Proiectoarele cu laser BenQ intră pe piaţa din România
Proiectoarele au o penetrare destul de scazuta in tara noastra, probabil datorita pretului ridicat al modelelor de calitate, dar si datorita costului de utilizare ulterior. Lampa unui proiector obisnuit este consumabila, ea poate functiona un numar maxim de ore, iar dupa aceea va trebuie schimbata, iar pretul nu e deloc mic.
Cel din urma inconvenient este eliminat de noua serie a celor de la BenQ, primele proiectoare cu iluminare laser aduse in Romania, modelele LW61ST şi LX60ST. Pe scurt, lampa clasica este inlocuita cu un sistem de iluminare laser, iar acest lucru are o multime de urmari pozitive, dar si una negativa.
In primul rand, noile proiectoare nu mai au o durata limita de functionare. Cei de la BenQ spun ca noile proiectoare sunt capabile sa functioneze 20.000 de ore, doar pentru a exista un criteriu de comparatie cu alte tipuri de proiectoare, ce rezista in general 3000-6000 de ore. Ca sa facem un calcul, cele 20.000 de ore se traduc in ani buni de utilizare zilnica, sau zeci de ani de utilizare sporadica (pentru filme, cateva ore in fiecare weekend).
Astfel, noile modele se potrivesc si utilizarii casnice, dar sunt concepute in primul rand pentru a fi folosite in conditii mult mai intense, in companii, in medii academice sau ca mijloace publicitare. Proiectoarele laser pot fi folosite in diverse conditii si in orice pozitie, deoarece noul tip de iluminare nu mai emite atat de mult caldura precum cel vechi si nu mai necesita astfel ca proiectorul sa fie montat in orizontal.
Pe langa acestea, proiectoarele BenQ laser mai au un mare avantaj: rata de contrast reala de 80.000:1 , conform oficialilor BenQ . Repet, reala, nu dinamica. Impresionant, insa nu ma voi pronunta pe deplin convins pana cand nu voi avea ocazia de a vedea cu adevarat la lucru produsele.
Tehnologia din spatele acestor proiectoare poarta numele de BenQ BlueCore Light Engine si integreaza conceptul Smart Eco. Astfel, produsele din aceasta gama utilizeaza o sursa de iluminare fara nici un pic de mercur (asadar, ecologica) si incearca sa economiseasca cat mai multa energie, fiind capabile sa isi adapteze inteligent intensitatea iluminarii in functie de scena prezentata.
Exista in plus diverse moduri manuale sau automate prin care sistemul va economisi si mai multa energie (lipsa sursei video scade automat luminozitatea la doar 10%, butonul Eco Blank Mode permite trecerea in stand-by a proiectiei atunci cand vorbitorul vrea sa atraga atentia asupra sa). Iar intregul sistemul proneste si se opreste foarte rapid (in circa 5 secunde), plus ca odata pornit este din prima clipa utilizabil la capacitate maxima (proiectoarele obisnuite pornesc in 30+ secunde si lampa are apoi nevoie de o perioada de incalzire pentru a functiona in conditii optime).
Si ar mai fi un lucru interesant. Atat LW61ST, cat si LX60ST sunt proiectoare Short Throw, astfel ca pot proiecta imaginea pe un perete aflat foarte aproape de sursa, fiind in acest fel usor de montat, dar si mult mai comfortabil de folosit (speakerul nu se va mai suprapune peste fascicolul proiectat, iar fascicolul nici nu ii va mai intra in ochi, un lucru de altfel foarte deranjant).
Bun, si acum ca v-am povestit despre toate beneficiile aduse de proiectoarele BenQ cu tehnologie BlueCore, sa va spun si marele dezavantaj: pretul modelului de top lansat astazi, BenQ L61ST, va fi de circa 7000 de lei. Aceasta in conditiile in care vorbim doar de un proiector HD, cu rezolutie 1280 x 800 px, nu unul Full HD. Versiunea BenQ L60ST, cu rezolutie XGA 1024 x 768 px va fi ceva mai accesibila. Prima versiune se preteaza urmaririi de continut video, in vreme ce cea de-a doua ar fi mai bine adaptata mediilor business/academice.
In ambele cazuri, preturile de achizitie sunt foarte mari. Insa, era de asteptat ca toate avantajele aduse de seria BlueCore, deloc putine si majoritatea demne de remarcat, sa vina cu un pret pe masura. Probabil ca preturile vor mai scadea pe masura ce si alte modele vor intra in magazine, undeva in decursul acestui an. Insa chiar si in acest moment aceste proiectoare cu laser sunt demne de remarcat, in ciuda pretului piperat, fiind concepute sa functioneze fara probleme si fara costuri suplimentare ani de zile, oferind in acelasi timp calitate a imaginii superioara celei oferite de proiectoarelor clasice.
Pe langa aceste proiectoare, cei de la BenQ au anuntat ca vor aduce in Romania si o gama mai variata de camere foto pentru toate tipurile de consumatori, cea care mi-a captat mie atentia fiind modelul BenQ LM100, conceput sa fie rezistent la apa, socuri si alte asemenea, fiind o potentiala camera de vacanta, compacta si rezistenta. Testele viitoare vor demonstra daca modelul isi atinge sau nu acest potential.