Sisteme home cinema – cum să alegi sistemul home cinema potrivit
Un sistem home cinema te ajută să vezi filme în confortul casei tale la o calitate superioară din punct de vedere al imaginii şi a sunetului.
Vizionarea unui film la cinema reprezintă încă o experienţă aproape imposibil de reacreat acasă, întrucât ecranul de dimensiuni mari şi sistemul de sunet performant creează o atmosferă foarte plăcută şi relaxantă.
Totuşi, în ultimii ani, producătorii de sisteme audio-video au început să ofere pe piaţă dispozitive de tip home cinema care, aşa cum sugerează şi numele, încearcă să îmbunătăţească experienţa vizionarii unui film.
În prezent, există numeroase tipuri de sisteme home cinema, iar în acest articol ne propunem să-ţi explicăm pe scurt principalele caracteristici ale acestora pentru a te ajuta să iei o decizie potrivită în cazul în care intenţionezi să-ţi cumperi un astfel de gadget.
Ce este un sistem home cinema?
Un sistem home cinema este alcătuit, de regulă, dintr-un DVD-player sau Blu-ray player care redă filme stocate pe unul dintre aceste medii şi dintr-un sistem de boxe alcătuit dintr-un subwoofer şi mai mulţi sateliţi. De obicei, sistemul de sunet este de forma 2.1, 5.1 sau 7.1, ceea ce înseamnă că este alcătuit din doi sateliţi şi un subwoofer, cinci sateliţi şi un subwoofer sau şapte sateliţi şi un subwoofer.
În unele cazuri, sistemele home cinema includ şi amplificatoare, însă acestea măresc substanţial costul final şi sunt utile mai degrabă pentru utilizare profesională şi mai puţin pentru folosire casnică.
Tipuri de sisteme home cinema
- Sisteme home cinema all-in-one – Acestea conţin într-o singură cutie toate componentele necesare pentru un sistem home cinema: un DVD player sau Blu-ray player, sistemul de sunet alcătuit din sateliţi şi subwoofer, eventual un amplificator, plus cabluri şi instrucţiuni de utilizare. Avantajul acestora este că ai într-o singură cutie toate componentele necesare pe care le poţi asambla relativ repede şi uşor.
- Sisteme home cinema pe componente – Poţi alege să-ţi construieşti singur sistemul home cinema, adică să-ţi cumperi separat toate componentele necesare. În acest caz, avantajul este că-ţi cumperi exact componentele pe care le doreşti, iar sistemul final poate avea produse de la mai mulţi producători.
Sfaturi de achiziţionare pentru sisteme home cinema
Sistemele home cinema sunt alcătuite dintr-o varietate foarte largă de configuraţii, plecând în primul rând de la mediul de redare al conţinutului video şi până la numărul de boxe de care ai nevoie. Iată câteva sfaturi utile pe care ar fi bine să le iei în considerare înainte să începi cumpărăturile:
DVD player sau Blu-ray player?
Un DVD player este semnificativ mai ieftin decât un Blu-ray player, însă acestea au dispărut practic din oferta producătorilor, fiind pe punctul de a fi epuizate şi din stocul magazinelor. Principalul motiv este calitatea modestă a imaginii, care este în format SD (Standard Definition).
Pe de altă parte, un Blu-ray player este mai scump, însă îţi permite să rulezi filme în Full HD 1080p (1920×1080 pixeli), format care capătă o popularitate din ce în ce mai mare. Totuşi, fii atent: dacă cumperi un Blu-ray player, este important să ai şi un televizor Full HD, eventual chiar televizor Smart TV, pentru că în caz contrar nu te vei putea bucura de calitatea superioară a imaginii.
Sistem de sunet 2.1, 5.1 sau 7.1?
Teoretic, cu cât numărul de sateliţi este mai mare, cu atât mai bine. Totuşi, există şi cazuri concrete în care un sistem cu două boxe şi un subwoofer este mai eficient decât unul cu şapte sateliţi şi un subwoofer.
- Sistemul de sunet 2.1 este alcătuit din două boxe şi un subwoofer. Cele două boxe sunt poziţionate în stânga şi dreapta televizorului, în timp ce subwoofer-ul poate fi montat în orice parte a camerei. În varianta mai puţin întâlnită 3.1, un al treilea satelit este montat sub sau în imediata aproapiere a televizorului. Dezavantajul este că cele două boxe încearcă să suplinească absenţa altor sateliţi prin procesarea electronică a sunetului, iar rezultatul este mediocru. Totuşi, un sistem 2.1 este ideal pentru dormitor sau pentru o altă cameră de mici dimensiuni, în care pur şi simplu nu ai loc pentru un sistem superior.
- Sistemul de sunet 5.1 include cinci boxe şi un subwoofer, acesta din urmă putând fi amplasat aproape oriunde. Trei dintre boxe sunt amplasate în faţă (în stânga, în dreapta şi în faţa televizorului), în timp ce celelalte două boxe sunt montate în spatele camerei. Un astfel de sistem oferă sunet surround real şi este ideal pentru camere mari, unde spaţiul nu reprezintă o problemă.
- Sistemul de sunet 7.1 include nu mai puţin de şapte boxe şi un subwoofer. Singura diferenţă faţă de sistemul 5.1 este că cele două boxe suplimentare sunt amplasate în partea din spate a camerei. În practică, îmbunătăţirile comparativ cu un sistem 5.1 sunt minore, din două motive principale: cele mai multe filme în format HD sunt redate în sistem audio 5.1, iar boxele unui sistem 7.1 trebuie amplasate la mare distanţă una de cealaltă pentru un efect maxim, lucru aproape imposibil de realizat într-o cameră obişnuită.
În concluzie, cea mai bună alegere este un sistem 5.1, în cazul în care mărimea camerei permite acest tip de configuraţie.
Sisteme home cinema – recomandări
O listă a celor mai apreciate sisteme home cinema este disponibilă aici, cu review-uri ale celor care au achiziţionat deja astfel de produse. Dintre acestea, noi îţi recomandăm câteva:
Samsung HT-J4550 – 1100 lei. Un sistem Home Cinema accesibil, acesta oferă un amplificator cu o putere de 500W și o configurație de incinte 5.1, player Blu-ray cu suport 3D, conectivitate Ethernet și tuner FM cu suport RDS.
Sony BDVE4100 – 1400 lei. O soluție ceva mai ieftină de la Sony, acest sistem Home Cinema oferă un amplificator de 1000W și boxe 5.1, Blu-ray 3D, tuner radio FM cu RDS, conexiune de rețea Ethernet și Bluetooth.
Philips HTB5580G – 1800 lei. Un sistem audio 5.1 cu putere de 1000W, HTB5580G oferă un amplificator de bună calitate, player Blu-ray 3D, intrări bogate digitale optice sau HDMI și analogice, Bluetooth, Wi-Fi și Ethernet, însă nu oferă și radio FM.
Onkyo HT-S3800 – 2200 lei. Cunoscutul producător Onkyo oferă un sistem Home Cinema interesant care oferă un amplificator de 600W, un sistem audio 5.1 HTP-395, patru intrări HDMI și două intrări digitale, tuner FM și conexiune Ethernet. Configurația nu oferă însă un player video, acesta trebuind să fie achiziționat separat.
Panasonic SC-BTT505EG9 – 2400 lei. Soluția Panasonic este una interesantă deoarece oferă o conectivitate bună: două intrări HDMI, intrare audio digitală, intrare audio analogică, Wi-Fi și Ethernet. Configurația oferă un sistem audio 5.1, amplificator de 1200 W, Blu-ray cu suport 3D și upscaling UHD, radio FM cu RDS și înregistrare pe DVD.
Samsung HT-J7750 – 2700 lei. Un sistem Home Cinema destinat celor mai pretențioși, acesta oferă o configurație 7.1 cu o putere totală de 1300W. Configurația include un amplificator cu lămpi de înaltă fidelitate, player Blu-ray cu suport 3D si upscaling la rezoluția UHD, tuner FM, conectivitate wireless, Ethernet și Bluetooth, intrare optică și decodare pentru cam toate formatele Dolby și DTS.
Sony BDV N9200W – 3500 lei. O configurație Home Cinema din gama superioară, BDV N9200W oferă cinci sateliți și un subwoofer, un amplificator cu o putere de 1200W, Blu-ray cu suport 3D și upscaling la rezoluția UHD, intrare optică și HDMI, conectivitate Wi-Fi, Ethernet și Bluetooth, NFC pentru autentificare rapidă și radio FM.
Soundbar – O alternativă pentru sistemul de sunet
O alternativă interesantă la un sistem de sunet este soundbar-ul, un dispozitiv cu lungime mare capabil să creeze sunet stereo sau surround. Alegerea geometriei unui soundbar este justificată atât din motive acustice, cât mai ales pentru a putea fi montat cu uşurinţă sub televizor. Totuşi, nu este cazul să te aştepţi la o calitate foarte bună a sunetului.
O listă cu cele mai interesante soundbar-uri de pe piaţa din România găseşti aici, iar noi îţi oferim doar câteva exemple:
Philips HTL1180 – 350 lei. Un soundbar mai accesibil, acestora oferă o putere totală de 40W, intrări optice analogică, coaxială și optică, decodate Dolby Digital și redare de pe un stick USB.
Samsung HW-J355 – 530 lei. Cu o putere audio totală de 120W, sistemul oferă configurație 2.1, intrări audio analogice și digitală optică, decodare DTS și Dolby, Bluetooth și redare de pe stick USB.
Panasonic SC-HTB485EGK – 950 lei. Un soundbar ceva mai pretențios, produsul Panasonic oferă o putere totală de 250W, intrări digitale HDMI și optică, Bluetooth și NFC pentru autentificare ușoară.
Micile detalii care fac diferenţa
Pe lângă analiza performanţei în sine a sistemului de sunet, înainte de a cumpăra un sistem home cinema trebuie să te gândeşti şi la câteva aspecte aparent minore: vei avea nevoie de un cablu HDMI pentru a conecta DVD playerul sau Blu-ray playerul la televizor şi de cabluri pentru a conecta sistemul de sunet. Poţi totuşi să optezi pentru sistemele home cinema wireless care, chiar dacă sunt mai scumpe, te scapă de numeroase cabluri pe care trebuie să le întinzi prin casă.
Nu uita să analizezi şi formatele de fişiere suportate, mai ales că unele sisteme home cinema permit şi redarea filmelor în format MKV.
De asemenea, unele DVD playere îţi permit recepţionarea posturilor de radio, o facilitate utilă pentru mulţi dintre noi. Nu în ultimul rând, un sistem home cinema poate fi conectat la o consolă de jocuri precum PlayStation 4 sau XBOX 360.
Stefan
7 februarie 2013 la 19:10
ce sistem home cinema imi recomandati pentru o camera de 18 metri patrati?am un tv lg full HD cu iesire audio optic digitala,nu ma intereseaza blue ray doar sa se auda bine sa sa citeasca multe formate
Daniel Popescu
9 februarie 2013 la 12:10
Avand in vedere ca ai o camera spatioasa, iti recomand un sistem home cinema 5.1. In fuctie de buget, te poti orienta spre un Samsung HT E-330 de 330 W dar fara port HDMI care costa 529 lei http://www.emag.ro/sistem-home-cinema-cu-dvd-samsung-ht-e330/pd/E77FTBBBM/ sau spre Pioneer HTP-071 de 600 W care are insa un cost destul de piperat (1200 lei) http://www.emag.ro/sistem-home-cinema-pioneer-htp-071/pd/E3VWTBBBM/
Stefan
9 februarie 2013 la 18:51
multumesc pentru sugestii,nu e extrem de piperat 1200 lei doar nu iau in fiecare zi :),dar de spre un soundbar ce ziceti?e doar o fitza de aspect sau chiar se aude surround?dati-mi va rog si o sugestie de soundbar.multumesc
Daniel Popescu
9 februarie 2013 la 19:03
Soundbarul nu este o fita, ci mai degraba o alternativa practica la home cinema. De obicei, soundbarul se pozitioneaza sub televizor, fiind astfel util in special in cazul in care ai o camera mai mica sau nu vrei sa „imprastii” boxe prin toata camera.
De obicei sunetul furnizat de un soundbar este surround. Cateva exemple: http://www.emag.ro/soundbar-jbl-negru-sb100/pd/EYC6KBBBM/ sau http://www.emag.ro/soundbar-panasonic-sc-htb15eg-k/pd/EPG0KBBBM/
T. Ionut
21 aprilie 2013 la 20:21
Salut, am in mansarda un sistem logitech, 2.1 la care cam atasat un mp3 player portabil, mp3 shake parca se numeste, ideea este ca nu se prea aude grozav si vina cred ca este a playerului, imi poti recomanda un mp3 player care sa scoata decent pe sistemul mentionat mai sus, de preferat o varianta buget.Multumesc.
robert
21 octombrie 2013 la 12:10
Salut mi am cumparat un bluray samsung BD-F7500 si boxe tot samsung 5.1 pasiv ce amplificator m ati sfatui sa mi cumpar? evident la un buget cat mai mic. Multumesc!
Brezoica
11 noiembrie 2013 la 21:19
Care este deosebirea intre sistem home cinema si sistem theater .Am tv philips hd, camera de bloc 15 m patrati .vreau un sistem intre 300 si 500 lei inclusiv .Ce imi recomandati
Daniel Popescu
11 noiembrie 2013 la 23:04
Nu exista nicio diferenta intre sisteme home cinema si sisteme theater, sunt sinonime. Pe langa buget, trebuie sa te gandesti de cate boxe crezi ca ai nevoie, iar pentru o camera 15 metri patrati ai putea opta inclusiv pentru sistem 5.1. Ulterior, este bine sa analizezi piata si sa fii atent la detalii precum design, materiale de constructie si, evident, performante. Incearca sa testezi un produs inainte de a-l cumpara.
Ifrim Daniel
27 iunie 2015 la 15:34
Am exactce va doriti: DVD/VIDEO- SCHNEIDER
DVD/CD/MP3 HOME THEATRE SISTEM HCS 550
DOBLY DIGITAL, KODAK PICTURE CD
Are un sistem audio atat de puternic, incat iti cad tablourile din perete. Nu glumesc, vreau sa-l vand pentru ca mi-am exasperat vecinii. Nu am un domiciliu dotat ca al dvs.
Face mult mai mult, dar il dau la pretpretul dorit.
Ionut
22 noiembrie 2013 la 00:55
Salutare daca se poate un mic ajutor. Am un smart TV Sony cu diagonala 100 si ceva cm intr-o camera de 35 m.p. As vrea si un home cinema cu boxe inalte buget intre 1500 si 2000 lei. Imi poti recomanda ceva? Multumesc anticipat
claudiu
12 aprilie 2014 la 08:09
Nu mentionezi nimic de Pro Logic 2, de arc, de dtshd, dolby digital+…care, ce rol au? Ma intereseaza un home cinema LG, dar nu au Pro Logic care cica ar fi cel mai important. Rog un sfat.
lucian
30 iulie 2014 la 18:23
Salut!
As dorii sa achizitionez un sistem 5.1(Sony BDV-N9200W Blu-ray Heimkinosystem, 3D).
O parere despre acest sistem?
Tin sa precizez ca este pt o camera de 30mp
A stept parerile dvs.
Multumesc
lucian
30 iulie 2014 la 18:56
Salut inca o data , am uitat de varianta asta
Harman/Kardon HD Power 1535 Heimkinosystem,
andreea
8 septembrie 2014 la 12:26
Salut!
Am nevoie de cateva sfaturi.
Am o fetita ce face canto si mi-as dori un sistem pentru ea.Camerele noaste sunt de 15-20 mp(la bloc).Ce credeti ca s-ar potrivi pt asa ceva?
Va multumesc!
Octavian
20 octombrie 2014 la 23:23
Salut, as dori un sfat pentru un sistem home cinema, pentru filme in special dar si jocuri si muzica. Bugetul pana in 2000 ron. vreu sa il folosesc impreuna cu tv-ul acesta:emag.ro/televizor-smart-led-sony-107cm-full-hd-42w706-kdl42w706bsaep/pd/DTYJ4BBBM/
Multumesc!
Bogdan
18 noiembrie 2014 la 16:46
Salut, stau la casa si am un living de aproximativ 30 de metri patrati. Vreau un sistem audio 5.1, ma gandeam la sistem audio Sony HTDH550SAHI sau Home cinema Sony BDVN5200WB. Nu ma pot hotari, ma incanta ideea de optiuni video mai multe si wi fi la al doilea model, insa am plecat de la ideea de a-mi cumpara un sistem audio puternic si de calitate, nu neaparat cu optiuni video. Mi-e teama sa nu dau degeaba bani pe lucruri pe care nu le folosesc.
Daniel Popescu
19 noiembrie 2014 la 23:08
In cazul asta este simplu: daca vrei doar sistem audio, ia-ti un sistem audio, nu un home cinema.
alex
19 decembrie 2014 la 08:49
salut,mama a fost in carefour,vroind sa-mi faca un cadou de moş.ştiind ca vreau boxe pentru laptop,a cautat şi in loc de boxe,cei de acolo i-au dat un home cinema spunandu-i ca merge conectat la laptop,şi ca e mai bun decat ce vroiam eu.sistemul se numeşte Sistem Home Cinema 5.1 LG DH6430P,insa nu ştiu daca cei de acolo au mintiţ-o.şi daca chiar merge conectat şi folosit pentru ce vreau eu…a mai dat şi 800 ron…eu sunt orb.practic,nu pot vedea filme.iar televizorul nu e plasma.acolo scrie ca scoate 1000 w,la fel nici asta nu ştiu daca e real.poate imi raspundeţi.
Marian
9 martie 2018 la 21:50
Sal 1000w nu aré cum nici pa stanion nu ai 1000w. Mint sau nu stiu nimic aia vb si ei asa sa se afile in treaba.pote 10wnu 1000.la 200€ eu home normal nu te astepta pres mult de la el dar pentru sufrageriile noastre merge
LUNGU MIHAIL
19 ianuarie 2015 la 17:37
Buna seara, asi dori un sfat pentru o solutie audio( proiectare si eventuala executie) pentru o casa cu patru camere, bucatarie si terasa, cu un sistem audio central si eventuale comenzi in fiecare spatiu. multumesc, mihai
neagoe vasile
28 ianuarie 2015 la 16:21
Multumim Daniel . Am un sistem home cinema 5.1 care indeplineste toate functiile care le-ai mentionat .Este un Sony BDV – E 2100 . Are blu-ray , este 3 d , internet , usb , radio . Reda foarte multe codecuri , atat video cat si sunet . Il pot comanda si cu telecomanda magica de la un smart tv 3d . In plus are foarte multe aplicatii prin internet de la Sony . Marea mea pasiune este muzica . Am stocate peste 1000 piese muzicale celebre , din toate genurile muzicale inregistrate – flac . Suna bestial. Multumesc pentru recomandari.
ONACIU GRIGORE
25 februarie 2015 la 19:38
D-le Daniel,detin un TV led Samsung seria 7sl, doresc o recomandare Home Cinema pentru acest TV..este bine sa fie tot Samsung pt conectivitate, dar am vazut recenzii slabe pe amazon in Germania la HT-H5550,sau 5530W, Multumesc anticipat !
Andrei
8 iunie 2015 la 22:59
Salut, zi-mi care este cel mai bun sistem souround 5.1,nu contează banii poate sa fie și de 10000 euro ,banii nu sunt o problema, cel mai bun sistem souround 5.1 pt musica și jocuri.
Marian
10 martie 2018 la 00:39
Marantz si boxe tanoy sau sound faber principia
Stefan
20 iulie 2015 la 13:41
Salutari. Caut un sistem home cinema 5.1 dar cu boxe spate fara fir (stiu, se contecteaza individual la prize, e ok, am 2 prize unde as pune boxele, dar nu vreau sa intind cabluri prin casa). Sau daca imi recomandati un sound bar f bun care sa poata fi comparat cu un sistem 5.1. (dar la spundbar e nevoie si de un aplificator sau de un player?). Camera are 22 mp. Bugetul maxim ar fi 1200-1400 lei. Multumesc!
micky
18 august 2015 la 01:08
As dori sa achizitionez un sistem home cinema sau un soundbar care sa fie folosit strict de copii mei de 1 si 3 ani, deci ceva ieftin, pt ca il vor strica/tranti/rupe repede. Am nevoie doar sa asculte muzica de pe stick/laptop si eventual sa ii pot conecta un microfon, sa cante si ei. Am gasiit ceva ieftin, dar nu stiu daca indeplineste cerintele mele (muzica de pe stick, eventual laptop si microfon pt „karaoke”. Camera lor de joaca este foarte mare, dar nu ma intereseaza sa se auda exagerat de tare. Mai degraba o muzica de fond)
emag.ro/soundbar-mini-toshiba-3d-4-1-pa5075e-2spa/pd/DC31BYBBM/
Niculescu
19 decembrie 2015 la 12:23
Buna ziua, am un sistem home cinema LG 5.1. TOTUL este asamblat corect.Legat la LCD tv tot LG 142".Cum pot sai redau sunetul in boxe. Am verificat si cartea tehnica.
George
15 martie 2016 la 11:11
Intrebare de baraj : pot sa vad filme in format 3d dupa un home cinema blue ray 3d pe un tv led ce nu are optiunea 3d?
Daniel Popescu
15 martie 2016 la 22:01
Pentru a vedea filme in format 3D este nevoie ca si televizorul sa aiba suport pentru tehnologie 3D.
Net
8 mai 2016 la 16:06
Hello, oare un sistem 7.1 poate fi distribuit in 2 incaperi, gen 5 pentru sufragerie si 2 pentru dormitor? Afecteaza asta intr-un fel calitatea sunetului?
Mersi
durac
22 mai 2016 la 15:45
frumos si util acest articol
durac
22 mai 2016 la 15:48
spuneti-mi va rog sistemul home cinema poate fi utilizat si la laptop? si ce sistem imi recomandati?
Mihai
9 decembrie 2017 la 00:57
Sistem Home Cinema Smart Blu-ray 3D 5.1 SAMSUNG HT-J5550W, 1000W, LAN, Wi-Fi, USB negru….credeti ca acest home cinema sar intersecta perfect cu telev pe care il am… Televizor LED 125 cm Samsung 50MU6102 4K UHD Smart TV UE50MU6102KXXH
Narcis
9 ianuarie 2019 la 13:34
Pot scoate sunet de 5.1 dintr-un smart tv prin iesire digital optical audio intr-un home cinema Sony DAV DZ100?
Alexandru
8 aprilie 2020 la 08:48
Buna ziua
As dori daca se poate o recomandare pentru un sistem home cinema cu boxe wireless, nu am pe unde sa ascund firele boxelor, prize de alimentare nu ar fi problema. Chiar as dori o recomandare.
Multumesc
Rareș
14 decembrie 2020 la 18:21
Ce modele de home cinema exista pe piata la care sateliții spate sa fie fara fir ?
Exista acesta opțiune ?
Pribegeanu Ecaterina
30 septembrie 2022 la 09:30
Foarte util a fost acest articol, vreau să-mi cumpăr doar sistemul audio, dacă nu aș fi citit acest articol aș fi cumpărat sistemul întreg Home cinema a de care nu am nevoie decât de sistemul audio