GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Review Epson EH-LS100 – video-proiector laser ultra-short-throw

Autor: Andrei Girbea

Dacă ai cel puțin 10.000 de lei disponibili pentru o „jucărie” care să-ți permită să vizionezi filme în propria locuință, proiectorul Epson EH-LS100 despre care vom vorbi în cadrul acestui articol s-ar putea să te intereseze.

Desigur, în această gama de preț pretențiile sunt pe măsură, însă LS100-le vine cu o serie de funcții și caracteristici pe care nu le vei mai găsi pe alte produse similare existente pe piață.

Pe scurt, acest proiector îți permite să realizezi un „ecran” cu diagonală de până la 3.3 m, redă imagini de foarte bună calitate (pentru un proiector) și promite o durată de viață mai lungă decât cea a proiectoarelor obișnuite.

Sunt însă aceste atu-uri suficiente pentru a îl recomanda? Pe scurt, da, cu mici observații. Pe larg, în cadrul articolului de mai jos.

Prezentare

Să lămurim câteva aspecte. În primul rând, Epson-ul EH-LS100 este un proiector UST (ultra short throw), ceea ce înseamnă că poate fi plasat imediat sub suprafața de proiecție și nu necesită o distanță mare față de aceasta, precum proiectoarele standard. Acest lucru îl face mai simplu de instalat. Poate fi montat și suspendat pe un perete, dar în același timp și integrat într-un corp de mobilă la baza peretelui pe care veți realiza proiecția.

Fiind un proiector UST, optica sistemului limitează dimensiunea proiecției în plaja 1.8 – 3.3 m, peste care se pierde claritatea imaginii. Important de menționat e că în această plajă imaginile sunt clare și focalizarea se realizează automat, fără a necesita setări complicate. Optica UST are și o limitare care constă în proiectarea pe perete a unei imagini trapezoidale cu baza mare în sus, fapt ce va necesita utilizarea unui ecran de proiecție dedicat pentru a obține cea mai bună calitate a imaginii. Mai multe despre acest aspect într-una din secțiunile următoare.

Un al treilea element ce trebuie menționat aici face referire la sursa laser utilizată de EH-LS100, cu o autonomie cuprinsă între 20.000 (modul Normal) și 30.000 (modul Extended) de ore de funcționare. La o utilizare medie de circa 20 de ore pe săptămână, aceasta se traduce în spre 20 de ani de funcționare, dar în realitate cei interesați de un astfel de produs vor decide să îl schimbe mult înainte ca sistemul de proiecție să dea semne de oboseală. Proiectorul vine și cu garanție de 5 ani de zile.

Lista funcțiilor și specificațiilor acestui proiector este completată și de următoarele aspecte:

  • rezoluția sa maximă este de 1920 x 1200 px, dar proiectorul redă nativ și semnal 1080p (1920 x 1080 px).
  • proiectorul nu poate reda nativ conținut 4K, însă dacă este conectat la un player extern capabil să ofere downscaling adecvat de la 4K, imaginea obținută este clară și de foarte bună calitate.
  • luminozitatea maximă promovată de Epson este de circa 4000 de lumeni, însă în realitate această este chiar mai mare pe modul Dynamic, conform acestui review; acest aspect face posibilă într-o oarecare măsură utilizarea proiectorului și în medii cu iluminare medie, pe timp de zi.
  • producătorul menționează o rată maximă de contrast de 2.500.000:1, însă acest număr nu trebuie comparat cu rata de contrast a unui monitor și televizor standard. În realitate, LS100-le oferă un nivel de negru bunicel pentru un proiector, însă un nivel de negru deloc impresionant în raport cu cel oferit de ecranele moderne existente pe piață.
  • Epson integrează tehnologia 3LCD alături de un procesor de culoare pe 10 biți, proiectorul fiind astfel capabil să redea o plajă amplă, luminoasă și bogată de culori; clipul de mai jos explică pe scurt diferențele dintre un proiector Single-LCD chip și cele 3LCD chip precum cel de față, precum și conceptul de CLO, detaliat și aici.

  • conectivitatea este una foarte bună, făcând posibilă utilizarea LS100-ului atât în medii multimedia, cât și în cele business.
  • proiectorul include și un speaker integrat, însă cei interesați de o astfel de soluție cu siguranță se vor îndrepta și spre una de sunet adecvată.

Experiența utilizării

Epson-ul EH-LS100 este destul de voluminos, însă fiind short throw acest lucru poate fi ușor trecut cu vederea, pentru că îl veți plasa la baza peretelui de proiecție. Odată scos din cutie și conectat la priză (alimentarea se conectează pe partea din față, mie mi-a luat ceva timp să găsesc mufa), instalarea și reglarea sunt extrem de rapide. Va trebui cel mai probabil să vă jucați cu setările de corecție a geometriei imaginii. Fiind un proiector UST, LS100-le proiectează o imagine trapezoidală, după cum vă ziceam și mai sus, ce poate fi transformată într-una dreptunghiulară prin intermediul acestor ajutări disponibile în meniu (Keystone Correction).

Important de menționat aici că proiecția trapezoidală rămâne vizibilă în camere întunecate dacă nu folosiți un ecran de proiecție adecvat, tocmai de aceea vă recomandăm să aveți în vedere achiziționarea unuia. Ideal ar fi unul de tip ALR (ambient light rejection), atenție însă că nu toate sunt gândite pentru proiectoarele UST ce trimit lumina din jos. Noi nu am avut la dispoziție un astfel de ecran de proiecție și prin urmare am proiectat imaginile pe un perete gri, însă în acest caz ne-am lovit de două inconveniente: marginile trapezoidale clar vizibile în cadrul utilizării pe timp de noapte și contrastul destul de slab în cadrul imaginilor întunecate.

Pozele de mai jos vă arată cum se traduce acest aspect în realitate:

Câteva lucruri de menționat aici. Pe timp de noapte am folosit proiectorul pe modurile Cinema (25% brightness) și Quiet, ce oferă un bun echilibru între luminozitate (modul Quiet nu reduce luminozitatea laser-ului, precum modul Extended) și zgomot redus al ventilatorului. Contrastul este vizibil mai bun pe modul Dynamic, însă acesta este prea luminos pe timp de noapte, cel puțin pentru mine. Pe lângă aceasta, consider că proiectorul este deranjant de utilizat pe oricare din celelalte moduri în afară de Quiet, ce fac ventilatorul zgomotos și remarcabil chiar și când proiectorul este împerecheat cu un sistem de sunet dedicat, precum în cazul testelor noastre. Desigur, dacă aveți la dispoziție o cameră foarte mare, acest aspect poate fi mai puțin important. Noi am testat proiectorul într-o camera de 25 m2, fiind plasați la circa 3m distanță de acesta.

Un alt aspect de menționat este cel al poziționării imaginii. Dacă dorești să obții o imagine cât mai mare posibil (și dorești, pentru că altfel nu ai merge spre un astfel de proiector), va trebui să îndepărtezi puțin proiectorul de perete (cam 50 de cm pentru ecranul de 3.3 m), fapt ce va urca imaginea. În condițiile în care proiectorul este plasat pe podea, imaginea efectivă începe de la circa 100 de cm înălțime (coborâtă fiind la maxim din setări, proiecția începe de la circa 50 de cm, dar acestora li se adaugă și barele negre aferente conținutului video), fapt ce ție, cel care stă pe canapea la 3-4 m distanță de ecran, îți dă impresia că ești plasat cumva sub imagine. Senzația e similară, la o scară mai mică bineînțeles, cu cea obținută la cinema când stai pe rândurile din față.

Mi-ar fi plăcut să pot coborâ imaginea ceva mai jos, pentru a fi mai „centrat” pe ea, însă nu am găsit o metodă de a o face (și da, l-am coborât la maxim din setările disponibile în meniu), proiectorul neavând picioare de reglaj pe partea din spate, ci doar pe partea din față. O carte plasată strategic în spate ajută la coborârea imaginii, dar în același timp necesită corecții sporite de convergență a ecranului, fapt ce practic reduce dimensiunea imaginii proiectate, așadar nu este o soluție. Desigur, acest aspect este subiectiv și e posibil ca pe voi să nu vă deranjeze. În plus, el ar putea fi rezolvat prin montarea atent calculată a proiectorului suspendat pe perete, chiar dacă e un proces ceva mai complicat.

Trecând peste aceste detalii, pot spune că LS100-le este cu adevărat impresionant. Practic îți creează un mini-cinema la ține acasă, cu un ecran de peste 3 m pe care e o plăcere să te uiți la filme. Trecând peste aspectul contrastului menționat mai sus, proiectorul redă culori bogate și imagini cursive, fără lag deranjant și cu un Motion Flow destul de fluent.

Prin intermediul IO-ului poți conecta ușor la el un laptop, o consolă sau un PC, astfel că poți să te și joci cu prietenii, timpul de răspuns fiind unul bunicel (circa 30 ms în modul Game). De menționat că proiectorul nu include un Tuner TV încorporat, astfel că soluția pentru a urmări sporturi preferate este fie utilizarea serviciilor TV online existente, fie utilizarea unui Tuner TV extern, dar acest detaliu este perfect normal pentru această gamă de produse.

Preț și disponibilitate

La momentul redactării acestui articol Epson-ul EH-LS100 poate fi găsit în oferta magazinelor online din România la puțin peste 10.000 de lei.

Foarte important de menționat că acestui cost i se adaugă și cel al unui ecran de proiecție adecvat, fără de care noi considerăm că experiența de utilizare are de suferit. Două aspecte trebuie menționate aici însă: ecranele de proiecție ALR compatibile cu proiectoare UST sunt la rândul lor scumpe (de cel puțin ordinul miilor de lei), și în plus oferta de astfel de produse capabile să includă o imagine cu diagonală de 3 m este aproape inexistentă la noi în țară, din scurtul nostru research.

Concluzii

În concluzie, Epson-ul EH-LS100 este un produs interesant. Un produs de nișă, menit celor ce urmăresc filme în propria casă și doresc să o facă pe un ecran cât mai mare posibil, fără a plăti un preț astronomic. La dimensiunea maximă a proiecției de peste 3 m, aceasta este practic de 4 ori mai mare decât a unui televizor de mari dimensiuni (cu diagonală de 65″), lucru pe care îl puteți obține doar de la un dispozitiv de acest tip.

Pe de altă parte, deși experiența noastră cu proiectoarele este limitată, atât noi cât și site-urile de specialitate din .com considerăm că un astfel de produs trebuie „împerecheat” cu un ecran de proiecție pe măsură pentru a obține maximul posibil de la tehnologie și a limita neajunsurile.

Desigur, potențialii clienți au și alternativa simplă de a achiziționa acest produs și arunca imaginile pe un perete gol din living, precum am făcut noi. În acest caz veți obține o proiecție spectaculoasă prin dimensiuni, luminozitate și coloristică, dar cu proprietăți oarecum limitate în ceea ce privește contrastul, coroborat cu acele elemente trapezoidale clar vizibile în medii întunecate menționate în articol. În plus, utilizarea produsului în medii cât de cât luminoase va fi la rândul său limitată, iar în condițiile în care cel mai probabil ai achiziționat acest proiector tocmai pentru a obține un „cinema la tine acasă” de o cât mai bună calitate, aceste compromisuri ar trebui eliminate din ecuație.

Astfel, trăgând linie, Epson-ul EH-LS100 poate să îți ofere o experiență cinematografică aparte în propria casă. Prețul său de achiziție nu este mic, însă proiectorul înglobează tehnologii de ultimă oră și oferă o bună calitate a imaginilor proiectate, raportat la gama sa, însă în special atunci când este folosit în tandem cu un ecran de proiecție adecvat, lucru pe care va sfătuim să îl aveți în vedere atunci când veți decide să alegeți acest produs.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri