GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cele mai bune televizoare SONY în 2017 – modele, tehnologii și puncte forte

Autor: Andrei Girbea

Deși poate nu pare astfel la o primă vedere, dar alegerea unui televizor în prezent nu este o sarcină ușoară, majoritatea producătorilor oferind un număr amplu de diverse game de produse cu funcții și tehnologii arareori explicate pe înțelesul tuturor, dar care au un impact semnificativ asupra calității imaginilor redate și per total asupra experienței utilizării dispozitivului.

Alegerea este cu atât mai dificilă în momentul în care pe primul plan este pusă calitatea televizorului dorit, și mai puțin bugetul. În acest articol vă vom prezenta gama de top a televizoarelor Sony ce sunt sau urmează să fie disponibile în 2017, și pe care noi am avut ocazia să le vedem în acțiune.

Gama premium de televizoare Sony pentru 2017 constă în dispozitive cu paneluri OLED și LCD, rezoluții 4K și diverse dimensiuni. Noutățile acestui an sunt introducerea unui prim panel OLED Sony, suportul Dolby Sound pentru gamele de top și renunțarea completă la panelurile 3D, precum și faptul că întreaga gamă de televizoare este acum compatibilă HDR (High Dynamic Range), HLG (Hybrid Log-Gamma) și Google Play prin intermediul sistemului Android TV (pe majoritatea modelelor).

Practic, cei de la Sony au decis să își îndrepte atenția spre o mai bună calitate a imaginilor și sunetului redat de televizoare, și mai puțin asupra funcțiilor conexe și rar utilizate în practică.

Mai jos vă vom spune care sunt principalele televizoare Sony din gama de top pe care ar trebui să le aveți în vedere în acest an, cu detalii despre funcțiile lor importante și particularitățile ce le diferențiază. Important de reținut că seriile din 2017 conțin litera E în denumirea lor (exemplu: XE94, XE85, WE75, etc), spre deosebire de modelele lansate în 2016, ce conțin litera D (ZD9, XD94, WD75, etc) sau cele din 2015, care conțin litera C, etc.

Sony Bravia A1 OLED

  • panel OLED, rezoluție UHD, ecran plat, procesor 4K HDR X1 Extreme, disponibil cu diagonale de 77, 65 și 55 inch

A1 OLED este noul vârf de gamă în familia Sony și în același timp primul panel OLED comercializat de japonezi. În puține cuvinte, tehnologia OLED permite controlul individual al fiecărui LED din matricea ce alcătuiește ecranul și nu necesită iluminarea permanentă a pixelilor, precum tehnologia LCD. Astfel, un pixel poate fi complet stins pentru a reda negrul absolut și se obțin imagini cu un excelent contrast și culori puternice. Pe lângă acestea, panelurile OLED sunt și mai economice și mai subțiri decât cele LED.

Designul seriei Bravia A1 este cu siguranță spectaculos, cu o margine foarte subțire, ecran curbat și cu o grosime de doar câțiva milimetri. O particularitate a acestui model o reprezintă însă și sistemul de sunet utilizat: Acoustic Surface™, ce permite sunetului să fie transmis localizat prin intermediul ecranului, televizorul realizând sincronizarea dintre audio și imagine.

Practic, nu se folosesc difuzoare conveționale, ci un sistem ce transmite undele audio prin intermediul vibrației sticlei de pe fața ecranului, iar acest fapt duce la un realism pe care nu l-am mai întâlnit pe televizoare cu sisteme audio convenționale. Am fost reticient când am citit prima dată despre tehnologie, însă vazând-o în practică pot spune că funcționează peste așteptările mele. Desigur, de joase se ocupă un subwoofer obișnuit, plasat în piciorul din spatele televizorului, fapt ce duce și la construcția atipică a acestui produs. Cei de la Sony spun însă ca A1-ul va putea fi montat pe un perete, dacă se dorește, cu un sistem pe care îl vor oferi.

Mai multe despre particularitățile seriei A1 OLED gășiți în clipul de mai jos.

În teorie s-ar putea ca aceste cuvinte să nu spună foarte multe. În practică însă, ecranele OLED sunt pur și simplu spectaculoase, lucru pe care îl puteți experimenta doar atunci când le veți vedea cu proprii ochi. Iar modelul celor de la Sony are și un sistem audio aparte, chit că poate cei ce vor cumpăra un astfel de produs vor apela oricum și la un sistem audio dedicat (care ar fi inteligent să se integreze cu particularitățile sistemului integrat, nu să îl înlocuiască).

Ca orice tehnologie nouă însă, și aceasta vine cu un preț piperat. Cei de la Sony nu ne-au comunicat prețurile finale ale seriei Bravia A1 OLED, însă ținând cont că OLED-urile existente pe piață pleacă de la peste 8000 de lei, ne așteptăm la prețuri similare și pentru modelele Sony.

Vom afla mai multe undeva la începutul verii anului 2017.

Sony Bravia XE94, XE93 și ZD9

  • XE94 – panel LED full-array backlit, rezoluție UHD, ecran plat, procesor 4K HDR X1 Extreme, disponibil cu diagonală de 75 inch
  • XE93 – panel LED edge backlit, rezoluție UHD, ecran plat, procesor 4K HDR X1 Extreme, disponibil cu diagonale de 65 și 55 inch
  • ZD9 – panel LED direct-lit, rezoluție UHD, ecran plat, procesor 4K HDR X1 Extreme, disponibil cu diagonale de 100, 75 și 65 inch

Seriile XE94 și XE93 reprezintă vârful de gamă în oferta de televizoare Sony LCD pentru 2017, alături de performanta linie ZD9 lansată la finalul lui 2016.

Ele sunt asemănătoare în multe privințe, cu o deosebire majoră: XE94 folosește un panel cu „full-array backlight” (leduri plasate pe toate cele 4 laturi), XE93 folosește „edge backlight” (ledurile plasate pe marginile de sus și jos) iar ZD9 un sistem de iluminare de tip „direct-lit” (leduri plasate pe cele 4 laturi).

Nu vom intra în foarte multe detalii aici, însă o caracteristică a panelurilor de tip LCD este utilizarea unui tip de iluminare de fundal pentru a putea reda conținutul. Modul în care LED-urile utilizate pentru iluminare sunt plasate și numărul lor determină calitatea și uniformitatea imaginii, precum și performanțele funcțiilor „local dimming”. Acestea sunt menite să accentueze activ diferențele dintre elementele deschise și cele închise din imagini, pentru a oferi un mai bun contrast și o mai precisă separație între ele. Vom discuta mai amplu despre aceste tehnologii în cadrul unui alt articol.

Soluțiile implementate permit seriei ZD9 să ofere un plus în ceea ce priveste contrastul și luminozitatea, în vreme ce iluminarea edge a seriei XE93 permite realizarea unui produs final mai subțire și mai accesibil.

Sony a lucrat, printre altele, tocmai la îmbunătățirea controlului local-dimming pe noile serii, implementând tehnologia Slim Backlight Drive+ pe XE93/94 și procesorul de imagine 4K HDR X1 Extreme pe toate cele trei serii, alături de tehnologii precum X-tended Dynamic Range Pro (performanțe HDR mai bune), Triluminos Display (culori mai aprinse) și Super Bit Mapping 4K HDR (elimină tearingul din imagini – detalii). Conform celor văzute în demonstrații și multora dintre părerile specialiștilor, cei de la Sony au la acest moment cel mai bun sistem de MotionFlow existent pe televizoarele de top.

Gamele Sony XE93/94 sunt disponibile în magazine, cu prețuri de plecare de circa 12.000 lei (modelul de 55-inch), în vreme ce seria Sony ZD9 este disponobilă începând cu circa 20.000 de lei (modelul de 65-inch).

Sony Bravia XE90

  • XE90 – panel LED direct-lit, rezoluție UHD, ecran plat, procesor 4K HDR X1, disponibil cu diagonale între 49 și 75 inch

Seria XE90 folosește iluminare de tip direct-lit și oferă astfel local-dimming pe diagonale mai mici decât modelele XE94 și ZD9. Pe de altă parte însă, această linie nu beneficiază de capabilitățile procesorului de imagine utilizat pe seriile superioare, ea fiind motorizată de un procesor 4K HDR X1, fapt ce duce la unele modificări ale comportamentului în ceea ce privește dynamic range-ul, bit mapping-ul și contrastul.

Modelele Bravia XE90 pleacă de la circa 9000 de lei în cazul versiunii cu diagonală de 55-inch.

Sony Bravia XE85 și XE80

  • XE85 – panel LED edge-lit, rezoluție UHD, ecran plat, procesor 4K HDR X1, disponibil cu diagonale între 55 și 75 inch
  • XE80 – panel LED edge-lit, rezoluție UHD, ecran plat, disponibil cu diagonale între 43 și 55 inch

Aceste serii reprezintă gama entry-level în familia de televizoare UHD a celor de la Sony.

Linia XE80 este modelul cel mai accesibil disponibil pentru 2017, cu diagonale de 43, 49 și 55 inch și prețuri ce pornesc de la circa 4500 lei. Televizoarele din această gamă dispun în continuare de tehnologii precum Triluminos Display, HDR sau 4K X-reality Pro, însă nu și de local-dimming sau Super Bit Mapping 4K.

Linia XE85 primește Super Bit Mapping, dar nu și local dimming, grație procesorului 4K HDR X1 integrat (același ca pe seria XE90), și este disponibilă doar în versiuni cu diagonale mai mari.

Sony Bravia WE75 și WE66

  • WE75 – panel LED edge-lit, rezoluție FHD, ecran plat, disponibil cu diagonale de 43 și 49 inch
  • WE66 – panel LED edge-lit, rezoluție FHD, ecran plat, disponibil cu diagonale de 40 și 43 inch

În cazul unui buget limitat, seriile WE75 și WE66 pot reprezenta o alternativă la cele menționate mai sus. Ele sunt în continuare compatibile HDR, însă oferă paneluri FHD și doar unele tehnologii de bază precum X-Reality Pro sau Triluminos Display (pentru WE75).

Mai multe detalii despre seria WE75 sunt disponibile aici, iar despre seria WE66 aici.

În concluzie, după ce am văzut toate aceste serii la lucru și în unele cazuri alăturate liniilor similare din 2016, pot spune ca modelele anului 2017 aduc îmbunătățiri vizibile în ceea ce privește calitatea imaginilor și micilor detalii care pot face diferența în segmentul televizoarelor premium. E drept, noi le-am observat în condițiile de prezentare alese de cei de la Sony, și nu ne putem încă pronunța asupra modului în care aceste update-uri își vor face simțită prezența în utilizarea de zi cu zi.

Cert este că liniile de top ale celor de la Sony oferă imagini de o foarte bună calitate, chiar și pentru ochiul meu destul de neavizat. Și nu în ultimul rând, modelul A1 OLED reprezintă la acest moment un ideal pentru orice doritor de experiențe vizuale apropiate de perfecțiune, dar ca orice ideal, este unul greu de atins, în acest caz în principal prin prisma bugetului necesar unei astfel de achiziții.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri