GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Un proiector, un apartament si o saptamana

Autor: Andrei Girbea

Nu stiu ce si cum se intelege din titlu, insa in aceasta ultima saptamana am avut pe mana un poiector Benq ce s-a inteles numai bine cu peretele meu gol din sufragerie.

Povestea a inceput simplu: de ceva timp ma bate gandul sa imi achizitionez un proiector, dar, ca un adevarat chitibusar, nu cumpar nimic pana nu testez. Astfel, dupa cateva mailuri, am obtinut un proiector Benq (multumesc, Alina) pe care sa il pot testa timp de cateva zile, pentru a ma putea apoi decide daca merita sau nu achizitionarea sa. Pusesem ochii pe un model mai ieftin, de vreo 2000 de lei; am primit insa unul ceva mai scump, Benq-ul MW516, ce costa vreo 2500 de lei si ofera si functii in plus.

In cadrul acestui articol veti putea citi o serie de impresii si pareri personale obtinute in urma acestor zile de utilizare a proiectorului. De la inceput trebuie sa va spun ca acesta nu este un review, proiectorele sunt mult in afara sferei asupra careia imi permit sa imi dau cu „parerea avizata”, asadar ar trebui sa luati articolul ca o parere a unui utilizator obisnuit, ce a mai folosit doar sporadic proiectoare in trecut, si doreste achizitionarea unei astfel de jucarii in primul rand pentru a urmari filme.

Proiectorul Benq MW516

Jucaria face parte din ultima serie de proiectoare lansata de Benq in aceasta toamna si costa circa 2500 de lei, asadar este un proiector mediu, ce ar trebui sa se preteze fara probleme utilizarii in aproape orice conditie.

Nu voi intra foarte multe in detalii, pentru lista completa de specificatii puteti accesa acest link. Va voi spune totusi cateva lucruri despre functiile importante.

Benq MW516 - proiectorul ce a poposit in sufragerie timp de 1 saptamana

Benq MW516 – proiectorul ce a poposit in sufragerie timp de 1 saptamana

In primul rand, vorbim de un proiector HD, cu rezolutie nativa 1280 x 800 px , lampa cu luminozitate de 2800 lumeni si contrast 10000:1 . In cadrul unui proiector, ne intereseaza o rezolutie nativa cat mai ridicata (in general pleaca de la 800 x 600 px pentru cele mai ieftine proiectoare si urca spre 1920 x 1980 px pentru cele de top). Apoi, cu cat lampa este mai luminoasa, cu atat proiectorul va face fata mai bine utilizarii in timpul zilei, cand in camera sau in locul unde il folositi este lumina ambientala mai puternica.

Contrastul este cel care da raportul dintre elementele albe si negre, iar un contrast cat mai ridicat este indicat, deoarece ne arata ca proiectorul poate face fata cu brio unei game largi de coluri si nuante, afisand imagini mai clare si mai realiste. Nu va lasati pacaliti insa de cifrele foarte mari ca acest 10000:1 afisat de proiectorul Benq testat, este vorba de contrast dinamic in acest caz si nu de contrastul static real (detalii aici), care se situeaza in jurul unei valori de cateva sute la 1 (mai multe sute, poate chiar mii pentru proiectoarele de top, mai putine pentru cele ieftine).

Pe langa aceste aspecte, atunci cand alegem un proiector trebuie sa analizam lampa folosita, deoarece aceasta are o durata de functionare maxima(mii de ore), iar inlocuirea ei nu este deloc ieftina (costa cateva sute sau mii de lei). In cazul nostru, Benq-ului MW516 ofera o lampa du o durata de viata de 4500-6000 de ore, si tehnologii Smart Eco si Eco Blank Mode (prin apasarea unui buton, ecranul devine negru si astfel este conservata lampa, functia fiind utila atunci cand faceti prezentari si vreti sa vorbiti liber, fara ca audienta sa fie distrasa de continutul proiectat, sau atunci cand faceti o pauza de cateva minute sau zeci de minute si nu vreti sa lasati proiectorul pornit, insa nici nu e justificata oprirea sa completa). Smart Eco permite proiectorului sa isi ajusteze automat puterea lampii in functie de imaginea proiectata, sporind durata sa de viata, dar pastrand in acelasi timp un contrast si o luminozitate a imaginilor adaptate perfect conditiilor din jur.

Un alt aspect important sunt intrarile audio si video, pe care le puteti observa in poza de mai jos. Proiectorul Benq ofera intrari HDMI v1.3 si VGA, S-video, video compozit, intrare si iesire audio si mini USB.

Intrarile si iesirile disponibile

Intrarile si iesirile disponibile

Proiectorul vine cu boxe integrate (decente, dar nu mai mult), telecomanda si cablu VGA in pachet.

Una peste alta, avem de a face cu un proiector mediu, ce face fata cu brio utilizarii intr-un apartament sau o casa, atat timp cat mediul ambiant nu este prea luminos iar cei ce il utilizeaza nu sunt prea pretentiosi.

Filme, jocuri, televiziune

Personal, imi doresc un proiector pentru a viziona filme, si a ma juca uneori pe Xbox-ul cu Kinect. Neavand un televizor si nici televiziune digitala, aceasta functie cade pe un plan secundar, de recunosc ca un meci de tenis sau o cursa de formula 1 in HD nu mi-ar displacea.

Proiectorul a fost instalat in sufragerie, la o distanta de vreo 2.5 metri de un mare perete gol, fara a folosi un ecran de proiectie special.

In prima seara l-am conectat la Xbox 360 prin HDMI si a mers fara probleme vreo 8 ore in continuu, ecranul mare si Kinect-ul fiind o distractie pe cinste. Noroc ca stam la parter, altfel vecinii ar fi fost la usa noastra non-stop la cat am sarit prin casa jucand Kinect Adventures si Sports 1 si 2. Boxele au facut fata cu brio solicitarii, iar luminozitatea si rezolutia imaginii au fost si ele mai mult decat multumitoare, chiar daca lumina a fost pornita in camera aproape tot timpul.

In urmatoarele seri am folosit proiectorul pentru a rula cateva clipuri de pe laptop, conectat fie prin HDMI, fie prin VGA.

Conectandu-l prin HDMI am putut vedea la lucru si boxele integrate, care in cazul filmelor isi arata limitele, asadar daca doriti un proiector pentru filme, e musai sa aveti si un sistem audio macar decent in camera. In plus, proiectorul devine si destul de zgomotos, deranjant chiar daca stati aproape de el si nu aveti un sistem de sunet capabil sa umple acest zgomot de fond.

Altfel, proiectand o imagine cu o diagonala de circa 2 metri, jucaria si-a indeplinit datoria cu bine. Nu pot sa spun ca as avea ceva de comentat asupra contrastului, luminozitatii sau fluiditatii imaginii, cert este ca jucaria ofera si un mod 3D la 120 Hz ce se adapteaza excelent imaginilor fluide, sau filmelor 3D. Acestea din urma nu le-am incercat insa, neavand nici continut video 3D, si nici ochelarii necesari, asa ca nu va pot spune mai multe despre ele.

In utilizarea normala insa, imaginile au fost clare, fara vreun „ghosting” deranjant, asadar pot spune ca Benq-ul MW516 va multumi pe majoritatea celor care il vor achizitiona pentru a urmari filme. Cert este ca e important ca si continutul rulat sa fie de calitate, asadar recomand minim videouri 720p, ideal 1080p sau Blu-ray, altfel imaginile vor fi pixelate.

Cat despre utilizarea proiectorului pentru a scoate semnal TV, acesta nu vine cu mufa TV standard, dupa cum observati si nu integreaza oricum un tuner TV. Asadar, veti avea nevoie de un dispozitiv intermediar, un media player, un decodor, sau un tuner HD. Daca aveti deja televiziune digitala prin cablu, decodorul oferit este suficient, neramanand decat sa legati proiectorul la acesta prin intermediul uneia din modalitatile de conectare disponibile (Video Composite ar fi cea mai la indemana) si sa conectati sistemul audio. Mai puteti desigur folosi si tunere HD wireless pe care sa le legati la randul lor la proiector, care va vor permite sa prindeti canalele HD emise pe calea undelor (in Bucuresti prindeti vreo 10 sau chiar mai multe, gasiti informatii despre ele pe net).

Asadar, puteti folosi un proiector pentru diverse activitati. Personal, nu am avut nici o dificultate in a conecta acest Benq cu orice alt dispozitiv si am inteles extrem de repede ce fac butoanele de pe proiector sau de pe telecomanda. Desigur, meniul ofera o multime de setari si de optiuni, insa nu veti fi ogligati sa va bagati nasul daca nu doriti, proiectorul detectand extrem de rapid sursele video conectate. De fapt, singurele butoane folosite au fost cele de reglare a volumului si a modului de vizualizare, fiind oferite o serie de presetari ale culorilor in functie de diverse situatii (Cinema, Normal, etc).

Concluzii

Ar mai fi probabil multe de zis despre acest proiector, insa intrebarea pe care v-o puneti cu totii este simpla: este mai bun un proiector decat un televizor HD modern? Raspunsul este simplu: depinde.

Cu siguranta asa ceva nu se poate face cu un televizor

Cu siguranta asa ceva nu se poate face cu un televizor

Sa luam cazul meu, cu un buget de maxim de circa 2500 de lei, in care putem alege un astfel de proiector, cu rezolutie HD Ready 1280 x 800 px si posibilitatea de a proiecta o imagine de 1.5 – 2 m fara a ii afecta calitatea. In acelasi buget, am putea alege probabil un televizor de vreo 40 inch Full HD, poate la 120 Hz, insa ne-am incadra destul de greu si probabil nu vom putea gasi un brand cunoscut care sa se incadreze. Desigur, calitatea imaginii si contrastul vor fi superioare, insa dimensiunea ecranului va fi inferioara.

In plus, ramane vesnica problema a consumabilelor, in cadrul proiectoarelor trebuind schimbata periodic lampa, care isi pierde din proprietati, ceea ce nu se intampla cu un televizor.

Asadar, fiecare parte vine cu propriile avantaje. Daca doriti sa utilizati dispozitivul frecvent si mai ales pe post de televizor, atunci cu siguranta un TV HD este o alegere mai buna. Daca doriti insa sa il utilizati din cand in cand, de cateva ori pe saptamana maxim, pentru a va uita la filme sau diverse emisiuni alaturi de cei dragi, atunci proiectorul devine o optiune viabila.

Iar cu cat bugetul acordat creste, diferenta devine si mai mica, deoarece putem accesa proiectoare Full HD, cu lampi mai bune si mai rezistente in timp.

In final, pot zice ca Benq-ul MW516 este dispozitivul de care as avea nevoie. Nu pot spune daca exista o alternativa mai buna la aceiasi bani sau poate mai ieftina, din pacate ma pricep prea putin la astfel de gadget-uri. Stiu insa ca se situeaza destul de mult peste bugetul meu, dar pe de alta parte, in 2000 de lei cu greu gasesti un proiector HD cu o lampa decenta, asadar ramane de vazut daca anul asta Mosul va avea o astfel de jucarie in sac sau nu. Cert e insa ca eu mi-as dori sa aiba.

1 comentariu

  1. paul

    4 august 2015 la 14:44

    salut
    spune mi te rog distanta ideala de vizionare. Ai spus ca ai amplasat proiectorul la 2.5 m, dar vreau sa stiu distanta ideala de amplasare a fotoliilor.
    mersi

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri