si LED) ca la niste mecanisme de tortura a ochilor din evul mediu… am avut revelatia ca pana la smartphone eu nu vazusem inca ceva care sa redea CULORI…

  7. eulescu

    4 iunie 2015 la 19:50

    un OLED de 55 inchi consuma 360w/ora la capacitate maxima… cel putin asa scrie pe fisa lipita pe spatele tv-ului… noile tv-uri 4K 2015 de la sa**ung la diagonale de 55 si peste… se apropie de aceiasi valoare 360w…

    • Alex

      27 octombrie 2016 la 09:33

      omule, unde ai vazut tu asemenea consum? eu am un sony de 55inch 4k si are consum 155w cu setarile la maxim…cred ca nu ai citit bine…si mai ales la oled, este IMPOSIBIL SA AIBA ASEMENEA CONSUM, POATE MAXIM 50-60W.

      • Alex

        27 octombrie 2016 la 09:35

        Asemenea consum de bormasina la un ecran modern 4k ?…doar vechile plasme aveau asa consum.te-ai uitat probabil pe eticheta de la aspirator..

  8. Alex

    27 octombrie 2016 la 09:30

    Daca totusi ai dat niste explicatii, da-le corect.Si panelurile LCD si cele "LED" cum le numesti matale, sunt tot LCD …sau TFT…nu induce in eroare. Daca tot te-ai apucat sa faci pe profesorul, mai documenteaza-te. intre cele doua singura diferenta este sursa de iluminare, CCFL, adica tuburile neon sau led…LCD este acelasi.Adica panel cu cristale lichide. Exista Wikipedia.

  9. Mitica

    24 decembrie 2021 la 20:52

    asa e Alex, ne dam cu presupusu… lcd-ul e tot lcd idiferent cu ce-l iluminezi din spate

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri